Julienne w bułce

Julienne w bułce

Anioł Księżyc 26 grudnia 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Julienne w bułce wygląda imponująco, okazuje się bardzo smaczna i nie trzeba myć maszynek do kokoty. Jakiego rodzaju bułek powinienem użyć? Zdecyduj sam – nawet zwykłe białe masło, żyto, a nawet brioszka, najważniejsze, że nadzienie pasuje do smaku pucharka chlebowego. W naszym przepisie radzimy posmarować patelnię kokotową jajkiem, jednak nie jest to konieczne, bułkę można lekko osuszyć od środka. A jeśli masz gęsty, niezbyt porowaty miękisz, a julienne jest wystarczająco gruby, możesz pominąć etap suszenia.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 538,51 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 25,15 g/36,42 g/35,93Danie główneSKŁADNIKI NA 4 PORCJIbułki – 4 sztpieczarki – 400 gkrem 20% – 150 mlboczek – 100 gpor (tylko biała część) – 100 gser – 100 gjajka – 1 sztukagałka muszkatołowa – na czubku nożaolej roślinnysólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Odetnij „pokrywkę” bułek i usuń okruchy. Grubość ścian improwizowanej kokoty powinna pozostać około 0,5 cm.

Krok 2

Lekko ubij jajko na gładką masę z 1 łyżką. l. wodę i szczyptę soli. Lekko posmaruj wnętrza bułek mieszanką jajeczną i włóż na górną półkę piekarnika i piecz przez 7-10 minut. Mieszankę jajeczną należy upiec, jest to konieczne, aby bułka nie rozmokła od julienne.

Krok 3

Por przekrój wzdłuż na pół, opłucz z piasku i pokrój w cienkie półpierścienie. Pieczarki pokroić w plasterki, a następnie w paski. Boczek pokroić w poprzek w paski o szerokości 1 cm.

Krok 4

Rozgrzewamy dużą patelnię z grubym dnem i ciągle mieszając roztapiamy połowę tłuszczu z boczku, nie trzeba go za bardzo smażyć, żeby nie zrobił się twardy.

Krok 5

Do boczku wlać odrobinę oleju roślinnego, podgrzać i dodać pory na patelnię. Od czasu do czasu mieszając, smaż cebulę na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

Krok 6

Do cebuli i boczku dodajemy pieczarki i smażymy je przez 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać śmietanę, sól i pieprz, dodać gałkę muszkatołową i gotować przez 3 minuty, ciągle mieszając.

Krok 7

Zetrzyj ser na średniej tarce. Na bułki cocotte ułóż julienne i obficie posyp serem. Wierzch bułek również posyp odrobiną sera.

Krok 8

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż bułki julienne i umieść obok nich pokrywki. Piec w piekarniku przez 7-10 minut, aż uzyska złoty kolor.

Krok 9

Podawaj grzybową julienne w gorącej bułce. Podawać na dużym talerzu lub porcjami na talerzach. Podczas serwowania przykryj bułki pokrywkami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zamiast boczku do grzybowej julienne w bułce można dodać filet z kurczaka, szynkę itp. Pory można zastąpić łagodną w smaku białą lub czerwoną cebulą sałatkową.

PRZY OKAZJI

Aby uzyskać połączenie słodko-słonych i pikantnych smaków, spróbuj przygotować tę przekąskę w słodkiej bułce brioche. Do nadzienia możesz dodać odrobinę ostrej papryki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja