Jakie mięso jest najzdrowsze: królik, indyk i inne rodzaje

Jakie mięso jest najzdrowsze: królik, indyk i inne rodzaje

Jakie mięso jest najzdrowsze: królik, indyk i inne rodzaje

Mięso jest ważną częścią diety. Zawiera dużo białka, dzięki czemu nasz organizm otrzymuje materiał budulcowy na swoje potrzeby. Mięso jest również bogate w żelazo i aminokwasy. Ale debata o tym, które mięso jest najzdrowsze, nie cichnie. Rozwiążmy to.

Duszona jagnięcina z warzywami

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Wołowina
  • Mięso królika
  • Mięso z indyka
  • Baranina
  • Mięso kozie

Wołowina

Czerwone mięso jest zdrowe i nie straszne, jak mówią, jeśli przestrzega się kilku zasad. Dodaj wołowinę do swojej diety 23 razy w tygodniu i unikaj żywności wysoko przetworzonej, takiej jak kiełbasy i kiełbaski. To wystarczy, aby zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i wysokiego poziomu cholesterolu. I uzyskaj maksymalne korzyści.

Dlaczego warto jeść wołowinę? Chude części zawierają dużo białka, żelaza w najbardziej dostępnej dla organizmu formie, aminokwasów i witamin z grupy B.

Niedobór żelaza nie jest rzadkością, chociaż minerał ten występuje również w pokarmach roślinnych. Tyle, że w największej ilości możemy pozyskać ją z mięsa. Należy pamiętać, że anemii, która już wystąpiła, nie można leczyć poprzez dostosowanie diety, a jedynie leki wybrane przez lekarza.

Jak gotować. Do zup używaj wołowiny z kością. Dla przejrzystości lepiej odcedzić bulion przed dodaniem warzyw i zbóż. Z chudych kawałków można zrobić suflet, stroganow wołowy, lasagne – w skrócie dania z sosem. Do pieczenia lepiej wybrać piękny kawałek z warstwą tłuszczu, na przykład polędwicę lub polędwicę.

Mięso królika

Nie każdy sklep sprzedaje mięso królicze, ale mimo to zalecamy poświęcenie czasu na jego poszukiwanie. Można go znaleźć w sklepach rolniczych. Z reguły w sprzedaży jest cała tusza, filet, mięso mielone i półprodukty. Smak królika jest neutralny, nie ma wyraźnego zapachu i rzadko powoduje alergie. Świetny produkt dla osób w każdym wieku.

Królika szybko się dusze i piecze do rozpływającej się konsystencji
Królika szybko się dusze i piecze do rozpływającej się konsystencji

Dlaczego warto jeść królika? Mięso królika jest chude i zawiera dużo białka. Mała porcja 75 g może pokryć co najmniej jedną czwartą zapotrzebowania organizmu na białko, żelazo i witaminy z grupy B. Ma atrakcyjną niską zawartość tłuszczu (tylko 5,5).10%), jest dozwolony przy stosowaniu diet niskokalorycznych oraz przy chorobach przewodu pokarmowego.

Królik gotuje szybko, aż będzie miękki – to kolejny znaczący plus. I nie trzeba go długo marynować.

Jak gotować. Całą tuszę można upiec lub udusić, podzielić na części, z dodatkiem marchwi, cebuli, czosnku i przypraw. Bardziej egzotyczną opcją jest południowoamerykański kret z papryczką chili, wędzoną papryką i – uwaga! – z gorzką czekoladą. Z mięsa mielonego lub filetu można przygotować doskonałe ciasto z grzybami, delikatne kotlety z nadzieniem serowym oraz gulasz z kwaśną śmietaną i warzywami.

Mięso z indyka

Mięso drobiowe jest mniej tłuste w porównaniu do wieprzowiny i wołowiny. Jednocześnie nadal należy do rekordzistów pod względem zawartości białka. Indyk, w przeciwieństwie do kurczaka, rzadziej powoduje alergie. Białko jaja jest jednym z najczęstszych alergenów. Jednocześnie często wykrywa się nietolerancję kurczaków. Turcja jest pod tym względem bezpieczniejsza.

Dlaczego warto jeść indyka? Nawet w porównaniu do kurczaka, indyk ma mniej tłuszczu i kalorii. Mięso jest bogate w żelazo, witaminy z grupy B i selen – mikroelementy ważne dla układu odpornościowego.

Mięso z indyka powinno znaleźć się w diecie, aby wspierać zdrowie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Jest bogata w fosfor (nie tak dużo jak ryby, ale nadal znaczące), a także miedź i potas. I oczywiście mięso z indyka zawiera dużo łatwo przyswajalnego żelaza.

Jak gotować. Mięso z indyka najczęściej sprzedawane jest w postaci filetów: piersi, udek, podudzi. Pierś jest chudą częścią i można ją wykorzystać do przygotowania domowej roboty gotowanej wieprzowiny. Filet z udka doskonale zapiekany z aromatycznymi ziołami, np. rozmarynem. Udko nadaje się do przyrządzania lekkich galaretek mięsnych. Najłatwiej ugotować go w powolnej kuchence.

Gotowanego indyka można jeść na zimno jako substytut kiełbasy.
Gotowanego indyka można jeść na zimno jako substytut kiełbasy.

Baranina

Porozmawiamy również o jagnięcinie. Jagnięcina słynie nie tylko ze swojego wyjątkowego aromatu i smaku – oleistego, bogatego – ale także ze swojego składu odżywczego. Jagnięcina jest szczególnie popularna w Azji. W Rosji też, chociaż przepisy są głównie orientalne. W tych kulturach wiedzą, jak ugotować jagnięcinę w taki sposób, że chce się ją jeść codziennie.

Dlaczego warto jeść jagnięcinę? Oprócz białka i żelaza mięso to zawiera dużo tłuszczów wielonienasyconych. Stanowią prawie połowę ich całości. Odpowiednia ilość tłuszczów wielonienasyconych w diecie pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Jagnięcina karmiona trawą jest również bogata w cynk i selen. Biorą czynny udział w regeneracji i produkcji kolagenu. Jednym słowem te mikroelementy są bardzo ważne dla zdrowia i młodości.

Jak gotować. Istnieje wiele opcji. Z filetu powstają soczyste manti, chinkali, czeburek i kluski – na które masz wystarczająco dużo kreatywności i czasu. Z szybkich przepisów papryka faszerowana mięsem mielonym. Zdecydowanie warto dodać do nich czosnek i miętę. Inne dania, które koniecznie trzeba przygotować, to między innymi pilaw uzbecki, zapiekanka z kuskusem z jagnięciną i kebab lula.

Mięso kozie

Prawdopodobnie nie jesz często tego mięsa i podejrzewamy, że jesteś zaskoczony, widząc je w wyborze. Znalezienie mięsa koziego na sprzedaż to zadanie oznaczone gwiazdką. Warto szukać w sklepach rolniczych i na targowiskach. A kiedy już go znajdziesz, koniecznie spróbuj. Smaczne i zdrowe.

Dlaczego warto jeść mięso kozie? Mięso kozie jest chudsze w porównaniu do wołowiny i wieprzowiny. Jest bogata w białko, nie ma kalorii i jest lekkostrawna. Zaletą jest wysoka zawartość żelaza i wielonienasyconych kwasów. Są ważne dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych, utrzymując zdolności poznawcze na pożądanym poziomie. Mięso kozie jest również dozwolone dla dzieci. Ważne jest, aby zacząć od małych testów, aby upewnić się, że nie ma alergii ani nietolerancji.

Jak gotować. Mięso kozie można wykorzystać w dowolnym przepisie na bazie wołowiny, po prostu zastępując jedno mięso innym. Można z niego na przykład przygotować doskonały, lekki, ale aromatyczny barszcz. Mięso kozie piecze się w piekarniku wraz z warzywami lub kwaśnymi jabłkami ogrodowymi. Do tej pieczeni można także dodać ziemniaki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jagnięcina #wołowina #mięso #indyk #królik #dane o jedzeniuPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja