Jaki makaron lubią Rosjanie?

Jaki makaron lubią Rosjanie?

Według statystyk za lata 2014-2018 sprzedaż makaronów w kraju wzrosła o 7,4% i osiągnęła poziom 1 080 tys. ton. Ustalono także trzy najpopularniejsze imiona wśród mieszkańców Rosji.

Rosjanie uwielbiają przede wszystkim makarony kształtowane, na przykład fusilli (spirale lub sprężynki) i farfalle (motylki lub kokardki).

Makaron figurowy (zwany dalej makaronem) doskonale komponuje się z mięsem, rybami, drobiem i warzywami. Dzięki swojemu kształtowi pasta doskonale wchłania i zatrzymuje średnio płynne sosy/gulasze z drobnymi kawałkami. Często wykorzystuje się go do przygotowania sałatek – także ze względu na doskonałą przyczepność do oliwy z oliwek lub innego sosu sałatkowego. A jego niewielki rozmiar pozwala na łączenie tego makaronu z innymi składnikami sałatki, np. kawałkami tuńczyka z puszki, szynką czy plasterkami warzyw. Wszystkie mogą być tej samej wielkości, co jest bardzo cenne w przypadku sałatek.

Sałatka Fusilli z tuńczykiem z puszki

Do tego dania odpowiednie są nie tylko fusilli, ale także farfalle. Niech dressing z oliwy z oliwek, bulionu warzywnego i soku z cytryny zawsze pozostanie niezmieniony. Zobacz przepis tutaj.

Sałatka z kręconym makaronem i tuńczykiem z puszki

Sałatka z farfalle i łososiem

Do tej sałatki użyj łososia lub pstrąga. Jeśli lubisz ryby o niskiej zawartości soli, weź je. Lubię wędzone, więc niech tak pozostanie. Mascarpone można zastąpić ricottą lub nawet domowym serkiem wiejskim. Zobacz przepis tutaj.

Sałatka z kręconym makaronem i łososiem

Drugim najpopularniejszym rodzajem makaronu są rogi lub rigate po włosku.

Szyszki z pszenicy durum należy ugotować al dente (jak zresztą każdy porządny włoski makaron). Świetnie komponują się także z wieloma innymi składnikami, ale najlepiej komponują się z sosami kremowymi lub pomidorowymi i serami. Często wykorzystuje się je do przyrządzania zapiekanek i dań gorących.

Gorące danie z rigate z jajkiem, pomidorami i orzechami włoskimi

Czego potrzebuje osoba wracająca z pracy? Pyszny i szybki obiad. Co można ugotować szybciej niż makaron? Tylko jajka. Oto wspaniały przepis na makaron z jajkiem i sosem pomidorowym, który wybawi Cię w dni powszednie.

Makaron figurowy z jajkiem, pomidorami i orzechami włoskimi

Gorące danie rigate z kalafiorem, makaronem i serem

Wszystkie dzieci uwielbiają makaron z serem. Przynajmniej nie spotkaliśmy innych. Ale nie każde dziecko jest gotowe jeść kalafior. Ale jeśli połączysz makaron z kapustą, wtedy zarówno dzieci będą szczęśliwe, jak i rodzice będą szczęśliwi. Zobacz przepis tutaj.

Skorupki kalafiora w stylu mac&cheese

Na trzecim miejscu pod względem popularności jest wermiszel.

Wermiszel różni się od innych dobrą reputacją produktu dla dzieci, a także potrafi zamienić każdy rosół w pożywną i pyszną zupę. Oto sekretny przepis od naszych redaktorów: suchy makaron podsmaż na maśle na złoty kolor, zalej bulionem. Sól, pieprz i dodaj ulubione, drobno posiekane zioła. Ciesz się na gorąco!

Zupa grzybowa z makaronem

Dla tych, którzy chcą czegoś bardziej podstawowego, przygotuj klasyczną zupę grzybową z makaronem i bulionem z kurczaka. Smak zupy będzie niezwykły i ciekawszy, jeśli do warzyw dodamy cukinię, a oprócz tradycyjnych przypraw i ziół dodamy goździki.

Zupa grzybowa z kurczakiem i makaronem

Jak prawidłowo ugotować makaron: porady i wskazówki od szefa kuchni. Czytać Tutaj.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makaron #makaron #statystykiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja