Jakie są zalety świńskich uszu, jak je wybrać i prawidłowo ugotować – odpowiada szef kuchni
Galina Karpowa 17 lutego 2024 r
Ucho wieprzowe można znaleźć w wielu kuchniach narodowych. Są szczególnie lubiane w Azji, dlatego uszy można znaleźć w menu niemal każdej chińskiej restauracji. Dlaczego są tak popularne, jakie są ich zalety, jak wybrać i prawidłowo przyrządzić świńskie uszy – pytali szefa kuchni restauracji Chinese Charter Zhang Xiancheng.
Treść:
- Jak je się świńskie uszy w różnych krajach
- Zalety świńskich uszu
- Jak wybrać świńskie uszy
- Co ugotować ze świńskich uszu
Jak je się świńskie uszy w różnych krajach
Uszy świńskie są popularnym podrobem w wielu krajach.
W Rosji z świńskich uszu robi się galaretowate mięso, wędzi się je i podaje jako przystawkę.
Na Litwie ucho wieprzowe (kiaulės ausis) wędzi się, kroi w paski i podaje z piwem lub gotuje i podaje w całości, z chrzanem i świeżymi warzywami lub piklami.
W Hiszpanii są smażone i podawane jako tapas lub dodawane do cocido, lokalnej wersji gulaszu mięsnego.
Kuchnia tajska obejmuje chin som mok, sfermentowane pokrojone uszy wieprzowe grillowane na liściu bananowca oraz yam hu mu, tajską sałatkę z pokrojonych w plasterki gotowanych świńskich uszu.
W Wietnamie ucho wieprzowe kroi się w cienkie plasterki, miesza ze smażoną mąką ryżową i podaje jako samodzielną przekąskę lub zawija w ziołowy papier ryżowy i podaje z sosem.
Być może jednak największą popularność w Chinach zyskały uszy świni. Gotuje się je, duszi i smaży, podaje w różnych sosach i spożywa na zimno lub na gorąco. Ushi to tradycyjna przekąska przygotowywana w wielu prowincjach kraju.
Zalety świńskich uszu
Świńskie uszy to nie tylko produkt o ciekawym smaku i niepowtarzalnej konsystencji, ale także prawdziwy magazyn składników odżywczych. Bogate w białko, witaminy z grupy B, kolagen, wapń, potas, magnez, fosfor i inne mikroelementy stanowią nie tylko dobrą przekąskę, ale także wartościowy dodatek do diety.
Ponadto jedzenie świńskich uszu wspiera ważną i stosowną zasadę „od nosa do ogona”, która polega na zjadaniu wszystkich części tuszy zwierzęcej i minimalizowaniu odpadów przy produkcji wyrobów mięsnych.
Jak wybrać świńskie uszy
Uszy świńskie można kupić na targowiskach i w sklepach mięsnych – najważniejsze jest, aby wybrać dobry produkt. Świeże uszy świni powinny mieć bardzo delikatny zapach wieprzowiny i mieć kolor od bladoróżowego do ciemnoróżowego, bez plam i uszkodzeń.
Co ugotować ze świńskich uszu
Ozorek cielęcy w chrupiącym uchu wieprzowym (Zdjęcie: dzięki uprzejmości serwisu prasowego restauracji)
Uszy świńskie można doskonale łączyć z różnymi produktami, można np. przygotować zimną przekąskę z uszu z gotowanym ozorem cielęcym.
Przed gotowaniem ważne jest, aby dobrze oczyścić uszy, w razie potrzeby przeciąć je i rozłożyć. Włosy mogą pozostać na powierzchni ucha – w tym przypadku nie można obejść się bez palnika.
Następnie uszy należy dokładnie opłukać i zagotować w rondlu z wodą, do którego należy dodać cebulę, kilka kawałków imbiru, 1 łyżeczkę. sól i 1 łyżka. l. Sahara. Musisz gotować przez około 3-4 godziny, aż uszy będą wystarczająco miękkie, ale nie stracą kształtu.
Gotowe uszy ułożyć na folii spożywczej, na wierzch położyć ugotowany ozor, mocno docisnąć ozorek i zwinąć w ciasną kiełbaskę, dodatkowo owinąć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 10-12 godzin. Przed podaniem pokrój bułkę w cienkie plasterki i podawaj z sosem sojowym lub innym ulubionym sosem azjatyckim.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wieprzowina #podroby #kuchnia chińskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych