Jedz, żeby nie tyć: zdrowe naleśniki na wodzie, kefirze i wódce

Jedz, żeby nie tyć: zdrowe naleśniki na wodzie, kefirze i wódce

Jedz, żeby nie tyć: zdrowe naleśniki na wodzie, kefirze i wódce

gastronomia 14 marca 2024 r

Czy na zdrowej diecie można jeść naleśniki? I czy w ogóle da się zrobić coś zdrowego i smacznego? Złap wybór naleśników PP z płatków owsianych, gryczanych i mąki kukurydzianej. A także przepisy na naleśniki bezglutenowe, na bazie wódki, a nawet keto.

naleśniki pp

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak zrobić zdrowsze naleśniki
  • Przepis na naleśniki PP bez jajek i mleka krowiego
  • Cienkie naleśniki keto bez mąki pszennej i cukru
  • Naleśniki żytnie z kefirem
  • Cienkie naleśniki PP z mąką ryżową
  • Naleśniki kukurydziane z ricottą i warzywami
  • Naleśniki owsiane

Jak zrobić zdrowsze naleśniki

Zamień mąkę pszenną premium na zdrowszą

W sklepach dostępny jest duży wybór mąk na każdy gust, która doskonale sprawdza się w przepisach na naleśniki PP. Przyjrzyjmy się niektórym opcjom bardziej szczegółowo:

  • Mąka pełnoziarnista zawiera więcej błonnika, witamin i mikroelementów niż zwykła mąka premium.
  • Mąka ryżowa nie zawiera glutenu, dlatego często wykorzystywana jest w zdrowym żywieniu (PN). Zawiera dużą ilość witamin i mikroelementów, usuwa toksyny i odpady z organizmu.
  • Płatki owsiane pomagają normalizować trawienie i zawierają dużą ilość witamin z grupy B, niezbędnych aminokwasów i minerałów.
  • Mąka kukurydziana zawiera duże ilości błonnika, a także mikroelementów, takich jak magnez i potas, które wspomagają układ sercowo-naczyniowy.
  • Mąka gryczana Doskonałe źródło białka roślinnego, bezglutenowe, pomoże w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu. Do przygotowania naleśników zwykle używa się mieszanki mąki pszennej i gryczanej.

Zmniejsz ilość cukru w ​​przepisie

Cukier w składzie doda jedynie pustych kalorii. Można go zastąpić stewią lub syropem z topinamburu. Do naleśników PP można też dodać cukier kokosowy lub trzcinowy (nie więcej niż 35 g), ale w tym przypadku zawartość kalorii w naleśnikach PP wzrośnie.

Zmniejsz ilość tłuszczu zwierzęcego w przepisie na naleśniki PP

Każdy olej roślinny jest idealny: kokosowy, oliwkowy, olej z pestek winogron. Mleko krowie można zastąpić mlekiem kokosowym, migdałowym lub sojowym.

Przepis na naleśniki PP bez jajek i mleka krowiego

Najzdrowsze naleśniki to te robione bez jajek i mleka krowiego. To jest dokładnie ten przepis, który proponujemy przetestować w praktyce. Te naleśniki okazują się „koronkowe”, rozpływające się w ustach. Ponadto danie przygotowuje się szybko i łatwo. Nawiasem mówiąc, te dietetyczne naleśniki można zaoferować dziecku na śniadanie, jeśli nie obciążasz ich skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. Najlepszym dodatkiem będą świeże jagody lub pokrojone owoce.

Naleśniki PP bez jajek i mleka krowiego
Naleśniki PP bez jajek i mleka krowiego

Do gotowania 10Wymaganych będzie 12 porcji naleśników PP:

  • mąka pszenna pełnoziarnista – 320 g
  • mąka z ciecierzycy – 160 g
  • mleko sojowe – 500 ml
  • woda pitna – 450 ml
  • cukier trzcinowy – 1 łyżka. l.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
  • sól – na czubku noża
  • olej roślinny – do smaku
  1. Przygotować ciasto na naleśniki PP. Aby to zrobić, najpierw przesiej mąkę pszenną pełnoziarnistą i ciecierzycową z solą i proszkiem do pieczenia przez drobne sito do osobnej miski.
  2. Do małego rondla lub chochli wlać wodę pitną. Dodać mleko sojowe, cukier i postawić na małym ogniu. Mieszać, aż będzie ciepłe (ok. 30°C).
  3. Umieść mieszaninę mąki w misie miksera. Wlać mleko i ubijać, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Następnie natychmiast rozpocznij pieczenie naleśników.
  4. Postaw patelnię na dużym ogniu i rozgrzej ją. Za pomocą pędzla posmaruj olejem roślinnym. Bierzemy chochelkę ciasta naleśnikowego i wlewamy na patelnię. Brązowy z jednej strony.
  5. Ostrożnie podnieś naleśnik szpatułką i przewróć go na drugą stronę. Zrumienić i położyć na talerzu. Nasmaruj niewielką ilością oleju roślinnego.
  6. Wszystkie naleśniki upiec w ten sam sposób i podawać na gorąco. Jeżeli nie zjesz całości na raz, resztę przełóż do miski i przykryj wierzch folią spożywczą. Przechowywać w lodówce.

Cienkie naleśniki keto bez mąki pszennej i cukru

To prosty i szybki przepis. Zawiera babkę płesznik, mąkę wytwarzaną z łusek babki lancetowatej, która nadaje ciastu lepkość i elastyczność oraz pozwala naleśnikom zachować swój kształt. Uzupełnij naleśniki niskotłuszczowym nadzieniem z twarogu i soloną rybą. Będzie szybko, prosto i pysznie!

Cienkie naleśniki keto bez mąki pszennej i cukru
Cienkie naleśniki keto bez mąki pszennej i cukru

Do zrobienia naleśników ketonowych potrzebujesz:

  • mąka migdałowa – 20 g
  • babka płesznik – 10 g
  • krem – 100 ml
  • woda – 170 ml
  • jajka – 2 szt.
  • sól – 0,25 łyżeczki.
  • stewia (opcjonalnie) – 0,25 łyżeczki.
  • olej roślinny do smażenia
  1. Przygotować ciasto na naleśniki PP. Do jajek dodaj sól i stewię. Ubijaj mikserem przez minutę. Wlać ciepłą śmietankę i wodę, wymieszać. Dodaj mąkę migdałową i babkę płesznik. Ponownie wymieszaj ręcznie. Powinieneś otrzymać lepkie ciasto.
  2. Postaw patelnię na dużym ogniu i rozgrzej ją. Za pomocą pędzla posmaruj olejem roślinnym. Bierzemy chochelkę ciasta naleśnikowego i wlewamy na patelnię. Brązowy z jednej strony.
  3. Ostrożnie podnieś naleśnik szpatułką i przewróć go na drugą stronę. Zrumienić i położyć na talerzu. Nasmaruj niewielką ilością oleju roślinnego.
  4. Wszystkie naleśniki upiec w ten sam sposób. Poleca się podawać z serkiem wiejskim i plasterkiem solonego łososia.

Naleśniki żytnie z kefirem

Ciasto na te naleśniki przygotowuje się z mąki żytniej i kefiru z dodatkiem sody. Reakcja sody i kefiru zapewni naleśnikom porowatość i lekkość, ale głównym sekretnym składnikiem 20 g wódki. Gotowe naleśniki nie będą miały zapachu wódki (zniknie podczas smażenia), ale ciasto stanie się jeszcze bardziej puszyste, a brzegi naleśników się skleją różowe i chrupiące.

Naleśniki żytnie z kefirem

Do przygotowania naleśników PP z kefirem potrzebujesz:

Do testu:

  • mąka żytnia – 150 g
  • kefir – 250 ml
  • woda pitna – 125 ml
  • jajko – 2 szt.
  • wódka – 20 ml
  • cukier – 0,5 łyżeczki.
  • soda – 0,25 łyżeczki.
  • sól – 0,25 łyżeczki.
  • olej roślinny + do wysmarowania patelni – 2 łyżki. l

Do napełniania:

  • lekko solony pstrąg – 300 g
  • ser twarogowy – 250 g
  • śmietana – 30 g
  • groszek zielony mrożony – 30 g
  • chrzan – 2 łyżeczki

Na puree:

  • awokado – 2 szt.
  • cytryna – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • warzywa do podania
  1. Przygotować ciasto na naleśniki żytnie PP. W misce ubić jajka z cukrem i solą. Dodajemy mąkę i stopniowo wlewamy kefir, mieszając, żeby nie było grudek. Zalać gorącą wodą, wymieszać i pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  2. Dodaj wódkę, sodę i olej roślinny. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  3. Nasmaruj patelnię olejem i usmaż naleśniki.
  4. Aby przygotować puree, usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok z miąższu. Obierz awokado i usuń pestkę. Miąższ włóż do miski blendera, dodaj skórkę, sok z cytryny, świeżo zmielony czarny pieprz i oliwę z oliwek, zmiksuj na gładką masę.
  5. Do nadzienia zagotuj wodę i gotuj groszek przez około 5 minut, ostudź. Pstrąga pokroić w cienkie plasterki.
  6. Twaróg mieszamy ze śmietaną i chrzanem na gładką masę.
  7. Naleśniki smarujemy twarogiem, śmietaną i chrzanem, dodajemy pstrąga, dodajemy groszek, odrobinę zostawiamy do podania. Część naleśników zwijamy w koperty, resztę w rurki.
  8. Na talerzu wyłóż puree z awokado i ułóż na nim dwa naleśniki. Posypać groszkiem i ziołami i natychmiast podawać.

Cienkie naleśniki PP z mąką ryżową

Naleśniki ryżowe z mlekiem kokosowym prawdziwa tropikalna rozkosz. Zalety: chrupiąca konsystencja, aromat kokosowy, witaminy i mikroelementy, nie zawiera glutenu. Polecamy podawać naleśniki z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami.

Cienkie naleśniki PP z mąką ryżową
Cienkie naleśniki PP z mąką ryżową

Do gotowania 4Na 6 porcji naleśników ryżowych PP potrzebujesz:

  • mąka ryżowa – około 12 łyżek. l. (ze zjeżdżalnią)
  • pełnotłuste mleko kokosowe – 500 ml
  • jajko – 4 szt.
  • sól – 1 łyżeczka.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
  • cukier (najlepiej trzcinowy) – 4 łyżeczki.
  • płynny olej kokosowy – 4 łyżki. ja..
  • jogurt jagodowy (do podania)
  1. Przygotować ciasto na naleśniki ryżowe PP. Jajka ubić z cukrem i solą. Dodaj mleko kokosowe i olej. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Spójrz na konsystencję ciasta: powinno być płynne. Jeśli ciasto jest rzadkie dodać mąki jeśli jest za ciasne dodaj trochę mleka kokosowego. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 15 minut.
  2. Blachę wysmaruj masłem (tylko raz, przed pieczeniem pierwszego naleśnika) i upiecz naleśniki. Aby naleśniki były cienkie, delikatne, z dziurką, nabieramy łyżką trochę ciasta i wylewamy je na boki patelni, powoli obracając, tak aby ciasto równomiernie rozłożyło się na całej powierzchni.
  3. Podawać z jogurtem naturalnym: przyjemnie uzupełnia smak naleśników ryżowo-kokosowych.

Naleśniki kukurydziane z ricottą i warzywami

Placki kukurydziane z ricottą i warzywami staną się nie tylko przysmakiem, ale także ozdobą stołu. Te naleśniki zawsze wychodzą delikatne i soczyste. ze względu na wypełnienie. Mąka kukurydziana zawiera dużą ilość witamin i mikroelementów, a ricotta uzupełni danie w białko i wapń. Zjedz pyszne i zbilansowane śniadanie.

Naleśniki kukurydziane z ricottą i warzywami
Naleśniki kukurydziane z ricottą i warzywami

Do przygotowania 4 porcji naleśników kukurydzianych PP potrzebne będą:

Do testu:

  • mąka kukurydziana – 12 łyżek. l.
  • mąka pełnoziarnista – 2 łyżki. l.
  • mleko – 1 szklanka
  • jajka – 2 szt.
  • tarty parmezan – garść
  • skórka z 1 cytryny
  • świeże chilli – 1 szt.

Do napełniania:

  • serek ricotta – 200 g
  • seler – 4 szt.
  • pomidory – 4 szt.
  • awokado – 1 szt.
  • bazylia – 1 pęczek
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
  • sól, mielony czarny pieprz – po 1 szczypcie
  1. Przygotować ciasto na naleśniki kukurydziane PP. W misce ubić jajka z solą i czarnym pieprzem. Dodać trochę mąki i dobrze wymieszać trzepaczką. Wlać połowę mleka i wymieszać. Dodać resztę mąki i parmezan, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Ciasto rozrzedzić pozostałym mlekiem.
  2. Chili przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona i białe błony. Pokrój i dodaj do ciasta.
  3. Do ciasta wlać oliwę i dobrze wymieszać. Upiecz niezbyt cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
  4. Ricottę wymieszaj z solą i mielonym pieprzem do smaku. Dodać pokrojony w kostkę seler, pomidory, awokado i bazylię.
  5. Na połowę naleśnika nakładamy farsz i przykrywamy drugą połówką.

Naleśniki owsiane

Placków owsianych można zjeść trochę więcej niż naleśników z mąki pszennej. W końcu płatki owsiane pomagają normalizować trawienie i zawierają dużą ilość witamin z grupy B, niezbędnych aminokwasów i minerałów. I możesz całkowicie obejść się bez cukru lub zastąpić go stewią.

Naleśniki owsiane
Naleśniki owsiane

Do przygotowania 6 porcji naleśników owsianych potrzebujesz:

  • mąka owsiana – 300–400 g
  • mleko – 2 szklanki
  • żółtko jaja – 6 szt.
  • białko jaja – 4 szt.
  • świeże drożdże – 10 g
  • masło – 2 łyżki. l.
  • cukier (można zastąpić stewią) – 2 łyżeczki.
  • sól
  1. Przygotuj ciasto na naleśniki owsiane. Przesiej mąkę, podgrzej mleko do temperatury 35–37 °C. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i odstawić na 10 minut.
  2. Mąkę wymieszać z pozostałym mlekiem, dodać drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Dodać żółtka rozgniecione z cukrem (lub stewią) i solą oraz roztopione masło. Dobrze wymieszaj. Ubite białka dodać na puszystą pianę, ostrożnie i szybko wymieszać je z ciastem drewnianą lub silikonową szpatułką.
  3. Smażymy na patelni naleśnikowej wysmarowanej olejem…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja