Jeże z kurczaka z ryżem

Jeże z kurczaka z ryżem

gastronomia 12 października 2022 r4,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKurczak „Jeże” z ryżem   Do przepisu

Jeże z kurczaka z ryżem to jedna z opcji przygotowania tego dania, gdyż klasyczna wersja zakłada wykorzystanie wołowiny i wieprzowiny. Ale klopsiki drobiowe okazują się równie dobre, jeśli nie lepsze, w tym sensie, że są delikatniejsze. Przepis na jeże z kurczaka również nie jest szczególnie oryginalny: robimy mięso mielone, formujemy kulki, smażymy, a następnie pieczemy w kremowym sosie pomidorowym. Nawiasem mówiąc, często „jeże” polewa się nim na surowo i natychmiast wysyła do piekarnika. Możesz zrobić to samo lub postępować zgodnie z naszym przepisem.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 629,34 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Używany: 37,67 g/40,56 g/26,74KolacjaKolacjaDrugie danieJeżeDanie główneWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIUdka z kurczaka 550 grryż – 80 gcebula – 100 gczosnek – 2 ząbkimasło – 25 gnatka pietruszki – 2 gałązkiolej roślinny – 2–4 łyżki. l.śmietana 20% tłuszczu – 500 mlkoncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.słodka papryka mielona – 1 łyżeczka.świeżo zmielony czarny pieprz – do smakusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj mięso mielone. Najpierw ugotuj ryż. Aby to zrobić, zagotuj wodę w rondlu i dodaj trochę soli. Dodaj ryż. Po ponownym zagotowaniu gotuj przez 5 minut. Umieścić na sicie.

Krok 2

Przełóż kurczaka dla jeży przez maszynę do mięsa. Obierz i posiekaj cebulę. Zrumienić na maśle i ostudzić. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Dodać do mielonego kurczaka wraz z cebulą.

Krok 3

Osusz pietruszkę i usuń liście z gałązek. Posiekaj bardzo drobno i dodaj do mielonego kurczaka razem z ryżem. Sól i pieprz. Pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej. Uformuj małe kulki.

Krok 4

Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni. Smaż jeże ze wszystkich stron na złoty kolor (około 10 minut). Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania.

Krok 5

Wymieszaj śmietanę z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem do smaku. Powstałym sosem polej jeże z kurczaka. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Podawać na gorąco.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeże z kurczaka z ryżem można raczej dusić w sosie niż piec. Należy nimi polewać usmażone klopsiki i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut na małym ogniu (z luźną pokrywką lub bez).

PRZY OKAZJI

Czy wiesz dlaczego okrągłe kotlety (klopsiki) z ryżem nazywane są „jeżami”? Ponieważ podczas pieczenia czy smażenia ziarna wystają nieco ponad powierzchnię i przypominają igły tego samego leśnego zwierzęcia. Dla większej konsystencji lepiej jest użyć ryżu długoziarnistego.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja