Jakie jagody można stosować w pikantnych potrawach – i, co najważniejsze, w jaki sposób

Jakie jagody można stosować w pikantnych potrawach – i, co najważniejsze, w jaki sposób

Jakie jagody można stosować w pikantnych potrawach – i, co najważniejsze, w jaki sposób

Ksenia Woroncowa 12 lipca 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Obfitość sezonowych jagód przyprawia o przyjemny zawrót głowy. Ale ile można zjeść świeżego? A co z nimi zrobić, poza przetworami w postaci konfitur, dżemów i kompotów? Piec ciasta, przygotowywać desery. Zgadza się, ale dzisiaj przyjrzymy się temu, co oprócz deserów można zrobić z popularnych jagód.

Burger z wiśniami

Co ugotować z truskawkami

Królowa lata, truskawka, ma dość krótki sezon, więc jeśli masz szczęście i natkniesz się na naprawdę słodką jagodę, nie wahaj się i zjedz ją w ten sposób. Zdarza się jednak (i ​​często), że truskawki wydają się nieco kwaśne i nie tak aromatyczne jak byśmy tego chcieli. Dlatego proponujemy, że coś z nią ugotujemy. Być może najwyższym przejawem kulinarnej odwagi jest gotowanie truskawek z rybą. Tutaj bardzo przydatne będą odmiany niesłodzone.

Na przykład pokrojone w ćwiartki jagody można dodać do sałatki z wędzonym łososiem i koprem włoskim. Wystarczy około 200 g truskawek. W zasadzie czerwona ryba naprawdę pasuje do kwaśnych nut, dlatego jako dressing do takiego dania można wymieszać oliwę z oliwek, ocet winny, musztardę i miód.

Nawet jeśli wydaje się to dziwne, uwierz mi: truskawki dobrze komponują się z rybami
Nawet jeśli wydaje się to dziwne, uwierz mi: truskawki dobrze komponują się z rybami

Truskawki są na ogół dobre w sałatkach: czy to z rybą, kurczakiem, smażonym serem Halloumi, czy po prostu warzywami. Jagoda szczególnie dobrze komponuje się z pomidorami, dlatego mamy dla Was bardzo łatwą i szybką przekąskę: truskawki i pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, doprawić bazylią, zmiksować w blenderze, wymieszać z oliwą, sokiem i skórką z cytryny, solą i pieprzem.

Swoją drogą, może to dla niektórych być zaskoczeniem, ale Hiszpanie od dawna wiedzą, że pomidory i truskawki są idealnymi sojusznikami, dlatego często dodają jagody do swojej charakterystycznej zupy gazpacho. Dzięki temu jest słodszy i bardziej aromatyczny (jednak nawet starannie dobrane pomidory mogą zawieść).

Co ugotować z żurawiną i borówkami

Jagody te powstają nie tylko do tonizujących witaminowych napojów owocowych i wypieków, ale także do sosów do mięs. Żurawina i borówka borówka dobrze komponują się z wołowiną, wieprzowiną i jagnięciną, a także z kaczką – krótko mówiąc, dość tłustymi potrawami. Do najprostszego sosu żurawinowego potrzebne będzie 250 g świeżych jagód (mrożone mogą nadać lekko wodnisty smak), 2 łyżki miodu, 1 średnia cebula podsmażona na oliwie, sok z połowy pomarańczy i skórka z niej. Wszystko to należy podgrzewać przez 20 minut na średnim ogniu, aby się rozgrzało, a następnie podawać z golonką lub domowymi kotletami z kurczaka.

Do borówek dodaje się sok z cytryny, jabłko, sos sojowy i przyprawy, aby uzyskać pyszny sos. Sos ten dobrze komponuje się z przystawkami serowymi. A co powiecie na kaszę gryczaną z borówkami i migdałami? Jagody sprawiają, że tradycyjna owsianka jest nie tylko o wiele zdrowsza, ale także ciekawsza w smaku. Do tego dania lepiej podsmażyć migdały na suchej patelni, kaszę gryczaną na oleju i dopiero wtedy połączyć wszystkie składniki. Borówki dodaje się także do kaszy jaglanej i kiszonej kapusty. Miłośnicy kombinacji restauracyjnych mogą spróbować zrobić sałatkę z tej cierpkiej jagody: będziesz potrzebować mieszanki sałat, około 200 g cienkich plastrów lekko solonego łososia i plasterków gruszki. Należy je smażyć na maśle z cukrem i curry oraz sokiem pomarańczowym. W ten sposób będziesz mieć nie tylko jeden z ważnych składników arcydzieła sałatkowego, ale także dressing do niego.

Sosy borówkowe i żurawinowe idealnie nadają się do mięs
Sosy borówkowe i żurawinowe idealnie nadają się do mięs

Co ugotować z czerwonymi porzeczkami

Jeśli lubisz gazpacho truskawkowe, spróbuj podobnego chłodnika z czerwonymi porzeczkami. Bazę stanowi szklanka czerwonych porzeczek, 5 dojrzałych słodkich pomidorów i pęczek selera. Wszystko to należy wymieszać na gładko w blenderze, ostudzić i przecedzić przez sito przed podaniem. Gdy wszystko będzie gotowe, do głębokich misek włóż kilka kostek lodu, posyp je sosem sojowym, zalej bazę zupy i dodaj plasterki awokado. Nie zapomnij poprosić gości o odgadnięcie każdego składnika, aby zwiększyć zainteresowanie nowym smakiem. Coś nam mówi, że nie każdy potrafi podać dokładny przepis na danie.

Sok z czerwonej porzeczki można stosować także jako marynatę do drobiu i mięs. W sezonie grillowym szczególnie przydatne jest nauczenie się czegoś nowego, gdy z pewnością wypróbowano wszystkie opcje z tartą cebulą, kefirem i wodą mineralną. Czerwone porzeczki nie gorzej zmiękczają mięso i wzbogacają je o nowe nuty smakowe. Jeśli lubisz przetwory, do marynat dodawaj porzeczki. Na przykład z cukinią lub lekko solonymi ogórkami. Nie ma potrzeby usuwania jagód z gałęzi, wystarczy je dobrze opłukać. Następnie możesz umieścić go w słoiku z warzywami.

W hiszpańskim gazpacho odpowiednie są jagody, w tym czerwone porzeczki
W hiszpańskim gazpacho odpowiednie są jagody, w tym czerwone porzeczki

Co ugotować ze śliwkami

Pierwsze co przychodzi na myśl to chwalone w Gruzji tkemali, które robi się ze śliwki wiśniowej, czyli małej kwaśnej śliwki. Sos ten jest niemal uniwersalny: podaje się go najczęściej do dań mięsnych, ale doskonale komponuje się także z wieloma dodatkami. Oczywiście prawdziwego tkemali nie da się zrobić z byle śliwki, ale w naszej kuchni zadomowiły się wersje zaadaptowane, do których sprawdza się nawet najpopularniejsza, niebieska odmiana. Wybór podobnych sosów znajdziesz tutaj.

Jak inaczej oswoić śliwki na przykład w sałatkach. Do buraków idealnie nadają się suszone owoce i suszone śliwki (można do nich zerwać także buraki lub boćwinę), a świeże śliwki można dodać do pożywnej sałatki z kurczakiem. Aby to zrobić, usuń nasiona z jagód, pokrój je na ćwiartki, wymieszaj z plasterkami wędzonego kurczaka i słodką czerwoną cebulą, dopraw pastą czosnkową z solą, musztardą, sokiem z cytryny i olejem roślinnym. Można ozdobić listkami mięty.

Wystarczy raz spróbować dodać jagody do sałatek, aby docenić, jak zmieniają smak.
Wystarczy raz spróbować dodać jagody do sałatek, aby docenić, jak zmieniają smak.

Co ugotować z wiśniami

Jeśli interesują Cię bardziej zaawansowane opcje burgerów, koniecznie przygotuj burgera wiśniowego. Nie trać czasu na to danie: niech kotlet będzie prawdziwy, domowy, z mielonej wołowiny z dodatkiem soli i pieprzu. Oto jak przygotować wiśnie do burgera: pestki jagód należy lekko ugotować, aż zgęstnieją i dodać do nich przyprawy: bazylię, oregano, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku. Całość jest jeszcze prostsza: na spód bułki nakładamy ulubiony sos, na wierzch gotowane wiśnie, następnie kotlet i ser cheddar, a na koniec drugą połową chleba. Burgery z jagodami wychodzą bardzo soczyste i dość łatwo zostać fanem takich połączeń.

Na Węgrzech wpadli na pomysł zrobienia słodko-kwaśnego chłodnika z wiśni – to tylko zupa, a nie deser. Wykorzystuje się sok, sam miąższ i nasiona z łodygami (oczywiście przygotowane osobno). Jagody miesza się ze śmietaną lub śmietaną, do smaku dodaje się trochę cukru, wytrawne białe wino, sok z cytryny i przyprawy. Zupę podajemy schłodzoną jako przystawkę przed pożywnymi daniami mięsnymi, takimi jak gulasz z knedlami.

We Włoszech lubią jeść wiśnie w letnich sałatkach. Nie za lekki, ale sycący. Do najciekawszych należą wiśnie suszone w piekarniku, a następnie łączone ze smażonym boczkiem, mieszanką sałat i gruszką. Dopraw klasycznym dressingiem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jagody #truskawka #wiśnia #śliwka #borówka brusznica #żurawina #czerwona porzeczkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja