Japoński deser mochi

Japoński deser mochi

gastronomia 4 lipca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzJapoński deser mochi Do przepisu

Japoński deser mochi przyrządza się z lepkiego ryżu. Według naszych standardów wcale nie jest słodkie – Japończycy nie jedzą dużo cukru. A do tradycyjnego mochi nikt oczywiście nie dodaje mleka skondensowanego, tylko pastę z fasoli adzuki. Nadzienie można jednak zmieniać – proponujemy spróbować z gotowanym skondensowanym mlekiem, jego wyrazisty karmelowy smak świetnie komponuje się z delikatnym ryżem, a jego grubość sprawia, że ​​z łatwością można go zawinąć w ciasto i uformować w zgrabne kulki.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 226,69 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Używany: 3,73 g/3,53 g/45,11DeserSKŁADNIKI NA 10 PORCJI110 g mąki ryżowej kleistej55 g drobnego cukru165 g wody pitnej100 g skrobi kukurydzianej1 słoik gotowanego skondensowanego mleka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wymieszaj kleistą mąkę ryżową, cukier i zimną wodę pitną na gładką masę w misce przystosowanej do kuchenki mikrofalowej.

Krok 2

Przykryj miskę folią spożywczą, zrób w niej kilka dziurek wykałaczką i włóż miskę do kuchenki mikrofalowej na pełną moc na 1 minutę.

Krok 3

Wyjmij miskę, wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie, ponownie przykryj folią spożywczą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund.

Krok 4

Ponownie zamieszaj, przykryj i podgrzewaj przez 30 sekund. Powtórz ponownie. W efekcie powinniśmy otrzymać lepkie, dobrze rozciągliwe ciasto.

Krok 5

Obficie posyp powierzchnię roboczą skrobią i wyłóż ciasto. Zanurz palce w skrobi i złóż ciasto na pół. Dociśnij ciasto tak, aby utworzyła grubą warstwę. Niech ciasto ostygnie, 10 minut.

Krok 6

Zanurzając nóż w skrobi, pokrój ciasto na kawałki o wadze około 30 g.

Krok 7

Zanurzając ręce w skrobi, zagniataj każdy kawałek na płaski placek, strząśnij skrobię z jednej strony i umieść łyżkę przegotowanego skondensowanego mleka na środku. Podnieś brzegi ciasta nad nadzieniem, ściśnij i nie dociskając zbyt mocno, zwiń w kulę. W ten sam sposób przygotuj drugie mochi.

Krok 8

Gotowe mochi przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godzinę – lub zjedz od razu. Sok żurawinowy nada mochi naturalny różowy kolor, a odrobina kurkumy nada mu żółty kolor.

UWAGA DO GOSPODARKI

Sok żurawinowy nada mochi naturalny różowy kolor, a odrobina kurkumy nada mu żółty kolor.

PRZY OKAZJI

Przed zawinięciem truskawek w słodkie ciasto ryżowe najlepiej pokryć je czymś lepkim, np. ganache czekoladowym.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja