Kalendarz ludowy ujawnia tajemniczy przepis na majowy kapuśniak – odkryj, dlaczego powinieneś go gotować właśnie wtedy!

Kalendarz ludowy mówi nam, jaki rodzaj kapuśniaku i dlaczego należy go gotować w maju

Kalendarz ludowy mówi nam, jaki rodzaj kapuśniaku i dlaczego należy go gotować w maju

Według kalendarza ludowego 16 maja to dzień wyjątkowy. Jest to dzień uczczenia pamięci męczennicy Mavry i jej męża Tymoteusza. Na Rusi „przypisywano” jej różne umiejętności i osiągnięcia. Wszystkie kojarzą się z wiosennymi obowiązkami i zbiorem pierwszych zieleni.

Kalendarz ludowy mówi nam, jaki rodzaj kapuśniaku i dlaczego należy go ugotować 16 maja

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Znaki i prognozy istotne na 16 maja
  • 3 wspaniałe przepisy na zupę z zielonej kapusty, która zadowoli Mavrę
  • Zupa z zielonej kapusty na bazie pokrzywy i szczawiu
  • Wielkopostna zupa z zielonej kapusty z kapustą i pokrzywą
  • Zupa z zielonej kapusty z kapustą i dzikim czosnkiem

16 maja ma wiele nazw: Mavra Rasadnitsa, Mavra Drozd, Mavra Zupa z zielonej kapusty, Mavrushka, Opiekunowie krów. Główne tradycje tego dnia to sadzenie sadzonek kapusty, przygotowywanie kaszy mlecznej i zupy z zielonej kapusty.

Zacznijmy od Przedszkola. Tego dnia sadzonki kapusty przeniesiono do grządki. Aby zapewnić pomyślne zbiory, na krawędzi każdego grządki umieszczano wyrwane z korzeniami pokrzywy, a na nich ustawiano gliniany garnek. O wzroście kapusty mówi się: „Nie bądź długonogi, ale bądź gruby, nie bądź pusty, ale bądź napięty, nie bądź czerwony, ale bądź smaczny, nie bądź stary , ale bądź młody, nie bądź mały, ale bądź duży.” Aby zapobiec dziobaniu sadzonek przez wszechobecne kury, na podwórku i w ogrodzie zakazano spożywania chleba.

Drozd Mavra również nie jest przypadkową nazwą. Wiadomo, że na smak mleka ma wpływ sezonowość. Wiosną, gdy trawa jest młoda, soczysta i pełna witamin, mleko jest najsmaczniejsze. Wierzono, że tego dnia krowy przynoszą najgęstsze i najwyższej jakości mleko. „A gospodyni jest łatwo, jeśli na stole jest mleko”, „Zielona trawa daje więcej mleka” i „Krowa ma mleko na języku” – to powiedzenia popularne w Mavra Thrush. Tego dnia owsiankę przygotowywano ze szczególną przyjemnością i tylko z mlekiem.

I na koniec zupa z zielonej kapusty Mavra. Jeśli jeszcze nie robiliście w tym roku zupy z zielonej kapusty, teraz jest najwyższy czas, aby to zrobić. Młoda pokrzywa i inne chwasty w towarzystwie szczawiu – to podstawa tak pachnącego, sezonowego dania. I znowu pomagają powiedzenia – w tym przypadku o pokrzywie – „Gorące jest, gdy się rodzi, ale dobre na kapuśniak”.

Co ciekawe, ważne było nie tylko przygotowanie zupy z zielonej kapusty, ale także zbieranie pokrzywy gołymi rękami. A biczowanie się nim jest dobre dla zdrowia.

Znaki i prognozy istotne na 16 maja

Mówi się, że jeśli ciemna passa w życiu trwa już od dawna, 16 maja trzeba udekorować swój dom gałązkami brzozy przyniesionymi z lasu. W tym dniu warto założyć żółte ubrania.

Ogólnie rzecz biorąc, ten dzień jest dobry dla ludzi kreatywnych i artystycznych. 16 maja mogą odwiedzić je pomysły, które pomogą w realizacji długoterminowych planów.

  • Dużo rosy o świcie – na piękne dni. Jego brak oznacza rychły deszcz.
  • Obfita rosa – do bogatych zbiorów ogórków.
  • Jeśli liście na jesionie nie wyprostowały się, ale dąb już pokazał swoją zieleń, lato będzie suche.
  • Jeśli czeremcha jest dużo koloru, lato będzie deszczowe.
  • Przed Mavrą śpiewały słowiki – wiosna będzie przyjazna, a lato szybkie.
  • Jeśli tego dnia gęsi i kaczki zatrzepotają skrzydłami, z pewnością zatrzepotają burzą.

3 wspaniałe przepisy na zupę z zielonej kapusty, która zadowoli Mavrę

Zupa z zielonej kapusty na bazie pokrzywy i szczawiu

Ten przepis na zupę z zielonej kapusty z pokrzywy i szczawiu ma ponad 75 lat: po raz pierwszy został opublikowany w sowieckiej książce kucharskiej wydanej w 1945 roku. Z oczywistych powodów zupa nie jest szczególnie wymyślna i misternie wykonana, ale właśnie dlatego jest dobra. Mimo prostych składników kapuśniak okazuje się smaczny, sycący i aromatyczny.

Zupa z zielonej kapusty stanie się jeszcze smaczniejsza, jeśli najpierw zmieszamy puree ziemniaczane z dobrą, gęstą śmietaną, a następnie dodamy do już przygotowanej zupy i od razu przelejemy ją na talerze.

Zupa z zielonej kapusty na bazie pokrzywy i szczawiu
Zupa z zielonej kapusty na bazie pokrzywy i szczawiu

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 jajka
  • 150 g młodej pokrzywy (część pokrzywy można zastąpić pokrzywą)
  • 2 cebule
  • 2 soczyste marchewki
  • 23 korzenie pietruszki
  • 30 g ghee
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 3040 g szczawiu
  • zsiadłe mleko lub kwaśna śmietana + musztarda rosyjska na czubku noża do serwowania
  • sól
  1. Obierz ziemniaki i gotuj do całkowitego ugotowania w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie co ziemniaki, ugotuj jajka na twardo.
  2. Pokrzywy dokładnie myjemy i usuwamy szorstkie łodygi. Pozostałe warzywa włóż do rondla i zalej wrzącą wodą. Pozostawić na 2-3 minuty, odcedzić na durszlaku, zalać lodowatą wodą i drobno posiekać.
  3. Drobno posiekaj cebulę. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na średniej tarce. Na patelni rozgrzej 15 g oleju i mieszając smaż warzywa i korzenie na złoty kolor.
  4. Na drugiej małej patelni rozgrzej 20 g oleju. Przełożyć pokrzywy i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Wlać bulion na patelnię i doprowadzić do wrzenia.
  5. Rozgnieć gorące ziemniaki. Do bulionu włóż duszone pokrzywy i smażone warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Szczaw pokroić na średnie kawałki. Dodać do bulionu z warzywami wraz z ziemniakami. Dodaj trochę soli.
  6. Zupę z zielonej kapusty zagotuj i gotuj przez 1 minutę. na małym ogniu. Przelać do miseczek i do każdej włożyć obrane i przekrojone na pół jajka. Kapuśniak można podawać z jogurtem lub kwaśną śmietaną wymieszaną z musztardą.

Wielkopostna zupa z zielonej kapusty z kapustą i pokrzywą

Wiosną i pierwszymi dniami lata, zanim pokrzywy i pokrzywy zaczną rosnąć i twardnieć, czas ugotować „snitny” kapuśniak – tak kiedyś nazywano kapuśniak z zielonej kapusty. Zamiast karłowatej i pokrzywy można zastosować inne rośliny dzikie i ogrodowe: szczaw, szpinak, komosę ryżową, młode pędy orlicy. I oczywiście można je również ugotować w bulionie mięsnym. W szybkiej wersji kapuśniaku nie zapomnij dodać ugotowanego jajka i zabielić je kwaśną śmietaną.

Wielkopostna zupa z zielonej kapusty z kapustą i pokrzywą
Wielkopostna zupa z zielonej kapusty z kapustą i pokrzywą

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 200 g młodych liści pokrzywy i pokrzywy
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka kaszy gryczanej (użyj ciętej szklanki)
  • sól
  1. Usuń łodygi i grube żyłki z sosny i pokrzywy. Liście zaparzyć wrzątkiem, przełożyć na sito, lekko odcisnąć, drobno posiekać i wrzucić do rondla.
  2. Cebulę posiekaj bardzo drobno. Do garnka z ziołami dodajemy cebulę. Do 4 talerzy wlać wodę pitną (wodę nalewać tak, aby nie sięgała brzegów o około 2,3 cm).3 cm), używając tych, w których będziesz podawać zupę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  3. Kaszę gryczaną płuczemy do momentu, aż woda będzie czysta, przesypujemy ją na sito, wstrząsamy i do zupy dodajemy płatki. Dodaj sól do smaku i gotuj, aż kasza gryczana będzie gotowa, około 20 minut. Dodać sól i podawać ciepłą zupę.

Zupa z zielonej kapusty z kapustą i dzikim czosnkiem

Jeśli nie masz bulionu mięsnego, nie martw się, kapuśniak smakuje równie dobrze z banalnym bulionem ziemniaczanym. I dodaj więcej zieleni!

Zupa z zielonej kapusty z kapustą i dzikim czosnkiem
Zupa z zielonej kapusty z kapustą i dzikim czosnkiem

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 150 g szczawiu
  • 150 g pokrzywy
  • 1 pęczek dzikiego czosnku
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2.52,7 litra bulionu mięsnego
  • 3 jajka na twardo
  • 20 g masła
  • liście 45 gałązek natki pietruszki i koperku
  • śmietana do podania
  • sól
  1. Szczaw, pokrzywę (przygotowujemy wcześniej, jak w poprzednim przepisie) i dziki czosnek pokroić w cienkie paski. Zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku.
  2. Kapustę przekrój na pół, usuń łodygę i drobno posiekaj. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Rozgrzej olej w rondlu o grubym dnie i smaż cebulę na złoty kolor, 5 minut.
  4. Zalewamy ciepłym bulionem, dodajemy ziemniaki, gotujemy 15 minut. Dodaj trochę soli.
  5. Dodaj kapustę, gotuj przez 3 minuty, następnie przygotuj warzywa i gotuj przez kolejne 23 minuty
  6. Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek. Obierz jajka i przekrój je na pół. Zupę rozlać do misek, do każdej włożyć połówkę jajka i warzywa. Podawać na gorąco ze śmietaną.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #majowe #święta ludowe #kalendarz ludowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja