Jerky: co to jest, jak go ugotować w domu i jak prawidłowo przechowywać – odpowiada szef kuchni-rzeźnik

Jerky: co to jest, jak go ugotować w domu i jak prawidłowo przechowywać – odpowiada szef kuchni-rzeźnik

Jerky: co to jest, jak go ugotować w domu i jak prawidłowo przechowywać – odpowiada szef kuchni-rzeźnik

Galina Karpowa 16 lutego 2024 r

Jerky podawane jest jako przekąska w restauracjach i pubach, a w sklepach sprzedawane są w formie gotowej – a ich koszt w przeliczeniu na wagę jest dość wysoki. Ale jak pojawiły się w naszej diecie i jak przyrządzić suszone mięso w domu – opowiada Siergiej Babicz, główny rzeźnik restauracji Meat Dealers i Lamb.

Jerky: co to jest, jak go ugotować w domu i jak prawidłowo przechowywać – odpowiada szef kuchni-rzeźnik

Treść:

  • Co jest szarpane
  • Jak przygotować je w domu i prawidłowo przechowywać
  • Jak i z czym je jeść

Co jest szarpane

„Jerky” (kech. ch’arki) z języka południowoamerykańskich Indian Quechua tłumaczone jest jako „suszone mięso”. Suszenie to jedna z najstarszych metod obróbki żywności, tak przygotowane mięso jest długo przechowywane, zachowując przy tym wszystkie swoje właściwości odżywcze.

Andyjskie szarpnięcia produkowane w Peru, Boliwii i Chile powstają z alpaki lub lamy. W Brazylii – z wołowiny. Istnieją również dania suszone z wieprzowiny, kurczaka i jagnięciny. Afryka ma też swoją wersję – biltong, który przyrządza się zarówno z wołowiny, jak i z najbardziej egzotycznych rodzajów mięsa: antylopy, strusia, a nawet słonia.

Jak przygotować je w domu i prawidłowo przechowywać

W domu suszone mięso można gotować w piekarniku. Nadaje się do tego każde mięso, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości: można użyć wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, drobiu.

Przede wszystkim musisz usunąć wszystkie żyły i tłuszcz, aby uzyskać czysty filet. Następnie pokroić w cienkie plasterki i marynować według własnych upodobań. Możesz nawet użyć samej soli i pieprzu i marynować mięso w tej mieszance przez 8 godzin.

Po zamarynowaniu ułożyć plastry na metalowej kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 75°C na 5-6 godzin. Lepiej pozostawić drzwi lekko uchylone, aby nadmiar wilgoci mógł uciec. Modele piekarników są różne, dlatego najlepiej monitorować proces gotowania. Po ugotowaniu pozwól mięsu ostygnąć.

Szarpane mięso możesz przechowywać w słoiku, w hermetycznym pojemniku lub w torbie zapinanej na zamek. Idealnie w próżni – w ten sposób trwałość będzie znacznie dłuższa. Okres przydatności do spożycia zależy również od temperatury, w jakiej je przechowujesz: w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Ale, szczerze mówiąc, szarpnięcia zwykle nie trwają długo – są takie smaczne.

Jak i z czym je jeść

Jerky to idealna przekąska do piwa i wina. Są także bardzo wygodne do zabrania ze sobą na wędrówki i podróże: szarpnięcia są pożywne i zajmują bardzo mało miejsca w plecaku lub torbie. Można je także dodawać do różnych potraw.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mięso #przekąska #przekąska piwna #suszeniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja