Julienne w jadalnym garnku
gastronomia 26 grudnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Julienne w jadalnym garnku to klasyczna przystawka w nowym wydaniu, którą docenią Twoi goście i bliscy. Do garnka proponujemy użyć ciasta z kwaśnej śmietany, a do nadzienia pieczarkowego julienne. Wszystko w swojej kuchni możesz zrobić po swojemu – ciasto na garnki zastąp np. drożdżami. A nadzienie należy przygotować nie z grzybów, ale z kurczaka lub owoców morza. Dodawanie różnych przypraw i przypraw do julienne pozostawiamy Państwu do wyboru – eksperymentujcie! Tak czy inaczej będzie pyszne.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 511,76 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzina Używany: 19,19 g/36,04 g/36,37Danie główneSKŁADNIKI NA 5 PORCJIDo doniczek:mąka – 230 gśmietana – 130 gmasło – 40 gjajko C0 – 1 sztproszek do pieczenia – 5 gcukier – 1/2 łyżeczki.sól – 1/2 łyżeczki.olej roślinny lub masło do smarowaniaDla Julienne:pieczarki – 750 gśmietana o zawartości tłuszczu od 20% – 200 mltwardy ser – 100-150 gcebula – 100 golej roślinny – 1-2 łyżki. l.mielony czarny pieprz sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto na garnki. Rozpuść (ale nie przegrzewaj) masło. W głębokiej misce ubij jajko, śmietanę, cukier i roztopione masło na gładką masę.
Krok 2
W drugiej głębokiej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do suchych składników wlać śmietanę i masę jajeczną i energicznie mieszając zagnieść elastyczne ciasto.
Krok 3
Ciasto zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180°C w trybie „góra-dół” bez konwekcji. Formy do ramekinów o pojemności 120-150 ml natłuszczamy olejem.
Krok 4
Przygotuj składniki na julienne. Pieczarki pokroić w średnią kostkę, cebulę w bardzo małą kostkę. Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 5
Ciasto podzielić na dwie nierówne części – 1/3 i 2/3. Każdy kawałek cienko rozwałkuj. Z większej części wytnij koła o średnicy równej średnicy foremek + wysokość boków, które będą podstawą doniczek. Rozłóż ciasto pomiędzy foremkami. Z pozostałego ciasta wytnij pokrywki zgodnie ze średnicą foremek i wykonaj dla nich uchwyty w postaci kulek.
Krok 6
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, załóż pokrywki i posmaruj je roztopionym masłem. Umieść podstawy doniczek w pobliskich foremkach. Piecz kawałki przez 20 minut.
Krok 7
Na dużej, dobrze rozgrzanej patelni podsmaż pieczarki bez oleju, aż płyn odparuje. Wlać olej roślinny do grzybów, podgrzać i dodać cebulę. Smaż przez 5-7 minut, aż uzyskasz złoty kolor.
Krok 8
Do pieczarek dodać śmietanę z cebulą, solą i pieprzem, ciągle mieszając, gotować 2-3 minuty do uzyskania konsystencji odtłuszczonej śmietany. Wyjmij blachę do pieczenia z naczyniami do pieczenia.
Krok 9
Zdejmij spody garnków z foremek i połóż je na papierze pergaminowym. Napełnij garnki julienne i posyp nadzieniem serem. Wróć do piekarnika i piecz, aż ser stanie się złotobrązowy, 7-10 minut. Uważnie obserwuj pokrywki garnków – być może będziesz musiał zdjąć je nieco wcześniej, aby zapobiec przypaleniu.
Krok 10
Gotowe garnki wyjmij z piekarnika i przykryj pokrywkami z ciasta. Przenieś garnki na osobne talerze do ciasta lub na wspólny talerz i natychmiast podawaj na gorąco.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby uniknąć wcześniejszego zdejmowania pokrywek z garnków i nie obawiać się, że się przypalą, już po wyjęciu blachy przykryj je folią i wypełnij spody nadzieniem.
PRZY OKAZJI
Jadalne garnki julienne można przygotować wcześniej (w pełni upieczone) i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez kilka dni. A potem wystarczy je podgrzać z nadzieniem, aż skórka serowa się zarumieni.