Jakie sałatki można przygotować z wodorostów i czuki i czym je przyprawić

Jakie sałatki można przygotować z wodorostów i czuki i czym je przyprawić

Jakie sałatki można przygotować z wodorostów i czuki i czym je przyprawić

Na Wschodzie wodorosty uważane są za cudowne lekarstwo przedłużające życie. Jak żeń-szeń, tylko z morza! Kelp i chuka są naprawdę bogate w witaminy i mikroelementy, dlatego śmiało można je uznać za superfood. Zastanówmy się, jak je przygotować i z czym je połączyć.

Jakie sałatki można przygotować z wodorostów i czuki i czym je przyprawić?

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak wybrać i przygotować wodorosty
  • Najlepsze składniki na sałatkę z wodorostów
  • Chuka i z czym to się wiąże
  • Sałatka z kurczakiem, wodorostami i azjatyckim dressingiem sezamowym
  • Sałatka z wodorostów z owocami morza
  • Winegret z wodorostami i rybą
  • Sałatka z dzikim ryżem, wodorostami, ciecierzycą i jabłkami
  • Sałatka z wodorostów i kalmarów
  • Sałatka posmarowana wodorostami i żurawiną
  • Sałatka z awokado, tataki z łososia i chuka
  • Zielona sałatka z awokado i chuka

Jak wybrać i przygotować wodorosty

Jarmuż morski lub wodorosty to rodzaj brunatnic. Do naszych sklepów trafia w postaci suszonej, mrożonej i konserwowej, gotowej do spożycia.

Wybierając mrożone wodorosty, należy zwrócić uwagę na datę ważności (jest dość krótka), integralność opakowania i obecność lodu. Produkt ponownie zamrożony może być niebezpieczny dla zdrowia i nie należy go kupować. Następnie wodorosty należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć na kilka minut do wrzącej wody.

Różnorodne suszone wodorosty można kupić w dużych supermarketach lub sklepach azjatyckich. Tutaj wszystko jest proste: kapustę namoczyć w dużej ilości wody na kilka godzin, a najlepiej na noc, następnie dokładnie opłukać i ugotować w taki sam sposób jak kapustę mrożoną.

Wodorosty w puszkach zwykle zawierają już sól, cukier, olej, ocet, przyprawy, a czasem dodatkowe warzywa. Produkt ten jest znacznie bardziej kaloryczny niż na przykład mrożone wodorosty, ale jest wygodny, gdy nie ma czasu na gotowanie.

Najlepsze składniki na sałatkę z wodorostów

Składniki na sałatkę z wodorostów
Składniki na sałatkę z wodorostów

Jarmuż doskonale komponuje się z ogórkami świeżymi i kiszonymi, marchewką, rzodkiewką i cebulą. Można go także dodawać do sałatek z koktajlami z owoców morza, grzybami i mięsem, szczególnie jeśli planujesz dressing w stylu panazjatyckim.

Wielkopostny Olivier przygotowujemy także z wodorostami, ciekawą wersją śledzia pod futrem, a także winegretem z dodatkiem solonej ryby i kwaśnych jagód.

Koniecznie spróbujcie zrobić sałatkę z wodorostów, rzodkiewek, kukurydzy w puszkach i wędzonego plamiaka. Kolejną korzystną dla obu stron kombinacją jest koktajl morski, czerwona cebula, świeże ogórki i słoik wodorostów. Można dodać także paluszki krabowe lub mięso kraba, a jako dekorację wykorzystać naturalny lub imitujący czerwony kawior. Jako dressing nadają się domowy majonez, kwaśna śmietana, rafinowany olej roślinny i sok z cytryny.

Chuka i z czym to się wiąże

Chuka, w przeciwieństwie do wodorostów, jest ogólną nazwą całej grupy glonów, a nie tylko jednego gatunku. Chuka sprzedawana jest w postaci mrożonej i marynowanej.

Chuka uważana jest za produkt niskokaloryczny i nadaje się do prawidłowego odżywiania i odchudzania, ale tylko pod warunkiem, że nie jest to gotowa sałatka w sosie orzechowym lub majonezowym! Ilość kalorii w nim zawarta może być porównywalna z treściwymi wypiekami, dlatego oprócz daty ważności warto przed zakupem sprawdzić skład.

Podobnie jak wodorosty, chuka dobrze komponuje się z rybami, w tym wędzonymi, krewetkami, kalmarami, ryżem, tofu i świeżymi warzywami. Jako dressing nadaje się kropla oleju sezamowego, sos sojowy i sok z cytryny. A wszyscy miłośnicy pikantnych potraw powinni do swojej sałatki chuka dodać srirachę, gochujang, marynowany imbir lub sos kimchi.

Sałatka z kurczakiem, wodorostami i azjatyckim dressingiem sezamowym

Sałatka z kurczakiem, wodorostami i azjatyckim dressingiem sezamowym
Sałatka z kurczakiem, wodorostami i azjatyckim dressingiem sezamowym

Sałatka z kurczakiem, wodorostami i azjatyckim dressingiem przeniesie Cię z kuchni do modnej restauracji panazjatyckiej w zaledwie 40 minut. A to danie jest pełne korzyści i nie zawiera dodatkowych kalorii.

40 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

filet z piersi kurczaka – 2 szt.

marchewki – 2 szt.

wodorosty – 200 g

cytryna – 1 szt.

oliwa z oliwek – 6 łyżek. l.

migdały – 30 g

sezam – 2 łyżki. l.

sok pomarańczowy – 1 łyżka. l.

mak – 1 łyżka. l.

czosnek – 2 ząbki

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Do tankowania:

sok pomarańczowy – 1 łyżka. l.

ocet winny – 1 łyżka. l.

Musztarda Dijon – 1 łyżeczka.

mielona kolendra – 1 łyżeczka.

oliwa z oliwek

Aby przesłać:

kolendra – 2-3 gałązki

1. Przygotuj cytrynę, usuń z niej skórkę na drobnej tarce, a z miąższu wyciśnij sok. Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami. l. oliwę, dodać piersi z kurczaka. Skropić sokiem z cytryny, solą i pieprzem i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Przewrócić piersi na drugą stronę i smażyć pod przykryciem kolejne 5 minut. Przełożyć kurczaka na talerz.

2. Pokrój marchewki w cienkie paski. Na tę samą patelnię dodaj 2 łyżki. l. oliwę z oliwek i dodać marchewkę. Sól, wlać 1 łyżeczkę. sok pomarańczowy i gotować przez 4 minuty. Delikatnie zamieszaj kilka razy. Zdejmij gotowe marchewki z patelni.

3. Pokrój czosnek w plasterki. Umieścić na tej samej patelni, dodać migdały, sezam, mak i smażyć, mieszając, przez 2 minuty.

4. Do dużej miski wlej sok pomarańczowy, dodaj skórkę z cytryny, ocet, musztardę, mieloną kolendrę i 2 łyżki. l. oliwa z oliwek. Wymieszaj, a następnie dodaj wodorosty do sosu. Dodać mieszankę marchewki i migdałów, wymieszać i ułożyć na talerzu. Na wierzchu ułóż pokrojonego kurczaka, posyp kolendrą i podawaj.

Przydatne rady

Aby nadać sałatce pikantny smak, można dodać kilka cienko pokrojonych krążków ostrej papryki. Dodaj pieprz do potrawy w tym samym czasie, co czosnek.

Sałatka z wodorostów z owocami morza

Sałatka z wodorostów z owocami morza
Sałatka z wodorostów z owocami morza

Jeśli masz w domu słoik koktajlu morskiego w oleju lub zalewie, wystarczy dodać do niego świeżą cebulę, zioła do smaku, odrobinę soku z cytryny i wodorosty – pyszna, lekka, zdrowa i pożywna sałatka gotowa!

15 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

wodorosty – 500 g

koktajl morski – 400 g

cebula – 1 szt.

cytryna – 1/2 szt.

olej roślinny – 3 łyżki. l.

pietruszka

sól

1. Cebulę pokroić w półpierścienie, drobno posiekać natkę pietruszki. Usuń skórkę z cytryny i pokrój ją w cienkie paski.

2. Cebulę, pietruszkę i skórkę z cytryny połączyć z wodorostami, wymieszać.

3. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok. Dodaj olej roślinny i dobrze wymieszaj.

3. Do wodorostów z cebulą i ziołami dodaj koktajl morski (najpierw odlej płyn ze słoiczka). Polej dressingiem, wymieszaj i podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Aby uzyskać bardziej wyrafinowany smak, cebulę w sałatce można zastąpić porem. A do sosu użyj dowolnego oleju roślinnego. Na przykład oliwka lub słonecznik zmieszany z kroplą sezamu.

Winegret z wodorostami i rybą

Winegret z wodorostami i rybą
Winegret z wodorostami i rybą

Oto przepis na niezwykły winegret, w skład którego wchodzą wodorosty, solone pomidory, marynowane jagody i ryby.

2 godziny 30 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

kiszona biała kapusta – 200 g

suszone wodorosty – 100 g (lub 500 g mrożone)

duża marchewka – 1 szt.

gotowane buraki – 1 szt.

solone pomidory – 1-2 szt.

ogórki kiszone – 1-2 szt.

majonez sojowy – 1/2 szklanki

ryba (łosoś kumpel, łosoś różowy, dorsz wędzony na gorąco) – 60 g

zielony groszek – 1-2 łyżki. l.

marynowane wiśnie, śliwki lub borówki – 1-2 łyżki. l.

pietruszka – 2-3 gałązki

mielony imbir – 1 szczypta

świeżo zmielony czarny pieprz – 1 szczypta

sól

1. Suche wodorosty namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, następnie zalać 2 szklankami wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 1-2 minuty, odcedzić na durszlaku. Jeśli używasz kapusty mrożonej, zagotuj 1 litr wody, lekko ją posol, włóż kapustę do wody i po ponownym zagotowaniu gotuj przez 3-5 minut. Odcedź na durszlaku.

2. Z ryby usuń skórę i ości, pokrój ostrym nożem na małe kawałki lub po prostu rozdrobnij/rozgnieć widelcem. Buraki i marchewkę gotujemy do miękkości lub pieczemy w piekarniku w folii.

3. Ogórki i pomidory pokroić w małe kółka, marchewki i buraki w średnią kostkę. Wszystkie składniki połączyć, w razie potrzeby doprawić solą, dodać szczyptę czarnego pieprzu i mielonego imbiru. Dokładnie wymieszaj, dopraw majonezem, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast ryb gotowanych lub pieczonych można użyć ryb w puszkach. Okaże się nie mniej smaczne, a zaoszczędzisz czas.

Sałatka z dzikim ryżem, wodorostami, ciecierzycą i jabłkami

Sałatka z dzikim ryżem, wodorostami, ciecierzycą i jabłkami
Sałatka z dzikim ryżem, wodorostami, ciecierzycą i jabłkami

Sałatka z dzikiego ryżu, wodorostów, ciecierzycy i jabłek to prawdziwy magazyn witamin i minerałów tak niezbędnych dla naszego zdrowia wiosną. Należy pamiętać, że ryż dziki gotuje się znacznie dłużej niż odmiany tradycyjne, dlatego najlepiej przygotować go dzień wcześniej.

przygotowanie 45 minut

gotowanie 15 minut

2 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

gotowana ciecierzyca – 100 g

kapusta morska konserwowa – 100 g

dziki ryż – 50 g

zielona cebula – 1 pęczek

sok z cytryny – 1 łyżka. l.

Do tankowania:

oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.

mielona papryczka chili

suszony rozmaryn

świeżo zmielony czarny pieprz

1. Gotuj dziki ryż, aż będzie ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umieść na durszlaku i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.

2. Do miski włóż ugotowaną ciecierzycę i dziki ryż.

3. Jabłko obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, dodaj do miski z ciecierzycą i ryżem. Drobno posiekaj zieloną cebulę.

4. W osobnej misce wymieszaj oliwę, oba rodzaje pieprzu i rozmaryn. Dokładnie wymieszaj i powstałym sosem polej sałatkę. Przed podaniem posyp zieloną cebulką.

Uwaga dla gospodyni

Ciecierzyca w puszkach pomoże zaoszczędzić czas. A jeśli nie możesz znaleźć ciecierzycy, wystarczy biała fasola.

Sałatka z wodorostów i kalmarów

Sałatka z wodorostów i kalmarów
Sałatka z wodorostów i kalmarów

Sałatkę z jarmużu i kalmara śmiało można polecić zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To smaczne i zdrowe danie, które w dodatku przygotowywane jest z najtańszych składników.

30 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

tusze kalmarów – 400 g

wodorosty w puszkach – 400 g

miąższ dyniowy – 200 g

ogórek sałatkowy – 1 szt.

olej roślinny – 3 łyżki. l.

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

1. Do rondla wlać około 2 litrów wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sól. Opuść tusze kalmarów i gotuj przez 40 sekund po ponownym zagotowaniu.

2. Wyjmij kalmary łyżką cedzakową, połóż na talerzu i odłóż na bok. Pozostaw patelnię z wodą na ogniu. Miąższ dyni pokroić w paski. Umieść na patelni, na której gotowałeś kalmary i gotuj przez 4 minuty. Ułożyć na sicie i ostudzić.

3. Ogórka pokroić w cienkie paski (w razie potrzeby można obrać ze skórki). Pokrój także tusze kalmarów. Wszystkie przygotowane składniki umieść w dużej misce.

4. Dodaj wodorosty, sól i pieprz. Sałatkę polej olejem roślinnym i dokładnie wymieszaj. Ułożyć na talerzach i podawać.

Użyteczne…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja