Kaczka z jabłkami
Mój magnes 08 grudnia 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Kaczka z jabłkami… Wielu, wypowiadając to zdanie, pamięta Munchausena ze słynnego radzieckiego filmu, który natychmiast „ugotował” to danie ze świeżo zastrzelonego ptaka. Takiej szybkości oczywiście nie obiecujemy, ale przedstawiony poniżej przepis na kaczkę z jabłkami na pewno Was nie zawiedzie. Nie jest to wcale trudne, więc nawet mniej doświadczony kucharz poradzi sobie z tym procesem. .I pamiętaj, aby wybrać dobrą żaroodporną formę o odpowiednim rozmiarze: kaczka powinna się w niej swobodnie mieścić. Nie zapominaj, że pojemnik musi mieć wysokie boki, czyli zwykła blacha do pieczenia nie sprawdzi się w tym przypadku.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 1483,44 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 57,42 g/131,00 g/23,64Danie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJItuszka kaczki o masie ok. 2,5 kg – 1 szt.czosnek – 4 ząbkisok z cytryny – 2 łyżki. l.miód – 2 łyżki. l.olej roślinny – 4 łyżki. l.zielone jabłka – 7–8 szt.tymianek – 2–3 gałązkisól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki dania. Tuszkę kaczki myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu, następnie dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 2
Do miski wlać sok z cytryny, następnie wymieszać go z miodem i olejem roślinnym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i wymieszać.
Krok 3
Nasmaruj tuszę kaczki powstałą mieszaniną czosnku i oleju. Przełożyć do miski lub patelni odpowiedniej wielkości, przykryć folią spożywczą i pozostawić do marynowania na godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Jabłka umyć, dobrze osuszyć i pokroić na ćwiartki. Z każdego usuń nasiona. Miąższ jabłkowy pokroić w cienkie plasterki.
Krok 5
Wyjmij kaczkę z miski. W brzuchu ułożyć gałązki tymianku i 6-8 plasterków jabłka. Zaszyj otwór nicią kuchenną lub zabezpiecz małymi drewnianymi szpikulcami.
Krok 6
Tuszę kaczki ułożyć tyłem do dołu w naczyniu żaroodpornym. Zalać około 150 ml gorącej wody pitnej. Przykryj folią i piecz przez 1 godzinę. Następnie zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C. Usuń folię. Wokół kaczki ułożyć resztę jabłek, zalać płynem z patelni i piec około 30 minut.
PRZYDATNE RADY
Czas gotowania kaczki w piekarniku zależy bezpośrednio od masy tuszy. Dlatego oblicz to poprawnie. Ptaka o wadze 2-3 kg gotuje się przez 1-1,5 godziny, 4-5 kg - 2-2,5 godziny, 5-6 kg – 2 do 3 godzin.
PRZY OKAZJI
Specjalny termometr pomoże określić gotowość kaczki z jabłkami. Wbij go w najgrubsze miejsce w piersi lub udzie i poczekaj na efekt: temperatura całkowicie ugotowanego ptaka powinna wynosić 65-70°C.