Oczywiście powozy z dyniami są cudowne, ale daleko z nimi nie zajedziesz. Wybraliśmy 5 przepisów na słodką dynię, dzięki którym każdy Kopciuszek stanie się narzeczoną księcia. Nawet moja macocha by je polubiła, gdyby miała dynię – na pewno byłaby szczęśliwa i nie dręczyła wszystkich wokół siebie.
Millefeuille „Słodka Dynia”
Mille feuille to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Wydaje się to niezwykle skomplikowane, bo ciasta składają się z tysięcy cienkich warstw. Tak naprawdę, znając kilka tajemnic, łatwo jest przygotować go w domu. Przepis od wspaniałej Anny Krasowskiej, cukierniczki z Petersburga.
Anna robi to mille-feuille z domowego ciasta francuskiego. Jeśli i Ty chcesz popracować z własnym ciastem, link do technologii jego przygotowania znajdziesz tutaj.
Przygotowując tak słodką dynię, żeby nie musieć robić dwa razy, zrób więcej dżemu i odłóż trochę, a następnie wykorzystaj jako dżem. Krem dyniowy w tym przypadku to dżem + budyń + masło. I możesz udekorować ciasto według własnego uznania.
Millefeuille „Słodka Dynia”
Do przygotowania 10 porcji tej odmiany słodkiej dyni potrzebujesz:
Na ciasto francuskie:
- 500 g mąki
- 300+80 g masła
- 25 ml wody
- 10 gramów soli
- lub 1 kg gotowego ciasta francuskiego bez drożdży
Na krem:
- 500 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 120-150 g żółtek jaj
- 90 g cukru
- 30 g mąki
- 30 g skrobi kukurydzianej
Na dżem dyniowo-kokosowo-waniliowy:
- 200 g dyni
- 100 g cukru
- 30 g płatków kokosowych
- 1 laska wanilii
Na krem dyniowy:
- 120 g masła
- 0,5 porcji kremu (resztę wykorzystaj do wysmarowania boków ciasta lub podawaj samodzielnie – z lodami i jagodami)
- 125 g dżemu dyniowego
- Jeśli do przygotowania tego słodkiego ciasta dyniowego używasz mrożonego ciasta kupionego w sklepie, rozmroź je, najlepiej przenosząc z zamrażarki do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przygotowane ciasto rozwałkować na prostokąt o wysokości 3 mm. Jeśli jest kilka warstw, zrób to z każdą. Możesz od razu wyciąć kształt ciasta potrzebny do ciasta. Ułożyć blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wykonaj kilka nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź. Następnie ciasta można rozłożyć na kawałki, aby ułożone w słodkie mille-feuille były lepiej nasycone kremem dyniowym. Najbardziej nieestetyczne i wysuszone ciasta zmiel na drobny okruszek.
- Przygotuj krem. W tym celu podgrzej mleko z nasionami i laską wanilii oraz 45 g cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodaj mąkę i skrobię. Dobrze wymieszaj. Do miski z żółtkami wlać połowę gorącego mleka, usuwając strąk. Dobrze wymieszaj i połącz z mlekiem w rondlu. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając trzepaczką, aż śmietanka zgęstnieje. Umieścić w filiżance i przykryć folią.
- Aby zrobić dżem dyniowy, pokrój warzywo w drobną kostkę i dodaj cukier. Umieść nasiona i laskę wanilii w rondlu z dynią. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Dodaj płatki kokosowe. I gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia, usuń laskę wanilii i zmiksuj za pomocą blendera zanurzeniowego. Zamrażać.
- Przygotuj krem dyniowy. Aby to zrobić, ubijaj krem w mikserze na gładką masę, dodaj konfiturę dyniową, a następnie miękkie masło. Pozostałą śmietankę można przełożyć do miseczek i podawać z lekko roztopionymi lodami i jagodami.
- Aby przygotować mille-feuille, posmaruj upieczone ciasta kremem dyniowym. Boki ciasta smarujemy kremem (kremowym lub dyniowym) i posypujemy bułką tartą. Udekoruj górę ciasta według uznania.
Prosty sernik na chlebie żytnim „Słodka Dynia”
Nasz sernik ze słodką dynią wymaga pysznego i wysokiej jakości „wczorajszego” chleba żytniego. Lepiej jest użyć Rygi lub czegoś podobnego do Borodino. Tylko nie zapomnij odciąć skórki z nasionami kardamonu i kminkiem!
Sernik na chlebie żytnim „Słodka dynia”
Do przygotowania 8-10 porcji tej odmiany słodkiej dyni potrzebujesz:
- 500 g miąższu z pieczonej słodkiej dyni, najlepiej gałki muszkatołowej
- trochę mniej niż 0,5 łyżeczki. mielony kardamon
- zmieloną gałkę muszkatołową na czubku noża
- 300 g chleba żytniego, bez skórki
- 4 łyżki l. Sahara
- 10 g masła
- 1 łyżka. l. skórka z cytryny, pomarańczy lub limonki
- 500 g dobrego wiejskiego twarogu
- 2 duże dojrzałe banany
- 100 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30% i więcej
- 20 g kandyzowanego imbiru plus do dekoracji, opcjonalnie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Zmiksuj słodką dynię z przyprawami w misie blendera.
- Chleb pokroić na duże kawałki. Przepuścić przez maszynę do mięsa lub zmielić w blenderze na duże okruchy. Dodaj 1 łyżkę. l. cukier i skórkę, zmiel mieszaninę rękami. Wymieszać z miękkim masłem.
- Odporną na ciepło tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż okruchy równą, gęstą warstwą. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.
- Twarożek przetrzyj przez sito. Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z serkiem wiejskim. Dodać połowę śmietanki, pozostały cukier i dynię. Ubij w blenderze. W razie potrzeby dodać więcej śmietanki. Masa powinna być podobna do białek ubijanych na bezy, może tylko trochę bardziej płynna.
- Nadzienie wymieszaj z drobno posiekanymi kandyzowanymi owocami, kilka odłóż do dekoracji. Nadzienie rozsmaruj na okruszkach.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 40–45 minut. Całkowicie ostudzić i w razie potrzeby udekorować kandyzowanymi owocami.
Marmolada „Słodka dynia” z imbirem
Dynia nie jest najbardziej oczywistym przedmiotem do robienia dżemów, ale zdecydowanie jest właściwa. Po pierwsze, zawiera wystarczającą ilość własnego cukru. Po drugie, z łatwością dostrzega wszystkie gusta, z którymi ją „poślubiasz”. W tym przepisie imbir dodaje marmoladzie cierpkości, a cytryna przyjemnej kwaskowatości. Ogólnie rzecz biorąc, marmolada jest bardzo podobna do popularnej w Europie marmolady pomarańczowej. Ale dynia jest tańsza od pomarańczy, a marmolada dyniowa ma bardziej intrygujący smak. Marmolada idealnie nadaje się na poranne tosty.
Słodka marmolada dyniowa z imbirem
Do przygotowania 2 litrów marmolady „Słodka Dynia” potrzebujemy:
- 1 kg dyni ze skórką
- 1 kg cukru
- 70-80 g świeżego korzenia imbiru
- 1,5 średnich cytryn
- Obierz dynię i pokrój w średnią kostkę. Przełożyć do miski. Dodać cukier i przykryć folią spożywczą. Pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
- Obierz imbir i zetrzyj go na drobnej tarce. Zmiel cytryny w blenderze ze skórkami. Do dyni dodaj imbir i cytrynę.
- Wszystko umieścić w dużym rondlu i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 1 godzinę.
- Za pomocą ubijaka uzyskaj teksturowaną marmoladę z kawałkami. Przełóż marmoladę do wysterylizowanych słoików i przykryj wysterylizowanymi pokrywkami. Przechowuj słodką marmoladę dyniową w chłodnym, ciemnym miejscu.
Babeczka Miodowo-Maślana „Słodka Dynia”
Ciasto dyniowo-miodowo-cynamonowe jest idealne na jesienno-zimową popołudniówkę. Włącz czajnik i zbierz przy stole rodzinę i przyjaciół: ciasto należy jeść na ciepło, obficie posmarowane masłem miodowym.
Aby przygotować puree, pokrój 1 kg surowego miąższu dyni na średnie kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż dynia będzie miękka. Kawałki powinny nadal zachować swój kształt. Lekko ostudzić. Włóż do miski blendera i zmiksuj na gładką masę. Całkowicie ostudzić.
Babeczka Maślana Miodowa „Słodka Dynia”
Do przygotowania 8-10 porcji „Słodkiej Dyni” potrzebne będą:
- 400 g puree z pieczonej dyni
- 300 g mąki
- 0,5 łyżeczki każdy soda i proszek do pieczenia
- 2–3 pąki goździków (tylko kulka)
- zmieloną gałkę muszkatołową na czubku noża
- 1 łyżeczka mielony cynamon
- 2 duże jajka
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżka. l. cukier waniliowy
- 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
W przypadku olejku miodowego:
- 150 g masła 82,5% tłuszczu
- 3–4 łyżki. l. twój ulubiony miód
- sól morska
- Przygotuj wcześniej masło miodowe: zmiękcz masło do temperatury pokojowej i ubij mikserem z miodem i solą.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Dodajemy wszystkie przyprawy rozcierając goździki.
- Za pomocą miksera ubić jajka z brązowym i waniliowym cukrem na puszystą pianę. Nie przerywając ubijania, wlej oliwę.
- Następnie dodawaj po łyżce puree z dyni. Wymieszaj płynną mieszaninę dyni z mąką, aż będzie gładka. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy (około 25×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- W dolnej części piekarnika umieść ruszt i włóż formę z ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut. lub do całkowitego ugotowania. Podawaj Sweet Pumpkin Cake na ciepło z masłem miodowym.
Dwukolorowy sernik dyniowy od Olgi Stikharevy
Nasza wierna i wspaniała użytkowniczka Olga Stikhareva (@Olgastih) z Barnauł jest ekspertem w wielu potrawach, ale można tylko podziwiać sposób, w jaki przygotowuje słodkie wypieki. Jej ciasta, ciasta i wypieki są doskonałe, a przepisy napisane kompetentnie i przejrzyście.
Olga radzi: „Do farszu dodałam na czubku noża trochę suchego żółtego barwnika. Można dodać przypraw do smaku.”
Sernik dwukolorowy „Słodka dynia”
Do przygotowania 8-10 porcji Sernika Słodka Dynia potrzebujemy:
Dla bazy:
- 160 g mąki
- 220 g cukru
- 10 g proszku kakaowego
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia, bez szkiełka
- 2 żółtka
- 100 g masła plus do wysmarowania formy
Do napełniania:
- 2 jajka
- 400 g twarogu w temperaturze pokojowej
- 250 g puree z dyni
- 50 g tłustej śmietany
- Na bazę sernika Słodka Dynia wymieszaj 130 g mąki, 50 g cukru, kakao i proszek do pieczenia. Zamieszać. Dodać 1 żółtko i masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieść ciasto rękami. Powinno być średnio gęste. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wyjmij ciasto i rozłóż je na dnie formy np. z folii aluminiowej o wymiarach 17×17 cm. Najlepiej odrywać kawałki, zagniatać i układać na dnie formy, a nie wałkować ciasto warstwa.
- Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 5-7 minut. Można upiec w formie silikonowej, wtedy łatwiej będzie wyjąć sernik.
- Aby przygotować nadzienie, zmiksuj twarożek z pozostałym cukrem na gładką masę. Dodać pozostałe żółtko i jajka, wymieszać. Dodać śmietanę i 30 g mąki, wymieszać. Na koniec dodać puree z dyni, najlepiej słodką kantalupę.
- Nasmaruj boki aluminiowej formy masłem. Nadzienie wlać do formy wraz z podstawą. Umieść go na płytkiej patelni. Wlej na patelnię tyle gorącej wody, aby sięgała mniej więcej do połowy wysokości patelni. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec przez 60 minut. Gotowy sernik nie będzie miał lepkiej powierzchni.
- Wyłącz ogrzewanie. Gotowy sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Jeśli przygotowałeś sernik w formie aluminiowej, po ostygnięciu należy go włożyć do zamrażarki na 15-20 minut. Jeśli użyłeś formy silikonowej, nie jest to konieczne. Podawać Słodki Sernik Dyniowy całkowicie wystudzony.
Nie tylko słodka dynia może być smaczna. 7 porad na zupę dyniową i 8 sprawdzonych przepisów ze śmietaną, ziemniakami, whisky i krewetkami szukać Tutaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #dynia #październik #tort #sernik #do herbaty #marmoladaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub wyjdź…