Jeden górny sos – i ogórki nie mają już gorzkiego smaku: oszczędzanie zbiorów nawet w ekstremalnych upałach i suszach – nie wynaleziono jeszcze alternatyw

Jeden górny sos – i ogórki nie mają już gorzkiego smaku: oszczędzanie zbiorów nawet w ekstremalnych upałach i suszach – nie wynaleziono jeszcze alternatyw

Efekt będzie zauważalny natychmiast

Nawet doświadczeni ogrodnicy mogą spotkać się z pojawieniem się goryczy w ogórkach, ponieważ nikt nie jest odporny na taki problem. Może się to zdarzyć z powodu suszy, ekstremalnych upałów, braku mikroelementów w glebie i braku światła.

Jeśli chcesz uniknąć pojawienia się goryczy w ogórkach, to w okresie owocowania rośliny musisz użyć specjalnego nawozu. Ogrodnicy, którzy go stosowali, zauważają dobry smak owoców niezależnie od pogody i innych czynników.

Aby przygotować nawóz, należy rozcieńczyć 15 g chlorku potasu, 10 g superfosfatu i 5 g azotanu amonu w 10 litrach wody. Wymieszaj powstały roztwór, a następnie przystąp do podlewania ogórków, mówi doświadczona ogrodniczka Victoria Radzevskaya na kanale Zen.

Nawożenie to jest bezpieczne dla upraw, dlatego można je przeprowadzać co tydzień, aż do zakończenia owocowania ogórków. Dzięki takiemu składowi nawet najbardziej nieudane odmiany roślin staną się smaczne.

Odniesienie: W niesprzyjających warunkach zewnętrznych warzywa te wytwarzają kaburbitacynę, toksyczną substancję nadającą gorzki smak, gromadzącą się w dolnej części owocu.

Wcześniej powiedzieliśmy, jak pozbyć się ślimaków na hostach.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja