Kaczka z jabłkami w sosie pomarańczowym

Kaczka z jabłkami w sosie pomarańczowym

Mój magnes 28 stycznia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzMój magnes Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 937,76 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Dodać. czas: 12 godz Używany: 39,49 g/79,19 g/20,52PieczenieKolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 duża kaczka1 litr soku pomarańczowego1 średnia pomarańcza1 średnia cytryna, najlepiej uzbecka6 małych zielonych jabłek2 średnie cebule1 główka czosnku1 łyżeczka groszek ziele angielskie1 łyżeczka czarne ziarna pieprzu2–3 pąki goździkówsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Do sosu obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Połącz cebulę, czosnek, czarny pieprz, goździki, 1 łyżeczkę w rondlu. sól i sok pomarańczowy. Postawić na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 40–45 minut. Sos przecedzamy przez najdrobniejsze sito, rozcierając łyżką. Ostudzić i wstawić do lodówki.

Krok 2

Nakłuj skórę kaczki widelcem ze wszystkich stron. Natrzyj kaczkę solą wewnątrz i na zewnątrz, a następnie polej sosem – tylko z zewnątrz. Wstawić do lodówki, bez przykrycia, na 12–24 godziny.

Krok 3

Wyjąć kaczkę z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Pomarańczę i cytrynę myjemy pędzelkiem, kroimy w plasterki, wbijamy w brzuch kaczki, wybijamy szaszłykiem lub przyszywamy nitką.

Krok 4

Połóż kaczkę piersią do dołu na blasze do pieczenia. Posmaruj sosem pomarańczowym. Piec w dolnej części piekarnika przez 45 minut, smarując sosem co 15 minut.

Krok 5

Jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć rdzeń. Wyjąć kaczkę razem z blachą do pieczenia, wyjąć ruszt i położyć kaczkę na blasze piersią do góry. Ułóż jabłka wokół. Ponownie posmaruj kaczkę i jabłka sosem i włóż ponownie do piekarnika na 25-35 minut, w zależności od wagi kaczki. Kontynuuj smarowanie kaczki sosem i podawaj oddzielnie z gotową kaczką i jabłkami.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 22,49 g (28,11% wartości dziennej) • tłuszcze 7,28 g (8,09%) • węglowodany 10,30 g (6,13%) • kcal 199,41 (11,08%) • sód 554,70 mg (38,26%) • cukier ogółem 6,84 g ( 13,68%) • NNKT 2,8 g (14,00%) • błonnik pokarmowy 0,76 g (2,53%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja