Jakie ogórki wybrać, aby przygotować z nimi klasyczne, letnie przepisy

Jakie ogórki wybrać, aby przygotować z nimi klasyczne, letnie przepisy

Jakie ogórki wybrać, aby przygotować z nimi klasyczne, letnie przepisy

Aleksander Sidorow 30 lipca 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Do klasycznych przepisów ze świeżymi ogórkami potrzebne są przede wszystkim odpowiednie ogórki. Doradzimy, jak je wybrać, podamy nieoczekiwane połączenia innych produktów z ogórkami, opowiemy o zaletach ogórków i oczywiście podzielimy się 20 przepisami na dania ze świeżymi i chrupiącymi świeżo zebranymi ogórkami.

Jakie ogórki wybrać, aby przygotować z nimi klasyczne, letnie przepisyJakie ogórki wybrać, aby przygotować z nimi klasyczne, letnie przepisyJakie ogórki wybrać, aby przygotować z nimi klasyczne, letnie przepisy

Wśród ogrodników i ogrodników panuje przekonanie, że ich świeże ogórki są najlepsze, dlatego też dania klasyczne i wszelkie inne wychodzą z nich najlepiej. Nawet w przepisach zawsze piszą: „świeże ogórki z własnego ogródka”. Nie będziemy się spierać, zauważymy tylko, że ci, którzy uprawiają warzywa na skalę przemysłową, również mają ważne argumenty.

Masowa produkcja ogórków szklarniowych w Rosji zorganizowana jest w następujący sposób: zimą w szklarniach przemysłowych uprawia się głównie mieszańce zapylane przez pszczoły, które lepiej tolerują brak słońca. W każdej szklarni żyją rodziny pszczół lub trzmieli, a ich hodowla na potrzeby gospodarstw szklarniowych to odrębna branża, rządząca się własnymi prawami. Wszelkie chemikalia są destrukcyjne dla pracowitych owadów, więc wszystko jest w porządku z ekologią i naturalnością. Nawiasem mówiąc, jedyną firmą handlową w Rosji, która ma własne gospodarstwo do uprawy warzyw ekologicznych, jest Magnit. Sprzedawane są w sklepach pod marką „Magnit Freshness”.

Latem na półkach sklepowych często dominują odmiany partenokarpiczne. Nie potrzebują pszczół i trzmieli, nie wymagają zapylania. Wcześniej odmiany te można było uprawiać wyłącznie w szklarniach. Różniły się od naziemnych bardzo twardą skórką i dużymi rozmiarami. Teraz hodowcy ciężko pracowali, a ogórki partenokarpiczne rosną na otwartym terenie, a wśród nich są nawet klasyczne korniszony i ogórki białe. Jedyną rzeczą, która odróżnia je od innych, jest to, że nie mają nasion lub są bardzo małe. Ale oba ogórki są bezpieczne – chronią je przed chorobami i szkodnikami za pomocą środków kwarantanny i nowoczesnych technologii.

Wybór świeżych ogórków do klasycznych przepisów

Do świeżej żywności i lekko solonych przetworów z niewielką ilością przypraw potrzebne są najbardziej delikatne i aromatyczne ogórki. Najważniejsze, że skórka („koszula”) jest cienka, szybko przepuszcza solankę i nie utknie między zębami.

Lekko naciśnij skórkę paznokciem, a na ogórku o cienkiej skórce pozostanie ciemny ślad. Owoce powinny być ciężkie, jędrne i chłodne w dotyku.

Hybrydowe świeże ogórki o doskonałym smaku często mają podłużne białe paski. Są hodowane przez naszych hodowców na rynek krajowy: przy „krótkich dostawach” utrzymanie jakości owoców nie jest bardzo ważne, najważniejszy jest smak i aromat.

Ogólnie rzecz biorąc, niezależnie od tego, który klasyczny przepis wybierzesz, świeże ogórki powinny być całe, czyste i nieuszkodzone. „Ogórek jest świetny” – istnieje takie powiedzenie, które wcale nie jest przypadkowe. Świeże ogórki powinny być piękne! Wewnątrz nie powinno być pustych przestrzeni ani przejrzałych nasion.

5 oryginalnych kombinacji przepisów ze świeżymi ogórkami

  • Świeże ogórki i ser pleśniowy. Zrób łódki z ogórków, wymieszaj ser pleśniowy z posiekanymi ziołami i miękkim serem; do kanapek i wrapów ser pleśniowy zamień na pastę, posmaruj chlebem, przykryj cienkimi plasterkami ogórka; przygotować kanapki z ogórkiem z mięsem lub drobiem.
  • Świeże ogórki i melon. Ogórki i melona pokroić w kostkę, stosować do sałatek z kurczakiem i zielonymi liśćmi, przystawek na szaszłykach, na bruschetcie z szynką suszoną. Lub zrób klasyczną lemoniadę z ogórkiem i melonem, zobacz jak to zrobić Tutaj.
  • Ogórki i jabłka. Przygotuj sałatkę z cienko pokrojonych jabłek i ogórków, dodając liście sałaty, smażone orzechy i dressing z soku z cytryny i oleju roślinnego; dodawaj do kanapek ogórki i jabłka. Zobacz przepis. Tutaj.
  • Ogórki i limonka. Przygotuj klasyczną lemoniadę (zobacz przepis). Tutaj), dodając cienkie plasterki świeżego ogórka i kostki lodu.
  • Ogórki i masło orzechowe. Idealne połączenie do kanapek z wiejskim chlebem i wrapów z grillowanym kurczakiem; W misie blendera możesz zmiksować ogórki z masłem orzechowym, kolendrą i lodem.

Korzyści zdrowotne wynikające ze świeżych ogórków używanych w klasycznych przepisach

Świeże ogórki są przydatne dla pacjentów z nadciśnieniem i przy obrzękach; pomagają redukować piegi, maskują cienie pod oczami i orzeźwiają w upale. Świeże ogórki pomagają także schudnąć – na diecie ogórkowej (prawie klasycznej) można schudnąć nawet 2 kg w tydzień. Tylko koniecznie skonsultuj się z lekarzem!

Nie trzeba wiele mówić o wartości odżywczej świeżych ogórków: w 95% składają się z wody, ale zawierają przydatne minerały i witaminy z grupy B. W świeżych ogórkach jest zatem minimalna ilość białka, tłuszczu i węglowodanów, jeśli dana osoba straci wagi, ten niedobór natychmiast zamienia się w godność. 100 g ogórków zawiera tylko 15 kcal.

Świeże ogórki są bogate w specjalne enzymy, które wspomagają wchłanianie białek zwierzęcych. Dlatego świetnie jest łączyć klasyczne sałatki z ogórków z daniami mięsnymi.

Już od 6. miesiąca życia możesz podawać dziecku mały kawałek świeżego ogórka do kiszenia. Wygodnie jest im „masować” dziąsła podczas przebijania zębów.

Ponadto świeże ogórki zawierają:

  • witaminy A, C, grupa B, PP, które zawarte są głównie w skórze
  • kwasy organiczne, które mają działanie przeciwutleniające i odpowiadają za działanie odświeżające
  • jod niezbędny w przypadku niedoczynności tarczycy, gdy tarczyca wytwarza mniej hormonów niż powinna
  • potas dla prawidłowego funkcjonowania serca i nerek; po prostu pomaga zwalczać obrzęki i obniża ciśnienie krwi
  • pektyny normalizujące pracę motoryczną jelit

Dietetycy zalecają wybieranie małych świeżych ogórków do przygotowywania klasycznych dań – są najzdrowsze. Nawiasem mówiąc, samo słowo „ogórek” zostało przetłumaczone z greckiego „niedojrzały”.

Jak przechowywać świeże ogórki, aby przetestować klasyczne przepisy

Ogórki kupowane w sklepie w polimerowej folii termokurczliwej, która może przyjąć kształt zawartości, zachowują świeżość do 9 dni w temperaturze 10–12 °C. Warzywa bez opakowania są w stanie to zrobić tylko przez 2-3 dni.

Najprostszym sposobem przechowywania świeżych ogórków do codziennego użytku jest lodówka, w dziale z warzywami. Tylko nie myj ich wcześniej. A także w niskich temperaturach (bliżej 0 ° C i poniżej) ogórki zaczynają bardzo szybko mięknąć i psuć się.

20 klasycznych przepisów ze świeżymi ogórkami

Sałatka ze świeżymi ogórkami i smażoną cukinią

Połączenie cukinii/cukini i świeżych ogórków to klasyka, dla urozmaicenia proponujemy smażoną cukinię.

Sałatka ze świeżymi ogórkami i smażoną cukinią
Sałatka ze świeżymi ogórkami i smażoną cukinią

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 4 młode cukinie
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 mocne świeże ogórki
  • kilka zielonych cebul
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z jednej trzeciej cytryny
  • 1 łyżka. l. musztarda z ziarnami
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Cukinię pokroić w kostkę o wymiarach około 2x2x6 cm. Smażyć partiami na oliwie z oliwek na patelni na maksymalnym ogniu, aż uzyska złoty kolor. Gotową cukinię umieść w durszlaku.
  2. Ogórki pokroić w plasterki, dodać sól i włożyć do durszlaka, pozostawić do posolenia na 10-15 minut. Można je później wypłukać, jeśli wydają się zbyt słone. Drobno posiekaj zieloną cebulę; możesz dodać ją do ogórków.
  3. Obierz słodką paprykę z nasion, błon i łodyg, miąższ pokrój w możliwie cienkie paski.
  4. Do sosu rozgnieć, obierz i posiekaj czosnek. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, a także musztardą, solą, pieprzem i oliwą z oliwek (3-4 łyżki).
  5. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z dressingiem i od razu podawać sałatkę.

Sałatka ze świeżymi ogórkami i kapustą pekińską według klasycznego przepisu

Kapusta pekińska zawiera dużą ilość witamin i mikroelementów. Najlepiej położyć świeżą liściastą główkę na sałatce, dodając do kapusty świeże ogórki. I możesz „pokolorować” paletę smaków sałatki za pomocą sosu.

Sałatka ze świeżymi ogórkami i kapustą pekińską według klasycznego przepisu
Sałatka ze świeżymi ogórkami i kapustą pekińską według klasycznego przepisu

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 1 średnia główka kapusty pekińskiej
  • 2-3 mocne świeże ogórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeży korzeń imbiru
  • oliwa z oliwek, sos sojowy i świeżo zmielony czarny pieprz do dressingu
  • sól
  1. Kapustę pekińską drobno posiekać i lekko posolić.
  2. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na plastry o grubości 1 cm.
  3. Obierz i posiekaj czosnek i imbir. Wymieszaj kapustę, czosnek, imbir i ogórki.
  4. Dopraw oliwą, sosem sojowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać natychmiast lub pozostawić w lodówce na 1 godzinę.

Sałatka szopska ze świeżymi ogórkami i mięsem

Skład sałatki szopskiej, przygotowanej według klasycznej receptury ze świeżymi ogórkami, jest na tyle uniwersalny, że będzie smakować z każdym mięsem, które do niej dodamy – pieczonym, gotowanym czy wędzonym.

Sałatka szopska ze świeżymi ogórkami i mięsem
Sałatka szopska ze świeżymi ogórkami i mięsem

Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:

  • 2 słodkie czerwone papryki
  • 4 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1 czerwona słodka cebula
  • 2-3 mocne, chrupiące, świeże ogórki
  • 300 g wielobarwnych pomidorków koktajlowych
  • 200-250 g resztek pieczonego, gotowanego mięsa lub wędlin
  • 2 łyżki l. sok z cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  2. Paprykę przekrój na pół, obierz, ułóż na blasze skórą do góry, skrop oliwą i piecz przez 20 minut.
  3. Paprykę włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, następnie obierz ze skórki. Miąższ porwij/pokrój w paski.
  4. Cebulę pokroić w cienkie pierścienie. Obraną paprykę i ogórki pokroić w paski, pomidorki cherry przekroić na pół.
  5. Mięso pokroić na łatwe do spożycia kawałki. Wszystkie warzywa włóż do miski i wymieszaj z mięsem.
  6. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ubierz sałatkę i podawaj.

Sałatka ze świeżymi ogórkami, sałatką rzymską i chrupiącymi warzywami

Oczywiście sałatka najlepiej będzie smakować z aromatycznym czarnym pieczywem.

Sałatka ze świeżymi ogórkami, sałatką rzymską i chrupiącymi warzywami
Sałatka ze świeżymi ogórkami, sałatką rzymską i chrupiącymi warzywami

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 1 średni pęczek (8-10 sztuk) rzodkiewek
  • 300 g daikonu
  • kostki lodu
  • 400 g marchewki
  • 4 mocne, chrupiące, świeże ogórki
  • 3-4 łodygi selera
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • sok z cytryny, oliwa z oliwek, skórka z cytryny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz do dressingu
  1. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Daikon – w małych kawałkach. Rzodkiewki i daikon włóż do miski, dodaj lód, zalej zimną wodą i odstaw na czas przygotowywania reszty.
  2. Marchewkę pokroić w taką samą kostkę jak daikon. Ogórki i seler – cienkie plasterki. Podrzyj liście romaine.
  3. Wyjmij warzywa z lodowatej wody i dodaj pozostałe składniki.
  4. Sałatkę polej sokiem z cytryny i oliwą, dopraw skórką, solą i pieprzem. Mieszaj i odstaw na 10 minut. napar.

Duża włoska sałatka ze świeżymi ogórkami według klasycznej receptury

Sukces tej pięknej, malowniczej sałatki wynika nie tylko ze świeżości jej składników, ale także z wzajemnego oddziaływania tekstur pomiędzy delikatnymi i chrupiącymi warzywami. W razie potrzeby do sałatki można dodać cienkie plasterki gotowanej szynki.

Duża włoska sałatka ze świeżymi ogórkami według klasycznej receptury
Duża włoska sałatka ze świeżymi ogórkami według klasycznej receptury

Dla…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja