Jakie pyszne rzeczy przygotowuje się na katolickie Boże Narodzenie?
gastronomia 16 grudnia 2022 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Każdy kraj chrześcijański z pewnością ma tradycyjne świąteczne przepisy. Są one pieczołowicie przekazywane z pokolenia na pokolenie, a przygotowane według nich dania stanowią podstawę uroczystej uczty.
Wśród przepisów świątecznych szczególne miejsce zajmują słodkie wypieki. Ciasteczka i pierniki, babeczki i budynie, pierniki i paszteciki wypiekane są z niegdyś drogich i rzadkich produktów: miodu i przypraw, orzechów, owoców kandyzowanych i suszonych owoców. Wypieki są zwykle malowane szkliwem i dekorowane.
Świąteczne przepisy na dania gorące mają szczególne wymagania: należy je przygotować samodzielnie, bez aktywnego udziału gospodyni, aby rodzina po powrocie z uroczystego nabożeństwa mogła od razu zasiąść do stołu i skosztować świąteczne gorące danie. Dlatego tak często na świątecznym stole pojawia się cały pieczony ptak: gęś, indyk, kaczka czy bażant. Ptak jest zwykle nadziewany lub gotowany w tym samym czasie, co przystawka; w każdym kraju preferowane są niektóre świąteczne przepisy na nadzienia.
Skradziony pijanymi wiśniami
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto pieczone w Niemczech na Boże Narodzenie. Drezno uważane jest za miejsce narodzin Stollen, gdzie co roku odbywa się Stollenfest – święto poświęcone temu świątecznemu deserowi.
Skradziony pijanymi wiśniami
Dziennik świąteczny
Log to klasyczny deser przygotowywany na Boże Narodzenie we Francji. Wypróbuj naszą wersję świątecznego baniaka – z malinami i mascarpone.
Dziennik świąteczny
Świąteczna wieprzowina z glazurą imbirową
Pieczona wieprzowina to tradycyjne danie świąteczne w Niemczech, Gruzji, Wielkiej Brytanii i innych krajach katolickich. To tłuste, pikantne danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad w chłodne pory roku.
Świąteczna wieprzowina
Świąteczny indyk
Pieczony indyk jest częstym daniem w Boże Narodzenie. Ale nie jest łatwo ugotować soczystą i delikatną potrawę bez wysuszania piersi. I nie zapomnij podać go z sosem jagodowym!
Świąteczny indyk
Wiśniowy poncz
Tradycyjne zimowe napoje – grzane wino, poncz i grog – rozgrzewają nie tylko ciało, ale i duszę! Ale zimny poncz na bazie wina musującego to także elegancka opcja na przyjęcie bożonarodzeniowe.
Wiśniowy poncz
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Boże Narodzenie #jak gotować #nowy rok #Przepisy świątecznePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych