Jakie zimne zupy przygotowują rosyjscy szefowie kuchni od Ufy i Jamała po Moskwę i Saratów

Jakie zimne zupy przygotowują rosyjscy szefowie kuchni od Ufy i Jamała po Moskwę i Saratów

Jakie zimne zupy przygotowują rosyjscy szefowie kuchni od Ufy i Jamała po Moskwę i Saratów

Olga Zacharowa 11 czerwca 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Latem nasi czytelnicy nie ograniczają się do przygotowywania okroshki i gazpacho, bo ich zainteresowania rozciągają się także na inne chłodniki. Znajdzie się tu miejsce na dania z wodorostów, chłodniki z ziołami i sokiem z granatów, a także desery z truskawek i imbiru. Z okazji Dnia Blogera, który obchodzony jest 14 czerwca, przygotowaliśmy zbiór najciekawszych i najbardziej trafnych przepisów od naszych wspaniałych użytkowników z całej Rosji. Dziękujemy, że jesteście z nami!

Gotowanie gazpachoGotowanie okroshkiGotowanie gazpachoGotowanie okroshki

Okroshka na kwasie ze śmietaną

Okroshka na kwasie ze śmietaną od czytelnika @OZornik z Ufy

Aby przygotować 6-8 porcji okroshki, potrzebujesz:

  • 5 ziemniaków
  • 1 pęczek zielonej cebuli
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3 ogórki
  • 400 g szynki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo i obranych
  • 2 litry kwasu chlebowego
  • Musztarda rosyjska opcjonalnie
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ziemniaki gotujemy w skórkach do miękkości. Pozwól ziemniakom całkowicie ostygnąć i obierz je.
  2. Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek. Odetnij ogony rzodkiewek i zetrzyj je na grubej tarce.
  3. Umieść cebulę w dużej misce. Dodaj sól i ucieraj drewnianym tłuczkiem, aż zacznie wydzielać się sok.
  4. W razie potrzeby obierz ogórki ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw i pokrój je w drobną kostkę. Posiekaj także szynkę, jajka i ziemniaki.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dodaj sól i pieprz. Rozłóż przygotowaną mieszaninę do misek. Wlać kwas chlebowy, dodać śmietanę wymieszaną z musztardą (lub po prostu kwaśną śmietaną) i podawać.

RADA: Spróbuj włożyć przyprawioną okroshkę do lodówki na około godzinę, aby zastygła. I dopiero potem wlać do talerzy i podawać. Smak takiego dania będzie bardziej harmonijny, z bogatym i apetycznym aromatem.

Okroshka na ayranie z kiełbaskami

Okroshka na ayranie z kiełbaskami od @Yuna, Yamal

Aby przygotować 6 porcji okroshki, potrzebujesz:

  • 3 ziemniaki
  • 5 rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 2 jajka, ugotowane na twardo i obrane
  • 2 zielone cebule
  • 2-3 gałązki koperku, pietruszki i kolendry
  • 1,5 l ajranu
  • sok z cytryny
  • 2-3 kiełbaski myśliwskie
  • śmietana do podania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ziemniaki gotujemy w skórkach do miękkości. Pozwól ziemniakom całkowicie ostygnąć i obierz je.
  2. Ziemniaki, rzodkiewki, ogórek i jajka pokroić w kostkę jednakowej wielkości.
  3. Posiekaj wszystkie warzywa i natrzyj solą, aż zacznie tworzyć się sok. Przygotowane składniki przełożyć do dużej miski. Wlać zimny ayran, sól, pieprz i dodać sok z cytryny.
  4. Do misek wlać okroshkę, dodać pokrojone w cienkie plasterki kiełbaski myśliwskie i kwaśną śmietanę. Podawać.

RADA: Dodaj pokruszony lód do porcjowanych talerzy z okroshką na ayranie. Ta technika sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej orzeźwiające i oryginalne.

Okroshka na kefirze ze szczawiem

Okroshka na kefirze ze szczawiem od Tamary Shepelevej z Saratowa

Aby przygotować 4 porcje okroshki, potrzebujesz:

  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 pęczek zielonej cebuli
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 garść ziaren kukurydzy
  • 1-1,2 litra kefiru
  • 300-500 ml wody mineralnej
  • śmietana do podania
  • sól
  1. Ogórki i rzodkiewki pokroić w kostkę równej wielkości.
  2. Posiekaj szczaw i drobno posiekaj zieloną cebulę.
  3. W dużej misce wymieszaj posiekane warzywa i szczaw, dodaj zielony groszek i kukurydzę.
  4. Przygotowane składniki zalać mieszanką kefiru i wody. Dostosuj proporcje płynu do swojego gustu. Posolić gotową okroshkę, wlać do misek i doprawić kwaśną śmietaną. Podawać.

WAŻNY! Jeśli napełnisz okroshkę tylko kefirem, okaże się zbyt gruby. Dlatego warto rozcieńczać kefir schłodzoną wodą mineralną, najlepiej gazowaną i niezbyt słoną.

Mięsna okroshka z kwasem

Okroshka mięsna z kwasem od Nadieżdy Ekimkiny z Moskwy

Aby przygotować 4 porcje okroshki, potrzebujesz:

  • 1,2 l kwasu chlebowego
  • 250 g gotowanej chudej wołowiny
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 3 jajka, ugotowane na twardo i obrane
  • 1 pęczek zielonej cebuli
  • 3-4 gałązki koperku
  • śmietana do podania
  • sól
  1. Mięso, gotowane ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę równej wielkości. Rzodkiewka – cienkie plasterki. Posiekaj koperek, posiekaj cebulę, posiekaj jajka.
  2. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj w dużej misce i dodaj sól.
  3. Rozłóż mieszaninę okroshki do misek. Napełnij kwasem i dodaj śmietanę. Podawać.

RADA: Do okroshki z kwasem najlepiej włożyć całe jajka na twardo lub same białka. W tym przypadku żółtka można rozdrobnić z niewielką ilością musztardy, chrzanu, kwasu chlebowego lub ogórka kiszonego, dodać świeżo zmielony czarny pieprz, sól i odrobinę kwaśnej śmietany.

Zimna zupa z wodorostami

Chłodnik z wodorostami od Anyi S z Wołgogradu

Do przygotowania 1 porcji chłodnika potrzebujemy:

  • 50 g suszonych wodorostów
  • 5 łyżek l. sos sojowy
  • 100 g chudej wieprzowiny
  • 1 mała słodka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki l. ocet winny biały lub ocet ryżowy
  • 1 łyżka. l. sezam
  • 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Wodorosty namocz w ciepłej wodzie, aż wchłoną wodę. Posiekaj kapustę i dodaj 1 łyżkę. l. sos sojowy, wymieszaj.
  2. Drobno posiekaj mięso i wymieszaj z 2 łyżkami. l. sos sojowy, drobno posiekana cebula, posiekany czosnek i olej roślinny. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Mieszankę mięsną podsmaż na suchej patelni i całkowicie ostudź.
  4. Dodać pozostały sos sojowy, ocet, sól i wymieszać z zimną wodą.
  5. Do dużej miski wrzuć mięso i wodorosty. Wlać powstałą mieszaninę do przygotowanego płynu. Wyjmij pojemnik na 30-60 minut. w lodówce.
  6. Zimnik nalewamy do porcjowanych talerzy lub misek, posypujemy sezamem i posiekanymi ziołami. Podawać.

Chłodnik ogórkowy z salsą brzoskwiniową

Chłodnik ogórkowy z salsą brzoskwiniową od @chef.dovbnya

Do przygotowania 4 porcji chłodnika potrzebujemy:

  • 1kg ogórków
  • 1 słodka czerwona cebula
  • 100 g orzechów nerkowca + do podania
  • 100 ml wody
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Dla salsy:

  • 250-300 g brzoskwiń
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 5-7 gałązek mięty
  • 2-3 gałązki kolendry
  • sok z 1 limonki
  • 150 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  1. Do salsy Zanurzaj brzoskwinię na 30 sekund. do dość gorącej wody, po wykonaniu na niej płytkich nacięć. Brzoskwinię włóż do bardzo zimnej (najlepiej lodowatej) wody i obierz. Brzoskwinię pokroić w drobną kostkę i umieścić w dużej misce.
  2. Drobno posiekaj czerwoną paprykę, połowę mięty i całą kolendrę. Dodaj do brzoskwini. Dopraw sokiem z limonki i 50 ml oliwy z oliwek.
  3. Na zupę Grubo posiekaj ogórki i cebulę. W misie blendera połącz przygotowane warzywa, 100 g orzechów nerkowca, sok z limonki, liście mięty, 100 ml wody, sól, pieprz i pozostałą oliwę z oliwek. Szlifować, aż będzie gładkie.
  4. Zupę wstawić do lodówki na 30-40 minut. Gotową zupę przelej do misek, dodaj salsę brzoskwiniową i udekoruj posiekanymi orzechami nerkowca.

RADA: Aby zupa była jeszcze bardziej atrakcyjna, dodaj do niej owoce morza. Krewetki, przegrzebki i oczywiście mięso kraba są do tego idealne.

Chłodnik z ziołami i sokiem z granatów

Chłodnik z ziołami i sokiem z granatów od Eleny Shashkiny z Woroneża

Do przygotowania 4 porcji chłodnika potrzebujemy:

  • 2-4 gałązki koperku, pietruszki, selera i kolendry
  • 1 por, tylko biała część i 2-3 cm zieleni
  • 1 słodka cebula
  • 800 ml wody
  • 2 łyżki l. mąka
  • 4 łyżki l. posiekane orzechy włoskie
  • 400 ml soku z granatów
  • 2 łyżki l. siemię lniane
  • 4 łyżki l. nasiona granatu
  • sól
  1. Drobno posiekaj przyprawy, por w plasterki, a cebulę w drobną kostkę.
  2. W rondelku osolić wrzącą wodę i dodać przygotowane składniki. Gotuj przez 3-4 minuty.
  3. Mąkę rozcieńczyć niewielką ilością wody. Dodaj mieszaninę do zawartości patelni. Zamieszać. Nie powinno być żadnych grudek!
  4. Dodać orzechy włoskie i sok z granatów. Zdejmij patelnię z ognia i całkowicie ostudź do temperatury pokojowej. Włożyć do lodówki na 30-40 minut.
  5. Gotową zupę przelać do miseczek. Posypać siemieniem lnianym i pestkami granatu. Podawać.

Bardzo prosta zupa na zimno z cukinii

Bardzo prosta zupa na zimno z cukinii od Evgenii Leonovej z Moskwy

Do przygotowania 4 porcji chłodnika potrzebujemy:

  • 1 cebula
  • 4 cukinie lub cukinie
  • 1 łyżka. l. oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki curry w proszku
  • 600-700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • jogurt naturalny lub śmietana do podania
  • sól
  1. Cebulę pokroić w kostkę. W razie potrzeby obierz cukinię, wypestkuj ją i pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż będzie miękka. Dodać czosnek i curry i smażyć mieszając przez 1 minutę.
  2. Cukinię włóż na patelnię i smaż przez 5 minut. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia, dodać sól. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj zupę przez 15 minut, aż cukinia będzie miękka.
  3. Zupę zmiksować blenderem zanurzeniowym na gładkie puree, dodać sól i pieprz, ostudzić. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zupę podawać na zimno z łyżką jogurtu lub kwaśnej śmietany.

Chłodnik ogórkowy z chlebem owsianym

Chłodnik ogórkowy z chlebem owsianym od Katya Voinova

Do przygotowania 4 porcji chłodnika potrzebujemy:

  • 500 g ogórków
  • 1 mały pęczek koperku i zielonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml kefiru lub maślanki
  • 200 g średniej wielkości gotowanych krewetek, obranych

Na chleb:

  • 200 g mąki owsianej
  • 30 g otrębów
  • 20 g nasion słonecznika
  • 200 ml wody
  • sól
  1. Na zupę Ogórki drobno posiekać i w razie potrzeby obrać. Włóż do miski blendera, dodaj koperek, cebulę i czosnek. Szlifować do gładkości, 1 minutę.
  2. Dodać kefir lub maślankę i ponownie ubić. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
  3. Na chleb wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj wodę. Zagnieść ciasto, podzielić je na równe części po około 30-40 g, uformować kulki. Delikatnie dociśnij każdą kulkę, aby utworzyć bochenek o grubości 1 cm.
  4. Piec chleb w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut.
  5. Smażyć krewetki na patelni grillowej przez 1-2 minuty. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy owoce morza. Podawać.

Zimna zupa truskawkowo-imbirowa w 10 minut

Zimna zupa truskawkowo-imbirowa w 10 minut od @Archdialog

Do przygotowania 4 porcji chłodnika potrzebujemy:

  • 1 kg truskawek, bez szypułek
  • 80-100 g świeżego korzenia imbiru
  • sok z 1 małej cytryny
  • 4 łyżki l. Sahara
  • liście mięty i sorbet owocowy do podania
  1. Truskawki umieść w dużym pojemniku odpowiednim do blendera zanurzeniowego.
  2. Obierz imbir i zetrzyj go na drobnej tarce. Za pomocą sitka wyciśnij sok z imbiru.
  3. Do imbiru dodaj sok z cytryny i polej powstałą mieszanką truskawki. Dodaj cukier.
  4. Zmiel mieszaninę za pomocą blendera, aż będzie gładka. Zimną zupę przelej do wysokich, szerokich szklanek i udekoruj miętą. Podawać od razu z gałką sorbetu.

Gazpacho andaluzyjskie (Gazpacho al andaluz)

Andaluzyjskie gazpacho od Anastazji Shevelevy z Petersburga

Do przygotowania 6 porcji gazpacho potrzebujesz:

  • 1 kg mięsistych pomidorów
  • 6-8 ogórków
  • 2 słodkie papryki, najlepiej czerwona lub pomarańczowa
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała bagietka, najlepiej wczorajsza
  • 6-7 łyżek. l. oliwa z oliwek
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 1…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja