Jeden kęs! Mini tosty – modne przygotowanie kanapek
Roman Ryżow 09 sierpnia 20235,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Mini tosty to nowy światowy trend. Czym byłby świąteczny lub bufetowy stół bez małych, pysznych kanapek na jeden kęs? Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci, a mini tosty przygotowuje się bardzo szybko – w końcu nie ma sensu poświęcać dużo czasu i wysiłku na przystawkę, gdy przed nami danie główne i deser. Nawet jeśli nie masz pod ręką żadnych przyborów kuchennych, możesz przygotować także małe kanapki – wystarczy zabrać ze sobą paczkę pieczywa lub krakersów, wędlin, marynowanych jaj przepiórczych lub warzyw w puszkach.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Mini tosty, ich rodzaje i popularność
- Jaki rodzaj chleba nadaje się do mini tostów?
- Słodkie mini tosty
- Mini tosty z przekąskami
- Trochę subtelności i pomysłów na mini tosty
Mini tosty to idealna propozycja na mały bufet w biurze lub na domowym świątecznym stole. Prostota i szybkość przygotowania, a także nieograniczony lot wyobraźni przy odpowiednim doborze składników sprawiają, że te piękne przekąski zajmują pierwsze miejsca w restauracyjnym menu. Zastanówmy się, dlaczego i kiedy mini-tosty są szczególnie istotne.
Mini tosty, ich rodzaje i popularność
Z pewnością każdy wie, czym jest kanapka, a ci, którzy lubią chodzić do restauracji, zetknęli się ze słowami tapas, przekąski, danie główne, amuse bouche i przystawka. Wszystko to drobne przekąski, które podawane są gościom na zaostrzenie apetytu (z wyjątkiem tapas – są to hiszpańskie przekąski do napojów, które stanowią samodzielne dania, po których nie podaje się żadnego innego posiłku). Oto więc mini tosty do tych celów – idealna opcja nie zależy od tego, jak i z czego je przygotowałeś.
Jaki rodzaj chleba nadaje się do mini tostów?
Na początek co wziąć na bazę? Wybór tutaj jest ogromny! Prawie każdy chleb wystarczy, najważniejsze jest tutaj połączenie składników. W większości przypadków używa się chleba białego lub pełnoziarnistego – ciabatty, bagietki, tostów (wycinanie kawałków o pożądanej wielkości), mini bułeczek, brioszek itp. Oprócz chleba można użyć krakersów, ciastek, chleba, gofrów wiedeńskich, słodkich ciasteczek (do tostów deserowych), pieczonych kwadratów z ciasta francuskiego. W krajach azjatyckich trend nabiera tempa, gdy na podstawę mini tostów przyjmuje się wczorajszy ryż, formuje z niego mały naleśnik z jajkiem i mąką i smaży na patelni z obu stron lub piecze w piekarniku.
Słodkie mini tosty
Z sezonowych jagód i owoców możesz zrobić niezwykłe jasne przekąski, najważniejsze jest, aby nie bać się eksperymentów
Jeśli chodzi o kombinacje składników, do słodkich mini tostów proponujemy Państwu następujące opcje (można wybrać bazę według własnego uznania – brioszki, ciasteczka, gofry):
1. Biszkopt + masa czekoladowa + mieszanka owocowo-jagodowa, udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą, orzechami lub kokosem.
2. Ciasteczka + ubity serek mascarpone z cukrem pudrem, wanilią lub cynamonem + plasterki truskawek + listki mięty lub bazylii. Dla lubiących ciekawe połączenia można dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
3. Gofr + konfitura cytrynowa + cienka warstwa pianek jabłkowych + twaróg + jagody.
Mini tosty z przekąskami
Jako bazę do mini tostów możesz użyć krakersów. Dobrze komponują się z rybami, mięsem, serami, warzywami itp.
Do mini-tostów z przekąskami nadają się następujące kombinacje:
1. Chleb czarny lub szary + jajka na twardo, zmieszane z lekko solonym/wędzonym śledziem, cebulką i koperkiem, zmiksowane na niejednorodną masę w blenderze w trybie „pulsowym” + cienkie plasterki kwaśnego jabłka, skropione sokiem z cytryny.
2. Bagietka + jasny w smaku pasztet (najlepiej drobiowy) + cienki plasterek twardej, ale dojrzałej gruszki + odrobinę sera pleśniowego + kilka kropel miodu.
3. Białe pieczywo + twarożek z ziołami, dojrzałe awokado w małej kostce + cienkie plasterki lekko solonej czerwonej ryby + szczypiorek. W razie potrzeby można na wierzch dodać kilka kropli soku z cytryny.
4. Szary chleb, lekko podsuszony z obu stron na suchej patelni + kremowy chrzan + cienki plasterek gotowanej wołowiny lub ozorka wieprzowego + posiekane kapary lub marynowane pikantne chrupiące ogórki (jako posypka).
5. Chleb tostowy biały, smarowany twarogiem i piklami + cienkie plasterki świeżego ogórka + cienkie plasterki szynki + druga warstwa chleba tostowego, smarowana twarogiem.
Trochę subtelności i pomysłów na mini tosty
Przygotowanie mini tostów jest proste i łatwe, najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, że podstawa powinna być mała, dlatego często kromki chleba będą musiały zostać przycięte do pożądanego rozmiaru. Trzeba też zrozumieć, że jeśli jako pierwszą warstwę posmarujesz spód chleba czymś, co spowoduje jego szybkie zamoczenie, to przed wykonaniem tej czynności należy go wysuszyć w tosterze. Kombinacje na mini tosty mogą być dowolne, wymyśl własne nadzienia lub przejdź do klasyki – prawie każdą sałatkę można położyć na chlebie, większość deserów można ponownie wyobrazić sobie jako przystawkę w formie bufetu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #toastPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych