Jarzębina z aronii i kwaśnych jabłek

Jarzębina z aronii i kwaśnych jabłek

Jarzębina z aronii i kwaśnych jabłek Do przepisu

W tym napoju aronię można zastąpić zwykłą, ale z aronią będzie smaczniejsza.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 50 minutGotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 butelka (0,75 l) wódki 400 g aronii 400 g kwaśnych jabłek (idealna jest Antonówka) 4 łyżki. l. miód 200 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jarzębinę obierz z łodyg i gałęzi, osusz. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2

Zagotuj 1 litr wody, dodaj cukier i zagotuj syrop. Do syropu dodać jagody, gotować 5 minut, następnie dodać plasterki jabłka, gotować kolejne 5 minut.

Krok 3

Ostudź owoce w syropie i przelej je wraz z syropem do butelki lub słoika. Wlać wódkę i wymieszać. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 1 miesiąc.

Krok 4

Odcedzić, dodać miód, ponownie zakręcić i odstawić na kolejny tydzień.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja