Do przepisu
Ozorek z marchewką i sosem z wędzonych warzyw i grzybów to bogate, gęste danie o wyrazistym smaku. Na język świetnie komponuje się z wędzonymi warzywami w sosie i słodką marchewką.
Złożoność: przeciętny Porcje: 4 Dodać. czas: 6 godzinMikserGotowaniePrażenieMarynowanieNa patelniKolacjaBulionPrzekąskaWegetarianizmWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJIjęzyk wołowy – 550 gmarchewki – 300 gmasło -110 gburaki – 30gcukier – 40 gmusztarda zbożowa – 40 gliść laurowy – 5 ggroszek słodki – 5 gszczaw czerwony -2gsól – 5 gNa marynatę:kardamon – 3 gocet – 40 mlsól – 5 gwoda – 250 mlMiódDo sosu:borowiki – 60 gseler – 60 gcebula – 60 gczosnek – 10 gbulion wołowy -1 lMiód Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gotuj język na małym ogniu przez 6 godzin, dodając liść laurowy, sól i pieprz, następnie obierz ze skóry i porcję.
Krok 2
Na puree z marchwi: 2/3 marchewki podsmaż na roztopionym maśle, następnie z dodatkiem tego samego roztopionego masła przygotuj puree za pomocą miksera o dużej mocy.
Krok 3
Pozostałe marchewki podsmaż na oleju roślinnym z dodatkiem miodu, soli i kminku.
Krok 4
Aby przygotować marynatę: weź 250 ml wody, 40 ml octu, 40 g cukru, 5 g soli i kardamonu. Przesuwamy wszystko.
Krok 5
Marynujemy buraki. Buraki pokroić w małe okrągłe krążki. Zalać wrzącą marynatą i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 6
Aby przygotować sos: losowo posiekaj seler, cebulę, czosnek i borowiki i uwędź je. Następnie dodać do bulionu wołowego i odparować 8 razy, warzywa wyrzucić. Dodać miód i wymieszać.
Krok 7
Do przygotowania suszonej musztardy. Musztardę zbożową przepłucz zimną wodą. Suszyć w temperaturze 80 stopni przez 2 godziny.
Krok 8
Podajemy danie. Gotowy język podgrzej w sosie. Udekoruj puree z marchwi, marchewką i marynowanymi burakami. Udekoruj czerwonym szczawiem i suszoną musztardą.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Artema Grebenshchikova, szefa kuchni restauracji BoBo w Petersburgu.