Kalafior w panierce z sosem śmietanowym

Do przepisu

Z tą kapustą możesz podać jajka sadzone – ułóż je na wierzchu kapusty i pokrój tak, aby żółtko nasiąkło skórką krakersa.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 305,67 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 35 minut Używany: 9,51 g/16,10 g/33,90MikserPrażenieNa patelniKolacjaDrugie danieDanie główneKrakersyWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 duża główka kalafiora1 szklanka pysznych krakersów3 ząbki czosnkuroztopione masłosólczarny pieprzDo sosu:200 g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu1 mała pęczek zielonej cebuli1 pęczek mieszanki ziół (mięta, pietruszka, estragon, koper, bazylia) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Kapustę włożyć do szerokiego i głębokiego rondla, zalać wrzącą wodą tak, aby przykryła 2/3 kapusty. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, dodać sól, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15 minut.

Krok 2

Do sosu posiekaj warzywa i zmiksuj na pastę w blenderze. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem.

Krok 3

Ostudź główkę kapusty, odetnij liście i twardą część łodygi. Liście są jadalne, ale spód łodygi nie jest smaczny. Kapustę podzielić na różyczki i obtoczyć w bułce tartej.

Krok 4

Czosnek rozgniatamy, wrzucamy na patelnię, dodajemy oliwę i stawiamy na małym ogniu, aż czosnek się rozgrzeje, nabierając oliwy aromatu, aż nabierze złotobrązowego koloru. Usuń czosnek.

Krok 5

Kalafior smażymy na oleju na złoty kolor. Podawać na gorąco z zimnym sosem śmietanowym.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja