Do przepisu
Makaron z owocami morza i rybami to szybka propozycja na luksusowy świąteczny obiad. I chociaż „kalamarata” to makaron w formie pokrojonych w krążki kalmarów (stąd jego włoska nazwa), można go uzupełniać różnymi owocami morza. Wybraliśmy łososia, langustynki i małże. Przepiękny!
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 20 minutGotowaniePrażenieNa patelniKuchnia włoskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJEpapryka – 120 gcukinia – 30 gcebula – 80 gPomidory wiśniowe – 40 goliwa z oliwek – 80 gŁosoś murmański – 120 gmacki kalmarów – 100 gmałże – 200 glangustynki – 240 gśmietana 33% – 200 gBiskwit krewetkowy – 200 gsól – 5 gmieszanka pieprzu – 1 gMakaron kalamarata – 260 gmasło – 40 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Warzywa pokroić i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek, aż będą do połowy ugotowane.
Krok 2
Następnie dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ryby i owoce morza. Smażyć kolejne 3-5 minut i dodać śmietanę, biskwit i przyprawy.
Krok 3
Makaron osobno ugotować al dente, około 12 minut. po ugotowaniu.
Krok 4
Gotowy makaron połączyć z sosem, wymieszać, dodać masło i ponownie postawić na ogniu na kilka minut. Przed podaniem posyp parmezanem i udekoruj bazylią.
PRZY OKAZJI
Przepis udostępniony przez Andrieja Łazariewa, szefa kuchni restauracji Magellan.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. Źródło: Serwis prasowy restauracji #ser #łosoś #oliwa z oliwek #cukinia #papryka #kałamarnica #parmezan #Andrey Lazarev #gotowanie #drugie danie #obiad #obiad #patelnia #smażeniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych