Jakie ciekawe rzeczy można zrobić z jabłek: ser, zupa, pianki, muffinki w skorupkach

Jakie ciekawe rzeczy można zrobić z jabłek: ser, zupa, pianki, muffinki w skorupkach

Jakie ciekawe rzeczy można zrobić z jabłek: ser, zupa, pianki, muffinki w skorupkach

Ksenia Woroncowa 27 sierpnia 2023 r4,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Na daczach pod Moskwą jabłka powoli dojrzewają, a na targowiskach i w sklepach rolniczych jest już bardzo szeroki wybór owoców sezonowych. Tej szansy nie można przegapić! Jedz świeże jabłka i gotuj z nimi pyszne i niezwykłe rzeczy.

ciekawe dania z jabłek

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Ser jabłkowy
  • Pasta
  • Zupa jabłkowa
  • Babeczki jabłkowe w skorupkach jaj

Nadszedł długo wyczekiwany sezon na jabłka. Do standardowych odmian sklepowych dodano piękne odmiany sezonowe, które charakteryzują się zupełnie innym zapachem i wyglądem. Słodki, złocisty, chrupiący i soczysty – nic dziwnego, że chcesz od razu kupić kilogramy. Lub na przykład wiejskie jabłka: zwykle, jeśli drzewo ogrodowe wydaje plon, jest bujne i bogate, tak bardzo, że trzeba je zabrać do domu w wiadrach. A potem pomyśl, co ugotować.

Postanowiliśmy ułatwić sobie to zadanie, ale pomyśleliśmy o nietypowych i ciekawych przepisach. Bo pewnie wszyscy robili mus jabłkowy. A jeśli nie, to na pewno upiekliście owoce w piekarniku z dodatkiem miodu lub brązowego cukru i cynamonu. Nie będziemy pytać, ta metoda gotowania jabłek nie wymaga żadnych kłopotów, wysiłku ani czasu, a wynik cieszy nie tylko dorosłych, ale także dzieci. Ale horyzonty kulinarne można i należy poszerzać. Jeśli więc chcesz eksperymentować, zrób to.

Ser jabłkowy

Serek jabłkowy smakuje trochę jak marmolada
Serek jabłkowy smakuje trochę jak marmolada

To nie jest nasz pomysł, ale prawdziwy litewski deser. Został wynaleziony już w średniowieczu, od tego czasu przepis oczywiście się zmienił, ale esencja pozostała ta sama. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z jabłek i podawany jako słodkie zakończenie posiłku lub deser do herbaty. Wygląda trochę dziwnie, zazwyczaj ma kolor karmelowy lub ciemnobrązowy, konsystencją przypomina gęsty dżem, a smak przypomina marmoladę. Deser oczywiście z serem ma niewiele wspólnego – w przepisie nie znajdziemy ani śladu mleka ani jego nuty.

Przygotowanie serka jabłkowego zajmuje dużo czasu, ale nie jest bardzo trudne. Można się tylko zmęczyć długością procesu, ale jeśli stwardnieją Was przygotowania do zimy, bez problemu sobie poradzicie. Obrane i pokrojone na kawałki jabłka posypuje się cukrem i pozostawia na noc, aby puściły sok. Następnie niewielką część odkłada się na bok i bOResztę miksuję i podpalam. Będziesz musiał gotować jabłka przez co najmniej 2-3 godziny, aż mieszanina zgęstnieje i ściemnieje. Pozostałe jabłka ponownie wrzucamy do puree i jeszcze chwilę gotujemy. Rezultatem będzie gęsty dżem, który z łatwością będzie schodził ze ścianek patelni. Należy więc umieścić go w gazie i pozostawić pod ciśnieniem na około jeden dzień. Pozostaje tylko pokroić w plasterki i podawać.

Pasta

Ta pastylka w niczym nie przypomina tej kupionej w sklepie: ani w smaku, ani w wyglądzie.
Ta pastylka w niczym nie przypomina tej kupionej w sklepie: ani w smaku, ani w wyglądzie.

To stary rosyjski przysmak, który zdecydowanie powinien znaleźć się w Twojej domowej książce kucharskiej. We współczesnej wersji pianka jest biała, w tym celu dodaje się do niej białko jaja. Sugerujemy pozostanie przy mniej popularnej, ale zbliżonej do tradycyjnej odmianie. Będziesz potrzebował kilograma jabłek, 350 g jagód (truskawek, porzeczek, wiśni), 70 g cukru i 1-2 łyżki soku z cytryny. Jabłka należy najpierw obrać, pokroić i ugotować, aż zamienią się w puree. Jagody – przetrzeć przez drobne sito, a następnie ubić w blenderze z masą jabłkową. I gotuj ponownie, aż uzyskasz masę o konsystencji podobnej do marmolady. Dodać sok z cytryny, ostudzić i ułożyć cienką warstwą na blasze do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia w temperaturze nie przekraczającej 100°C, pokroić we wstążki i zwinąć w tuby. Można je umieścić w misce w pięknym bukiecie i postawić na środku stołu. Więcej o tym, jak zrobić piankę jabłkową, przeczytasz tutaj.

Zupa jabłkowa

Zupa jabłkowa to świetna alternatywa dla zwykłych pierwszych dań
Zupa jabłkowa to świetna alternatywa dla zwykłych pierwszych dań

Być może nie od razu zdecydujesz się na zupę z jabłek i przypraw. I na próżno. Te letnie owoce stanowią doskonałe pierwsze dania, pożywne i oryginalne. Do jednej z zup – z curry – potrzebne będzie 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 7 jabłek, 2 duże pory, 4 ząbki czosnku, sok z dużej cytryny i jej skórka, pęczek mięty, proszek curry lub pasta , 200 g jogurtu do podania, oliwa, sól i mielony pieprz.

Gdy wszystkie składniki będą gotowe i wygodnie ułożone na stole, na patelni o grubym dnie na oleju roślinnym podsmaż cienko posiekaną cebulę, następnie dodaj jabłka (duża kostka), posiekany czosnek i przyprawy. Po 10 minutach zalać ciepłym bulionem (rosół będzie bogatszy). Następnie należy doprowadzić do wrzenia, gotować przez 20 minut, dodać połowę skórki i soku z cytryny, ubić blenderem. Zupę lepiej podawać z jogurtem wymieszanym z miętą i drugą połową skórki i soku. W razie potrzeby można również usmażyć boczek, aż będzie chrupiący.

Szczegółowy opis przepisu i etapów przygotowania znajdziesz tutaj.

Babeczki jabłkowe w skorupkach jaj

Babeczki w muszelki – zwykły deser w niecodziennym wydaniu
Babeczki w muszelki – zwykły deser w niecodziennym wydaniu

Ten przepis będzie wymagał kilku jabłek, tylko jednego na sześć porcji, ale możesz go ugotować więcej niż raz lub dwa razy. Bo zwykłe babeczki są nudne i nie jada się ich często w skorupce. Dzieci szczególnie docenią kulinarną wiedzę i, jak wierzymy, poradzą sobie z nią, mając znacznie mniej okruszków rozsypanych na podłodze niż zwykle.

Zatem oprócz jabłka będziesz potrzebować: 2 gałązek mięty, 50 g masła, 50 g cukru, 1 jajko, 85 g mąki naleśnikowej, 2 łyżki mleka i soli. Jabłko należy obrać i drobno posiekać, dodać posiekaną miętę, masło utłuczone z cukrem, roztrzepane jajko i mleko. Dodajemy przesianą mąkę i wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie miękkie ciasto. Wkładamy go do czystych skorupek jaj. Aby zapobiec ich wypadaniu podczas pieczenia, możesz posypać blachę do pieczenia dużą ilością soli i wykorzystać ją jako podpórkę.

Pełny przepis i wszystkie szczegóły znajdziesz tutaj.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jabłka #ptasie mleczko #co ugotować #babeczkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja