Jarzębina z aronii i kwaśnych jabłek
Do przepisu
W tym napoju aronię można zastąpić zwykłą, ale z aronią będzie smaczniejsza.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 50 minutGotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 butelka (0,75 l) wódki 400 g aronii 400 g kwaśnych jabłek (idealna jest Antonówka) 4 łyżki. l. miód 200 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jarzębinę obierz z łodyg i gałęzi, osusz. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2
Zagotuj 1 litr wody, dodaj cukier i zagotuj syrop. Do syropu dodać jagody, gotować 5 minut, następnie dodać plasterki jabłka, gotować kolejne 5 minut.
Krok 3
Ostudź owoce w syropie i przelej je wraz z syropem do butelki lub słoika. Wlać wódkę i wymieszać. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 1 miesiąc.
Krok 4
Odcedzić, dodać miód, ponownie zakręcić i odstawić na kolejny tydzień.