Jakie zimne zupy przygotowują rosyjscy szefowie kuchni od Ufy i Jamała po Moskwę i Saratów
Olga Zacharowa 11 czerwca 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Latem nasi czytelnicy nie ograniczają się do przygotowywania okroshki i gazpacho, bo ich zainteresowania rozciągają się także na inne chłodniki. Znajdzie się tu miejsce na dania z wodorostów, chłodniki z ziołami i sokiem z granatów, a także desery z truskawek i imbiru. Z okazji Dnia Blogera, który obchodzony jest 14 czerwca, przygotowaliśmy zbiór najciekawszych i najbardziej trafnych przepisów od naszych wspaniałych użytkowników z całej Rosji. Dziękujemy, że jesteście z nami!
Okroshka na kwasie ze śmietaną
Okroshka na kwasie ze śmietaną od czytelnika @OZornik z Ufy
Aby przygotować 6-8 porcji okroshki, potrzebujesz:
- 5 ziemniaków
- 1 pęczek zielonej cebuli
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek rzodkiewek
- 3 ogórki
- 400 g szynki
- 5 jajek ugotowanych na twardo i obranych
- 2 litry kwasu chlebowego
- Musztarda rosyjska opcjonalnie
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki gotujemy w skórkach do miękkości. Pozwól ziemniakom całkowicie ostygnąć i obierz je.
- Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek. Odetnij ogony rzodkiewek i zetrzyj je na grubej tarce.
- Umieść cebulę w dużej misce. Dodaj sól i ucieraj drewnianym tłuczkiem, aż zacznie wydzielać się sok.
- W razie potrzeby obierz ogórki ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw i pokrój je w drobną kostkę. Posiekaj także szynkę, jajka i ziemniaki.
- Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dodaj sól i pieprz. Rozłóż przygotowaną mieszaninę do misek. Wlać kwas chlebowy, dodać śmietanę wymieszaną z musztardą (lub po prostu kwaśną śmietaną) i podawać.
RADA: Spróbuj włożyć przyprawioną okroshkę do lodówki na około godzinę, aby zastygła. I dopiero potem wlać do talerzy i podawać. Smak takiego dania będzie bardziej harmonijny, z bogatym i apetycznym aromatem.
Okroshka na ayranie z kiełbaskami
Okroshka na ayranie z kiełbaskami od @Yuna, Yamal
Aby przygotować 6 porcji okroshki, potrzebujesz:
- 3 ziemniaki
- 5 rzodkiewek
- 1 ogórek
- 2 jajka, ugotowane na twardo i obrane
- 2 zielone cebule
- 2-3 gałązki koperku, pietruszki i kolendry
- 1,5 l ajranu
- sok z cytryny
- 2-3 kiełbaski myśliwskie
- śmietana do podania
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki gotujemy w skórkach do miękkości. Pozwól ziemniakom całkowicie ostygnąć i obierz je.
- Ziemniaki, rzodkiewki, ogórek i jajka pokroić w kostkę jednakowej wielkości.
- Posiekaj wszystkie warzywa i natrzyj solą, aż zacznie tworzyć się sok. Przygotowane składniki przełożyć do dużej miski. Wlać zimny ayran, sól, pieprz i dodać sok z cytryny.
- Do misek wlać okroshkę, dodać pokrojone w cienkie plasterki kiełbaski myśliwskie i kwaśną śmietanę. Podawać.
RADA: Dodaj pokruszony lód do porcjowanych talerzy z okroshką na ayranie. Ta technika sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej orzeźwiające i oryginalne.
Okroshka na kefirze ze szczawiem
Okroshka na kefirze ze szczawiem od Tamary Shepelevej z Saratowa
Aby przygotować 4 porcje okroshki, potrzebujesz:
- 2 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczawiu
- 1 pęczek zielonej cebuli
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1 garść ziaren kukurydzy
- 1-1,2 litra kefiru
- 300-500 ml wody mineralnej
- śmietana do podania
- sól
- Ogórki i rzodkiewki pokroić w kostkę równej wielkości.
- Posiekaj szczaw i drobno posiekaj zieloną cebulę.
- W dużej misce wymieszaj posiekane warzywa i szczaw, dodaj zielony groszek i kukurydzę.
- Przygotowane składniki zalać mieszanką kefiru i wody. Dostosuj proporcje płynu do swojego gustu. Posolić gotową okroshkę, wlać do misek i doprawić kwaśną śmietaną. Podawać.
WAŻNY! Jeśli napełnisz okroshkę tylko kefirem, okaże się zbyt gruby. Dlatego warto rozcieńczać kefir schłodzoną wodą mineralną, najlepiej gazowaną i niezbyt słoną.
Mięsna okroshka z kwasem
Okroshka mięsna z kwasem od Nadieżdy Ekimkiny z Moskwy
Aby przygotować 4 porcje okroshki, potrzebujesz:
- 1,2 l kwasu chlebowego
- 250 g gotowanej chudej wołowiny
- 2 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 ugotowane ziemniaki
- 3 jajka, ugotowane na twardo i obrane
- 1 pęczek zielonej cebuli
- 3-4 gałązki koperku
- śmietana do podania
- sól
- Mięso, gotowane ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę równej wielkości. Rzodkiewka – cienkie plasterki. Posiekaj koperek, posiekaj cebulę, posiekaj jajka.
- Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj w dużej misce i dodaj sól.
- Rozłóż mieszaninę okroshki do misek. Napełnij kwasem i dodaj śmietanę. Podawać.
RADA: Do okroshki z kwasem najlepiej włożyć całe jajka na twardo lub same białka. W tym przypadku żółtka można rozdrobnić z niewielką ilością musztardy, chrzanu, kwasu chlebowego lub ogórka kiszonego, dodać świeżo zmielony czarny pieprz, sól i odrobinę kwaśnej śmietany.
Zimna zupa z wodorostami
Chłodnik z wodorostami od Anyi S z Wołgogradu
Do przygotowania 1 porcji chłodnika potrzebujemy:
- 50 g suszonych wodorostów
- 5 łyżek l. sos sojowy
- 100 g chudej wieprzowiny
- 1 mała słodka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki l. olej roślinny
- 100 ml wody
- 2 łyżki l. ocet winny biały lub ocet ryżowy
- 1 łyżka. l. sezam
- 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Wodorosty namocz w ciepłej wodzie, aż wchłoną wodę. Posiekaj kapustę i dodaj 1 łyżkę. l. sos sojowy, wymieszaj.
- Drobno posiekaj mięso i wymieszaj z 2 łyżkami. l. sos sojowy, drobno posiekana cebula, posiekany czosnek i olej roślinny. Doprawić solą i pieprzem.
- Mieszankę mięsną podsmaż na suchej patelni i całkowicie ostudź.
- Dodać pozostały sos sojowy, ocet, sól i wymieszać z zimną wodą.
- Do dużej miski wrzuć mięso i wodorosty. Wlać powstałą mieszaninę do przygotowanego płynu. Wyjmij pojemnik na 30-60 minut. w lodówce.
- Zimnik nalewamy do porcjowanych talerzy lub misek, posypujemy sezamem i posiekanymi ziołami. Podawać.
Chłodnik ogórkowy z salsą brzoskwiniową
Chłodnik ogórkowy z salsą brzoskwiniową od @chef.dovbnya
Do przygotowania 4 porcji chłodnika potrzebujemy:
- 1kg ogórków
- 1 słodka czerwona cebula
- 100 g orzechów nerkowca + do podania
- 100 ml wody
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dla salsy:
- 250-300 g brzoskwiń
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 5-7 gałązek mięty
- 2-3 gałązki kolendry
- sok z 1 limonki
- 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Do salsy Zanurzaj brzoskwinię na 30 sekund. do dość gorącej wody, po wykonaniu na niej płytkich nacięć. Brzoskwinię włóż do bardzo zimnej (najlepiej lodowatej) wody i obierz. Brzoskwinię pokroić w drobną kostkę i umieścić w dużej misce.
- Drobno posiekaj czerwoną paprykę, połowę mięty i całą kolendrę. Dodaj do brzoskwini. Dopraw sokiem z limonki i 50 ml oliwy z oliwek.
- Na zupę Grubo posiekaj ogórki i cebulę. W misie blendera połącz przygotowane warzywa, 100 g orzechów nerkowca, sok z limonki, liście mięty, 100 ml wody, sól, pieprz i pozostałą oliwę z oliwek. Szlifować, aż będzie gładkie.
- Zupę wstawić do lodówki na 30-40 minut. Gotową zupę przelej do misek, dodaj salsę brzoskwiniową i udekoruj posiekanymi orzechami nerkowca.
RADA: Aby zupa była jeszcze bardziej atrakcyjna, dodaj do niej owoce morza. Krewetki, przegrzebki i oczywiście mięso kraba są do tego idealne.
Chłodnik z ziołami i sokiem z granatów
Chłodnik z ziołami i sokiem z granatów od Eleny Shashkiny z Woroneża
Do przygotowania 4 porcji chłodnika potrzebujemy:
- 2-4 gałązki koperku, pietruszki, selera i kolendry
- 1 por, tylko biała część i 2-3 cm zieleni
- 1 słodka cebula
- 800 ml wody
- 2 łyżki l. mąka
- 4 łyżki l. posiekane orzechy włoskie
- 400 ml soku z granatów
- 2 łyżki l. siemię lniane
- 4 łyżki l. nasiona granatu
- sól
- Drobno posiekaj przyprawy, por w plasterki, a cebulę w drobną kostkę.
- W rondelku osolić wrzącą wodę i dodać przygotowane składniki. Gotuj przez 3-4 minuty.
- Mąkę rozcieńczyć niewielką ilością wody. Dodaj mieszaninę do zawartości patelni. Zamieszać. Nie powinno być żadnych grudek!
- Dodać orzechy włoskie i sok z granatów. Zdejmij patelnię z ognia i całkowicie ostudź do temperatury pokojowej. Włożyć do lodówki na 30-40 minut.
- Gotową zupę przelać do miseczek. Posypać siemieniem lnianym i pestkami granatu. Podawać.
Bardzo prosta zupa na zimno z cukinii
Bardzo prosta zupa na zimno z cukinii od Evgenii Leonovej z Moskwy
Do przygotowania 4 porcji chłodnika potrzebujemy:
- 1 cebula
- 4 cukinie lub cukinie
- 1 łyżka. l. oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżeczki curry w proszku
- 600-700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- jogurt naturalny lub śmietana do podania
- sól
- Cebulę pokroić w kostkę. W razie potrzeby obierz cukinię, wypestkuj ją i pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż będzie miękka. Dodać czosnek i curry i smażyć mieszając przez 1 minutę.
- Cukinię włóż na patelnię i smaż przez 5 minut. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia, dodać sól. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj zupę przez 15 minut, aż cukinia będzie miękka.
- Zupę zmiksować blenderem zanurzeniowym na gładkie puree, dodać sól i pieprz, ostudzić. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zupę podawać na zimno z łyżką jogurtu lub kwaśnej śmietany.
Chłodnik ogórkowy z chlebem owsianym
Chłodnik ogórkowy z chlebem owsianym od Katya Voinova
Do przygotowania 4 porcji chłodnika potrzebujemy:
- 500 g ogórków
- 1 mały pęczek koperku i zielonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml kefiru lub maślanki
- 200 g średniej wielkości gotowanych krewetek, obranych
Na chleb:
- 200 g mąki owsianej
- 30 g otrębów
- 20 g nasion słonecznika
- 200 ml wody
- sól
- Na zupę Ogórki drobno posiekać i w razie potrzeby obrać. Włóż do miski blendera, dodaj koperek, cebulę i czosnek. Szlifować do gładkości, 1 minutę.
- Dodać kefir lub maślankę i ponownie ubić. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
- Na chleb wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj wodę. Zagnieść ciasto, podzielić je na równe części po około 30-40 g, uformować kulki. Delikatnie dociśnij każdą kulkę, aby utworzyć bochenek o grubości 1 cm.
- Piec chleb w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut.
- Smażyć krewetki na patelni grillowej przez 1-2 minuty. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy owoce morza. Podawać.
Zimna zupa truskawkowo-imbirowa w 10 minut
Zimna zupa truskawkowo-imbirowa w 10 minut od @Archdialog
Do przygotowania 4 porcji chłodnika potrzebujemy:
- 1 kg truskawek, bez szypułek
- 80-100 g świeżego korzenia imbiru
- sok z 1 małej cytryny
- 4 łyżki l. Sahara
- liście mięty i sorbet owocowy do podania
- Truskawki umieść w dużym pojemniku odpowiednim do blendera zanurzeniowego.
- Obierz imbir i zetrzyj go na drobnej tarce. Za pomocą sitka wyciśnij sok z imbiru.
- Do imbiru dodaj sok z cytryny i polej powstałą mieszanką truskawki. Dodaj cukier.
- Zmiel mieszaninę za pomocą blendera, aż będzie gładka. Zimną zupę przelej do wysokich, szerokich szklanek i udekoruj miętą. Podawać od razu z gałką sorbetu.
Gazpacho andaluzyjskie (Gazpacho al andaluz)
Andaluzyjskie gazpacho od Anastazji Shevelevy z Petersburga
Do przygotowania 6 porcji gazpacho potrzebujesz:
- 1 kg mięsistych pomidorów
- 6-8 ogórków
- 2 słodkie papryki, najlepiej czerwona lub pomarańczowa
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała bagietka, najlepiej wczorajsza
- 6-7 łyżek. l. oliwa z oliwek
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 1…