Do przepisu
Komosa ryżowa występuje na świecie w różnych odcieniach, niestety nie wszystkie do nas trafiają. Ale możesz samodzielnie przemalować płatki, na przykład na czarno za pomocą atramentu z mątwy lub na zielono, dodając podczas gotowania sok ze szpinaku lub pietruszki. W tej sałatce komosa ryżowa idealnie komponuje się z azjatyckimi smakami wasabi, kolendry, zwęglonych pomidorków koktajlowych, kalmarów i grzybów shimiji.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1GotowaniePrażenieKolacjaSałatkaWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘgotowana czarna komosa ryżowa – 40 gPomidory wiśniowe – 68 ggrzyby shimiji – 68 gpuree ziemniaczane z wasabi – 160 gbakłażan w cieście – 200 gsos do kalmarów – 120 gkolendra do smakufilet z kalmara -180 gNa puree ziemniaczane:ziemniaki – 300 gmasło – 14 gśmietana 35% – 50 gwasabi -20 gDla komosy ryżowej:komosa ryżowa – 1 łyżka.woda – 2 łyżki.tusz z mątwy 2 mlsól, pieprz do smakuSos z kalmarów:sos słodko-ostry -200 gsos sojowy -35 gsos yuzu lub zagęszczony sok mandarynkowy -35 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj komosę ryżową. Dokładnie opłucz płatki. Do rondla wlać wodę, podpalić, dodać umytą komosę ryżową, sól, pieprz i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego i gotować pod przykryciem, aż zmięknie (około 15 minut).
Krok 2
Do komosy ryżowej dodaj atrament z mątwy, zamieszaj, zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne 5 minut.
Krok 3
Przygotuj puree. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 4
Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree, dodać masło, śmietanę, wasabi i dobrze ubić trzepaczką.
Krok 5
Filet z kalmara podsmażamy na oleju roślinnym (na patelni teflonowej), na koniec koniecznie dodajemy masło i sos z mieszanki słodko-ostrej, sosu sojowego i yuzu (lub soku z mandarynki).
Krok 6
Bakłażana pokroić w dużą kostkę, dodać sól, po 30 minutach opłukać i osuszyć, obtoczyć w mące i podsmażyć na dużej ilości oleju.
Krok 7
Pomidorki koktajlowe i grzyby shimiji podpal palnikiem lub lekko zgrilluj – nie powinny zrobić się papką.
Krok 8
Na talerzu ułóż puree ziemniaczane, filet z kalmara, komosę ryżową, pomidorki cherry, grzyby shimiji i bakłażana. Gotowe danie udekoruj kolendrą.
UWAGA DO GOSPODARKI
Sos Yuzu jest dość rzadkim składnikiem. Jeśli Twój znajomy szef kuchni nie może podać Ci tego sosu, użyj tych samych proporcji lub soku ze słodkich mandarynek odparowanego do połowy objętości.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Dmitrija Eremeeva, szefa kuchni restauracji Turandot. Dmitrij Eremiejew