Jesienne ciasta, 11 przepisów na uduchowiony wieczór

Jesienne ciasta, 11 przepisów na uduchowiony wieczór

Jesienne ciasta, 11 przepisów na uduchowiony wieczór

Roman Ryżow 20 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Jesienne ciasta są smaczne, jasne, aromatyczne – co może być lepszego na przytulny wieczór w ponurą pogodę? Może po prostu kolejna filiżanka gorącej herbaty, kawy lub kakao. A może swobodna rozmowa przy pikantnym grzanym winie i kawałku ciasta. Przecież jesień to czas burzy kolorów nie tylko za oknem, ale także na stole. A sezonowe warzywa, owoce i jagody, które są w szczytowym smaku i korzyściach, pomogą poprawić Twój nastrój i wesprzeć układ odpornościowy. Zastanówmy się, jak zrobić pyszne ciasta z jesiennych owoców bez dodatkowych kłopotów.

Jesienne ciasta, 11 przepisów na uduchowiony wieczór

Treść artykułu:

  • Klasyczne amerykańskie ciasto dyniowe
  • Wilgotne ciasto czekoladowe z burakami i kremem jogurtowym
  • Szybkie ciasto z kapustą
  • szarlotka
  • Ciasto marchewkowe wykonane z ciasta ziemniaczanego
  • Ciasto z persimmoną i polewą serową
  • Ciasto z rozmarynem, kurczakiem, grzybami i żurawiną
  • Otwarte ciasto z białą rybą i porem
  • Ciasto z kalafiora, brokułów i dyni
  • Wielkopostne ciasto z pigwą
  • Delikatne ciasto z figami

Dla wielu jesień kojarzy się z jabłkami i dyniami, podczas gdy inne produkty sezonowe z jakiegoś powodu pozostają niezasłużenie zapomniane. Dlaczego nie zrobić na przykład ciasta z buraków? Ponadto dobrze komponuje się nie tylko z czosnkiem i orzechami, ale także z czekoladą. Marchewkę można upiec, siekać, wymieszać z miodem i rodzynkami lub odwrotnie – smażyć z kurczakiem, grzybami i porem. Obie opcje stanowią doskonałe nadzienie do ciasta o otwartej powierzchni. Nie zapomnij o kapuście, pasternak, ziemniakach i oczywiście przyprawach. Odrobina pikantnego ciepła sprawi, że Twoje wypieki naprawdę opadną. Używaj kurkumy, kolendry, goździków itp. Pole wyobraźni jest naprawdę nieograniczone.

Jeśli chodzi o ciasto, jest to również kwestia gustu. Drożdże, ciasto francuskie, kruche – wybierz to, które lubisz najbardziej. A jeśli nie masz czasu na zagniatanie ciasta od podstaw, zawsze możesz użyć gotowego ciasta mrożonego. Najważniejsze jest, aby kupować żywność wysokiej jakości, a następnie ostrożnie rozmrażać ją na górnej półce lodówki.

Przygotowaliśmy dla Ciebie wybór 11 najlepszych przepisów na pyszne jesienne ciasta. W nim każdy znajdzie opcję, która mu się podoba, sprawdzoną.

Klasyczne amerykańskie ciasto dyniowe

Klasyczne amerykańskie ciasto dyniowe jest niezwykle delikatne i pyszne. I jak pachnące – nie do opisania! Nadzienie zawiera cały bukiet pachnących przypraw, w tym goździki, gałkę muszkatołową i cynamon. Należy pamiętać, że to danie będzie wymagało trochę czasu, nie tylko na przygotowanie, ale także na schłodzenie. W żadnym wypadku nie należy podawać gorącego ciasta, w przeciwnym razie wypieki po prostu się rozpadną.

Klasyczne amerykańskie ciasto dyniowe
Klasyczne amerykańskie ciasto dyniowe

Aby przygotować ciasto na 6-8 porcji, potrzebujesz:

  • dynia – 1 kg
  • śmietana 33% tłuszczu – 250 ml
  • jajko – 3 szt
  • cukier – 6 łyżek. l.
  • miód – 4 łyżki. l.
  • mielony imbir – 1/2 łyżeczki.
  • mielony cynamon – 1/2 łyżeczki.
  • mielona gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki.
  • mielone goździki – 1/4 łyżeczki.
  • pieprz cayenne – 1/4 łyżeczki.
  • sól – na czubku noża

Aby przesłać:

  • bita śmietana
  • orzechy w karmelu

Do testu:

  • mąka – 250 g
  • masło – 150 g
  • żółtko – 1 szt.
  • sól – 1 szczypta
  • mąka do wałkowania ciasta
  1. Na ciasto schłodzone masło pokroić w kostkę. Na dużą deskę przesiej mąkę i sól.
  2. Na mieszaninę mąk połóż kostki masła i siekaj nożem, aż uzyskasz drobne okruchy. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto, uważając, aby nie miało czasu się nagrzać od ciepła dłoni.
  3. Zbierz ciasto w dużą kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i usuń folię. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy cienką warstwą i ułożyć w formie o średnicy 26–28 cm, formując boki. Nakłuć widelcem, przykryć folią i włożyć do lodówki na 15 minut.
  5. Przygotuj nadzienie do ciasta. Obierz dynię, usuń nasiona, miąższ pokrój w drobną kostkę. Przenieść do ciężkiego rondla, dodać tyle wody, aby przykryła dynię i gotować na średnim ogniu do miękkości, od 20 do 25 minut.
  6. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Zawartość patelni rozgnieść widelcem lub tłuczkiem. Puree z dyni przełóż na drobne sito i poczekaj, aż nadmiar płynu odcieknie.
  7. Ciasto w formie przykryj arkuszem papieru do pieczenia i dodaj suchą fasolę lub specjalne małe kulki do pieczenia. Piec spód ciasta przez 10 minut w temperaturze 200°C. Usuń papier wraz z obciążnikiem. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
  8. Na nadzienie ubić jajka z cukrem, miodem, śmietaną, przyprawami i solą. Dodaj puree z dyni. Ubij ponownie. Powstałą mieszaninę wylać na spód. Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Ostudź ciasto na patelni, a następnie ostrożnie przełóż je na talerz. Udekoruj śmietaną i orzechami.

Pomocna wskazówka: Klasyczne nadzienie dyniowe American Pie nabiera przyjemnej, orzeźwiającej nuty cytrusowej z odrobiną soku z cytryny i startej skórki.

Uwaga dla właściciela: Przed podaniem klasyczne amerykańskie ciasto dyniowe można posypać cukrem pudrem, udekorować orzechami włoskimi lub pekanami i polać syropem klonowym.

Wilgotne ciasto czekoladowe z burakami i kremem jogurtowym

Buraki są niezwykle bogate w cukry, które pomagają zatrzymać wilgoć w cieście. I w przeciwieństwie do innych warzyw, buraki są uważane za dobry towarzysz smaku czekolady. Dzięki tym dwóm właściwościom jesiennego warzywa korzeniowego mamy możliwość upieczenia pysznego i oryginalnego wilgotnego ciasta czekoladowego. Do dekoracji przygotować serek śmietankowy i krem ​​jogurtowy, lekki i bardzo smaczny.

Wilgotne ciasto czekoladowe z burakami i kremem jogurtowym
Wilgotne ciasto czekoladowe z burakami i kremem jogurtowym

Aby przygotować ciasto na 12 porcji, potrzebujesz:

  • Buraki surowe, obrane – 360 g
  • mąka pszenna – 150 g
  • cukier – 145 g
  • bezzapachowy olej roślinny – 80 ml
  • jajo kategorii C0 – 2 szt
  • czekolada gorzka o zawartości kakao 70% – 60 g
  • mleko – 50 ml
  • kakao w proszku – 45 g
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka.
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki.
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki.
  • sól – ½ łyżeczki.

Na krem ​​jogurtowy z serkiem śmietankowym:

  • jogurt naturalny – 125 ml
  • serek śmietankowy – 120 g
  • cukier puder – 60 g
  • cukier waniliowy – ½ łyżeczki.
  • sól – ¼ łyżeczki.

Do dekoracji:

  • liofilizowane maliny lub suszone buraki lub starta czekolada
  1. Zacznij przygotowywać wilgotne ciasto czekoladowe z kremem. Za pomocą szpatułki lub miksera wymieszaj serek śmietankowy, wanilię, sól i cukier puder. Gdy masa będzie gładka, stopniowo dodawaj jogurt. Masa będzie gładka i błyszcząca. Wstawić do lodówki na 30 minut do 24 godzin. Włącz piekarnik, aby nagrzać go do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Zetrzyj buraki na grubej tarce. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc przez 4 minuty, mieszając raz lub dwa razy w trakcie. Buraki staną się miękkie i puszczą sok. Odcedź sok i zmiksuj buraki za pomocą blendera zanurzeniowego lub robota kuchennego.
  3. Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w podwójnym bojlerze. Wymieszaj kakao, cukier, cukier waniliowy i olej roślinny. Dodać buraki, jajka, mleko i wymieszać szpatułką.
  4. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą za pomocą trzepaczki. Za pomocą szpatułki wymieszaj masę czekoladowo-burakową.
  5. Łyżką nakładaj ciasto na przygotowaną formę i piecz przez 30 do 35 minut lub do momentu, aż drewniany wykałaczka włożona w środek ciasta będzie wyjęta czysta.
  6. Ciasto całkowicie ostudzić na metalowej kratce, zajmie to co najmniej 2 godziny. Ciasto można pozostawić na blasze lub przenieść na blachę lub deskę.
  7. Krem rozsmaruj na powierzchni wilgotnego ciasta czekoladowego. Posypać liofilizowanymi malinami lub burakami albo startą czekoladą.

Uwaga dla właściciela: Do tego wilgotnego ciasta czekoladowego dobrze sprawdzają się gotowane lub pieczone buraki. Pokrój na kawałki, zmiel w robocie kuchennym lub blenderze zanurzeniowym, włóż do durszlaka, dociśnij talerzem i pozostaw na 30 minut, aby odciekły sok. Stosować zgodnie z opisem w punktach 4-8 przepisu.

Przy okazji: sprawdź krem ​​do naszego wilgotnego ciasta czekoladowego. Jest lekki, ale jednocześnie dość stabilny. Jeśli jogurt nie jest wystarczająco gęsty, odcedź go na durszlaku wyłożonym gazą i odstaw na około 30 minut. Kremu możesz używać jako polewy do innych wilgotnych ciast czekoladowych, ciasta marchewkowego, chlebka bananowego lub jako alternatywa dla ubitego serka mascarpone. .

Szybkie ciasto z kapustą

Szybkie ciasto z kapustą docenią nawet ci, którzy rzadko pieczą w domu, uznając tę ​​czynność za zbyt czasochłonną i pracochłonną. Ten przepis sprawi, że proces gotowania będzie tak prosty, jak to tylko możliwe, ponieważ nie musisz nawet zagniatać ciasta. I nie będzie żadnych specjalnych trudności z nadzieniem – wystarczy szybko usmażyć cebulę i kapustę i trochę ostudzić. Pyszne jesienne ciasto na domową herbatę jest gotowe.

Szybkie ciasto z kapustą
Szybkie ciasto z kapustą

Aby przygotować ciasto na 6 porcji, potrzebujesz:

  • kapusta biała – 800 g
  • mrożone ciasto francuskie – 500 g
  • duża cebula – 1 szt.
  • masło – 40 g
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • żółtko – 1 szt.
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  1. Rozmroź zamrożone ciasto na ciasto wcześniej. Najlepiej zrobić to tak ostrożnie, jak to możliwe, na górnej półce lodówki. Przygotuj nadzienie – cebulę pokrój w cienkie półpierścienie, a kapustę posiekaj.
  2. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni. Dodaj cebulę i mieszając lekko brązowiej na średnim ogniu, 5 minut. Dodaj kapustę do cebuli. Sól i pieprz do smaku.
  3. Mieszając, smaż kapustę i cebulę na średnim ogniu przez 10 minut. Wyjąć z pieca, lekko ostudzić.
  4. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 22–24 cm, którą możesz posmarować niewielką ilością oleju roślinnego lub po prostu wyłożyć dobrym papierem do pieczenia.
  5. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkuj na cienki placek. Skoncentruj się na wielkości formy i oblicz tak, aby ciasto pokrywało nie tylko spód, ale także boki.
  6. Przełożyć ciasto do formy. Odetnij nadmiar. Na wierzchu rozsmaruj farsz z kapusty. Z pozostałego ciasta rozwałkuj płaski placek w zależności od wielkości formy. Przykrywamy farszem i sklejamy brzegi.
  7. Posmaruj wierzch przyszłego ciasta żółtkiem, lekko ubitym 1 łyżeczką. woda. Piec ciasto przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij z piekarnika i posmaruj masłem. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 10 minut. Przełożyć na talerz i podawać.

Pomocna wskazówka: Nie należy przyspieszać procesu rozmrażania poprzez umieszczenie ciasta w bardzo ciepłym miejscu. Nie będzie to miało najlepszego wpływu na łuszczącą się konsystencję, a co za tym idzie, na smak gotowego ciasta.

Przy okazji: Do farszu szybkiego ciasta z kapustą można dodać jajka na twardo (2 szt. na określoną ilość składników). Dzięki temu smak stanie się delikatny i miękki, a same wypieki będą bardziej satysfakcjonujące.

szarlotka

Szarlotkę można przygotować przez cały rok, jednak to właśnie jesienią, kiedy owoce są szczególnie pachnące, takie wypieki okazują się najsmaczniejsze. Delikatne ciasto, pulchne jabłka, lekko posypane płatkami migdałów – nikt nie odmówi takiego deseru do herbaty. W razie potrzeby szarlotkę można posypać dodatkowym cynamonem.

szarlotka
szarlotka

Aby przygotować ciasto na 6 porcji potrzebujesz:

  • mąka – 250 g
  • jabłko – 2-3 szt
  • cukier -…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja