Kalafior Kung Pao

Do przepisu

Chińczycy zwykle gotują kurczaka w sosie Kung Pao, ale my zastąpiliśmy kurczaka kalafiorem, dodaliśmy boczek i otrzymaliśmy nowe danie w stylu chińskim.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 411,67 kcal/porcja Porcje: 4 Używany: 17,29 g/23,16 g/32,45PrażenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJI2 łyżki Chińskie wino ryżowe lub wytrawne sherry2 łyżeczki skrobia kukurydziana1 łyżka. + 2 łyżeczki sos sojowy1 łyżeczka ocet sherry2 łyżeczki Sos Hoisin2 łyżeczki Sahara1 łyżeczka prażony olej sezamowy700 g kalafiora2 łyżki olej roślinny90 g boczku6 suszonych nasion chili½ łyżeczki czarny pieprz3 cebule2 ząbki czosnku¼ szklanki niesolonych prażonych orzeszków ziemnych3 cm imbiru, obrany i drobno posiekany1 papryczka serrano Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Połącz w misce chińskie wino ryżowe, skrobię kukurydzianą i 1 łyżkę stołową. sos sojowy.

Krok 2

W osobnej misce wymieszaj ocet, sos Hoisin, cukier, olej sezamowy i pozostałe 2 łyżeczki. sos sojowy.

Krok 3

Usuń liście z kalafiora i pokrój go na średnie różyczki. Odetnij łodygę.

Krok 4

Podgrzej 1 łyżkę stołową na średnim ogniu. olej roślinny w woku lub dużej żeliwnej patelni, dodać kalafiora i smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 7-9 minut.

Krok 5

Zdejmij kalafior z patelni, dodaj 1 łyżkę. oliwę i smaż boczek przez 5 minut, aż będzie chrupiący. Dodaj nasiona chili i gotuj przez kolejne 30 sekund. Usmażony boczek i chili ułóż na talerzu.

Krok 6

Włóż kalafior z powrotem na patelnię i smaż przez kolejne 8-10 minut. Dodaj cebulę, paprykę serrano, imbir, czosnek i orzeszki ziemne, często mieszając, i smaż przez około 2 minuty. Dodaj bekon i chili i smaż przez 1 minutę.

Krok 7

Powstały kalafior ułożyć na talerzu, posypać ziołami. Polej sosem. Można podawać z ryżem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja