Jardiniera

Jardiniera

gastronomia 15 lutego 2017 rJardiniera Do przepisu

Przekąska warzywna Jardiñera to magazyn zdrowych witamin. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu i można je przechowywać w słoikach jak zwykłe konserwy.

Złożoność: przeciętny Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: OvoWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 20 PORCJI1 główka kalafiora 400 g małych marchewek 1 opakowanie selera naciowego 4 różne kolorowe papryki słodkie 300 g małych szalotek 3 główki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 puszka (400 g) czarnych oliwek Kalamata z pestkąNa marynatę:600 ml białego octu winnego 4 łyżki. l. brązowy cukier 3 łyżki. l. sól niejodowana 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka tabela wag i miar jagód jałowca PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj warzywa: obierz i pokrój na w przybliżeniu równe, dość duże kawałki. Obierz czosnek, nie przecinając go.

Krok 2

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużym rondlu z 600 ml zimnej wody (gałązkę rozmarynu pokrój na tyle kawałków, ile masz słoików). Doprowadzić do wrzenia.

Krok 3

Na patelnię dodaj wszystkie warzywa oprócz oliwek, ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.

Krok 4

Rozłóż oliwki, czosnek, jałowiec i rozmaryn z patelni po równo pomiędzy słoiki. Następnie ułóż pozostałe warzywa, zalej gorącą marynatą, nie sięgając 1 cm od brzegów. Lekko postukaj słoikami o stół, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Przetrzyj szyjkę słoika włókniną nasączoną wódką i zamknij.

Krok 5

Umieść ruszt na dnie dużego rondla. Słoiki ustawiamy na drucianej kratce tak, aby się nie stykały. Wlać tyle gorącej wody, aby zakryła słoiki aż do ramion. Doprowadzić do wrzenia, następnie zamknąć pokrywką i pasteryzować słoiki 1-litrowe przez 35 minut, słoiki 700–800 ml przez 30 minut, słoiki 400–500 ml przez 25 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja