Julien z pieczarkami
Mój magnes 22 stycznia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 522,62 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 50 minut Używany: 18,94 g/46,17 g/13,97PiekarnikPieczenieKuchnia francuskaKolacjaKolacjaGorące przekąskiPrzekąska8 marcaUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 6 PORCJI2 kg pieczarek4 średnie cebule500 ml śmietany 30–38%150 g startego sera100 g masła50 g oleju roślinnego2 łyżki l. mąkamielony biały pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pieczarki drobno posiekać i smażyć na suchej patelni na dużym ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Dodaj 1 łyżkę. l. olej roślinny i masło, smaż przez kolejne 5 minut.
Krok 2
Obierz cebulę, posiekaj według uznania, dodaj sól, podsmaż na pozostałym oleju roślinnym i 1 łyżce. l. masło na średnim ogniu, 15 minut. Zmiel smażoną cebulę w blenderze na puree.
Krok 3
W rondlu rozpuścić resztę masła, dodać mąkę, smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę, ubijaj na gładką masę, mieszając, aż się zagotuje i kolejne 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i doprawić.
Krok 4
Do sosu wmieszać ser, puree cebulowe i grzyby. Ułożyć w foremkach do julienne i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor, 5–7 minut.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 4,86 g (6,08% wartości dziennej) • tłuszcze 13,49 g (14,99%) • węglowodany 8,80 g (5,24%) • kcal 168,62 (9,37%) • sód 209,75 mg (14,47%) • cukier ogółem 3,03 g ( 6,06%)