Zielony, żółty, czerwony… Jak zachować niezwykle jasne i aromatyczne warzywa i owoce? Można je przechować na zimę lub już teraz przygotować wspaniałe dania, których smak na długo zapadnie w pamięć.
Preparaty, które można przygotować wcześniej
Lecho z pieczonej papryki
Lecho z pieczonej papryki można łatwo zamienić w sos lub marynatę, po prostu miksując je blenderem.
3 puszki po 500 g
Czego potrzebujesz:
2,5 kg słodkiej czerwonej papryki
1 główka czosnku
1,5 kg dojrzałych pomidorów
100 ml czerwonego octu winnego
30–40 ml oleju roślinnego
2 łyżki l. Sahara
3 łyżki. l. gruba sól niejodowana
Czego potrzebujesz:
1. Rozgrzej piekarnik z grillem do 220°C. Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć nasiona, łodygi i błony. Połóż paprykę skórą do góry na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj olejem, włóż pod grill i piecz, aż się zarumieni, około 15 minut.
2. Paprykę włożyć do miski, przykryć folią spożywczą, ostudzić i obrać, zachowując wypływający sok. Wymieszaj ten sok z octem, solą i cukrem. Paprykę pokroić w paski i umieścić w wysterylizowanych słoikach.
3. Pomidory pokroić, czosnek obrać, zmiksować blenderem, dodać mieszaninę octu, zagotować, wlać paprykę do słoików. Pasteryzować w nisko wrzącej wodzie przez 20 minut. Zamknij, odwróć, fajnie.
Lecho z pieczonej papryki
Pieczone bakłażany marynowane z papryką i czerwoną cebulą
Paprykę podawać z białą rybą i kukurydzą.
3 puszki po 500 g
Czego potrzebujesz:
1 kg małych bakłażanów
1 kg słodkiej sezonowej papryki
500 g czerwonej cebuli
2 główki czosnku
100 ml czerwonego octu winnego
100 ml oleju roślinnego
1,5 łyżki. l. Sahara
2,5 łyżki. l. gruba sól niejodowana
Co zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bakłażany pokroić wzdłuż na warstwy o grubości 2 cm. Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć nasiona, szypułki i przegrody. Cebulę obrać, pokroić w plasterki o grubości 2 cm. Czosnek obrać.
2. Przygotowane warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Wlać olej roślinny. Piec przez 20 minut.
3. Pokrój pieczone warzywa na duże kawałki, które można wygodnie umieścić w słoiku. Ocet, sól i cukier wymieszać, doprawić warzywa, wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować w nisko wrzącej wodzie przez 15 minut. Zamknij, odwróć, fajnie.
Pieczone bakłażany marynowane z papryką i czerwoną cebulą
MENU NA TYDZIEŃ
PONIEDZIAŁEK
Obiad
Makaron z kremem twarogowym i pomidorami
Klasyczną opcją jest tarty parmezan lub inny aromatyczny twardy ser.
4 porcje, przygotowanie: 20 min.
Czego potrzebujesz:
400 g fusilli lub rigatoni
200 g twarogu
400 ml śmietanki 20–30% tłuszczu
2 duże dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
5–7 gałązek natki pietruszki lub kolendry
50 ml oliwy z oliwek + trochę więcej do podania
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co zrobić:
1. Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, włóż pomidory do wrzącej wody, a następnie zalej lodowatą wodą. Pomidory obierz, pokrój na ćwiartki, usuń rdzeń i zachowaj. Miąższ pomidorowy pokroić w 1 cm kostkę i doprawić pieprzem.
2. W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek. Pokrój drobno łodygi warzyw i osobno posiekaj liście. Szybko podsmaż czosnek i łodygi w rondlu na średnim ogniu, od 30 do 40 sekund.
4. Wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, dodać twarożek, część zielonych liści, rdzeń pomidora i ubić w śmietanie blenderem zanurzeniowym. Sól i pieprz.
5. Odcedzić makaron na durszlaku i dodać do sosu. Dodać pomidory, wymieszać i od razu przełożyć na ciepłe talerze. Posyp pozostałymi ziołami, skrop oliwą i podawaj.
Makaron z kremem twarogowym i pomidorami
Kolacja
Papryka i jabłka faszerowane grzybami
Jest to danie samowystarczalne, możemy jedynie polecić kieliszek dobrego, białego wytrawnego wina z nutami owocowymi, np. sauvignon blanc.
4 porcje, przygotowanie: 1 godzina
Czego potrzebujesz:
4–6 szerokich słodkich papryczek
4 duże, twarde jabłka
1 puszka przygotowanego sosu pomidorowego
1 szklanka ryżu długoziarnistego
400–500 g dowolnych grzybów leśnych
2 średnie cebule
3–5 ząbków czosnku
3–4 gałązki tymianku
50 g masła
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co zrobić:
1. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Usuń łodygi z tymianku. Cebulę podsmaż na 2 łyżkach. l. oliwa z oliwek, 5 min. Dodać czosnek, połowę tymianku i ryż, dodać sól i smażyć przez 1 minutę. Następnie zalać 1,5 szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem przez 12 minut.
2. Pieczarki w razie potrzeby umyć, pokroić w średnie kawałki, smażyć na patelni na oliwie przez 10 minut. Do ryżu i pieprzu dodać grzyby i masło.
3. Odetnij „pokrywkę” papryki – około jednej czwartej górnej części wraz z łodygą. Ostrożnie usuń nasiona i błony. Odetnij także „pokrywkę” jabłek, wytnij miąższ, pozostawiając ścianki o grubości 1,5 cm. Skórkę nakłuj wykałaczką.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nafaszeruj paprykę i jabłka ryżem i grzybami. Ułożyć w głębokim naczyniu do pieczenia wysmarowanym oliwą z oliwek i przykryć pokrywkami.
5. Sos pomidorowy wymieszać ze 100-150 ml wody i tymiankiem, solą i pieprzem, wlać do formy pomiędzy jabłkami i papryką. Przykryć folią i piec około 30 minut. Podawać na gorąco.
Papryka i jabłka faszerowane grzybami
WTOREK
Obiad
Sałatka fasolowa z komosą ryżową i kukurydzą
Na „duży” lunch podawaj pokrojoną w plasterki grillowaną pierś kurczaka z sałatką.
4 porcje, przygotowanie: 20 min.
Czego potrzebujesz:
150 g komosy ryżowej
100 g ziaren kukurydzy
1 puszka (400 g) białej fasoli
2 duże pomidory
1 mała czerwona słodka cebula
1–2 zielone chilli
sok i skórka z 1 limonki
1 mała pęczek kolendry
olej kukurydziany (najlepiej nierafinowany)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co zrobić:
1. Komosę ryżową ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kilka minut przed gotowaniem dodaj ziarna kukurydzy. Komosę ryżową i kukurydzę przełożyć na sito i ostudzić.
2. Do sosu wymieszaj sok i skórkę z limonki, sól, pieprz i 2 łyżki. l. obrazy olejne Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Do sosu dodać cebulę, wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
3. Odcedź fasolę na durszlaku. Pomidory pokroić na małe kawałki. Chili przekrój wzdłuż na pół, w razie potrzeby usuń nasiona i błony, a miąższ pokrój w cienkie paski. Posiekaj kolendrę.
4. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać, doprawić według uznania dodatkową solą, pieprzem i olejem kukurydzianym.
Sałatka fasolowa z komosą ryżową i kukurydzą
Kolacja
Paprykarz warzywny z wędzonymi kiełbaskami
Do tego paprykaszu wystarczy czarny tostowy chleb – można go też natrzeć masłem i czosnkiem.
4 porcje, przygotowanie: 40 min.
Czego potrzebujesz:
6 dużych dojrzałych pomidorów
4 duże słodkie sezonowe papryki
2 małe cukinie
2 małe cukinie
2 czerwone słodkie cebule
4–6 ząbków czosnku
4–6 kiełbas wędzonych
100 g smalcu, w miarę możliwości wędzonego
2 łyżki l. słodka mielona papryka
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co zrobić:
1. Smalec pokroić w cienkie płatki, kiełbaski na kawałki o grubości 3 cm Cebulę obierz, pokrój w półpierścienie. Obierz czosnek i posiekaj go. Pomidory pokroić, wrzucić do blendera i zmiksować.
2. Z papryki słodkiej usuń rdzenie i błony, paprykę pokrój w duże paski. Cukinię i cukinię pokroić w dużą kostkę.
3. W rondlu o grubym dnie rozpuść na średnim ogniu tłuszcz ze smalcu. Dodać cebulę, smażyć 5 minut. Dodać paprykę i czosnek, smażyć kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z papryką.
4. Wlać przecier pomidorowy, sól i pieprz, zagotować na dużym ogniu, dodać kiełbaski, cukinię i cukinię. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień do średniego, gotuj bez przykrycia, mieszając, 20 minut. Podawać bardzo gorące.
Paprykarz warzywny z wędzonymi kiełbaskami
ŚRODA
Obiad
Smażone suluguni z przyprawą pomidorową
Na bardziej sycący lunch usmaż lub włóż jajko i posyp gorącym serem.
4 porcje, czas gotowania 25 min + 12 godzin.
Czego potrzebujesz:
600 g świeżego suluguni
roztopione masło
świeżo zmielony czarny pieprz
warzywa (kolendra, estragon) do podania
Do przyprawienia:
3 duże dojrzałe pomidory (mogą być wielokolorowe)
1 słodka czerwona cebula
1 łyżka. l. czerwony ocet winny
1 łyżeczka czerwona abchaska adjika
3–4 gałązki estragonu
1 łyżeczka brązowy cukier
Co zrobić:
1. Do przyprawienia cebulę obieramy, drobno siekamy, zalewamy octem, posypujemy cukrem i mieszamy. Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona wraz z płynem.
2. Wymieszać pomidory, liście estragonu i cebulę, doprawić adjika.
3. Pokrój suluguni na 4-8 grubych plasterków. Doprawić pieprzem i posmarować olejem. Umieścić na patelni o małym ogniu i smażyć na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać z przyprawą pomidorową i ziołami.
Smażone suluguni z przyprawą pomidorową
Kolacja
Biała ryba zrazy z kukurydzą
Marynowane pieczone bakłażany doskonale komponują się z daniami rybnymi.
4–6 porcji, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
700–800 g mielonej białej ryby (morszczuk, dorsz, panga)
300 g ziaren kukurydzy
1 małe jajko + 1 żółtko
300 g czerstwego białego bochenka
100–120 ml śmietanki 20% tłuszczu
2 średnie cebule
roztopione masło
sól, świeżo zmielony czarny i biały pieprz
Co zrobić:
1. Za pomocą tarki usuń skórkę z bochenka, tak aby uzyskać około 150 g pozostałego chleba drobno posiekaj i zanurz w śmietanie na 10–15 minut.
2. Obierz cebulę, drobno posiekaj, podsmaż na 1 łyżce. l. roztopione masło, 5 min. Dodać kukurydzę i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
3. Wymieszaj mieloną rybę ze smażoną cebulą i kukurydzą. Dodać namoczone pieczywo, jajko, żółtko, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
4. Natłuszczając dłonie oliwą, formuj okrągłe kotleciki wielkości dużej śliwki. Obtocz w bułce tartej, włóż na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem i lekko spłaszcz. Smaż bez przykrycia na dużym ogniu przez 2 minuty. z każdej strony, następnie smaż na średnim ogniu pod przykryciem. Podawać na gorąco.
Biała ryba zrazy z kukurydzą
CZWARTEK
Obiad
Kremowa zupa z cukinii z zielonym groszkiem i miętą
Zupa ta doskonale komponuje się z grzankami z bagietki namoczonymi w jajku i mleku, podsmażonymi na patelni i posypanymi aromatycznym kozim serem.
4 porcje, przygotowanie: 25 min.
Czego potrzebujesz:
2 średnie cukinie
1 opakowanie (400 g) mrożonego groszku zielonego
1 duży por (biała część + 10 cm jasnozielonego)
3-4 ząbki czosnku
1 średni pęczek mięty
Zawartość tłuszczu w śmietanie 200 ml
30–38% lub mleko kokosowe
50 g masła
sól, świeżo zmielony biały pieprz
Czego potrzebujesz:
1. Por przekrój wzdłuż na pół, opłucz z piasku, a następnie przekrój w poprzek według uznania. Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek.
2. Cukinię pokroić na średnie kawałki. Usuń łodygi z mięty i odłóż małe listki do podania.
3. W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło i dusić por na małym ogniu przez 5 minut. Dodać cukinię i czosnek, zwiększyć ogień, smażyć 5 minut.
4. Wlać 800 ml zimnej wody i zagotować na dużym ogniu. Dodać groszek, zagotować, gotować 3 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij część groszku i odłóż na bok do podania.
5. Zupę zmiksuj blenderem, dodając miętę i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem, rozłóż na talerze, posyp listkami mięty i groszkiem i podawaj.
…