Jaki jest najlepszy sposób na gotowanie duszonych ziemniaków z mięsem: triki życiowe i 3 niesamowite przepisy

Jaki jest najlepszy sposób na gotowanie duszonych ziemniaków z mięsem: triki życiowe i 3 niesamowite przepisy

Jaki jest najlepszy sposób na gotowanie duszonych ziemniaków z mięsem: triki życiowe i 3 niesamowite przepisy

Marianna Orlinkowa 12 października 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

„Żadnych ziemniaków i cebuli! Ale czy można zrobić gulasz, używając wyłącznie mięsa? Można zrobić zupę ostrygową bez ostryg, zupę żółwiową bez żółwi, ciasto kawowe bez kawy, ale gulaszu bez ziemniaków i cebuli się nie zrobi! Nawet jeśli nie czytaliście słynnego opowiadania O’Henry’ego „Trzeci składnik”, prawdopodobnie słyszeliście ten krzyk prosto z serca. Zastanówmy się, co najlepiej dodać do duszonych ziemniaków i mięsa, jak przygotować pyszny, pachnący sos i wybrać do tego odpowiednie dania. Bonus – trzy fajne przepisy.

Ziemniaki duszone z mięsem mielonym i grzybami

Jak wybrać ziemniaki i mięso, prawidłowo je pokroić i zamienić w oszałamiające danie, możesz przeczytać Tutaj.

Co przeczytać w artykule:

  • Co dodać do duszonych ziemniaków z mięsem
  • Jak najlepiej doprawić sos do duszonych ziemniaków z mięsem?
  • Jakie dania zastosować do duszonych ziemniaków z mięsem
    • Przepis na szybkie duszone ziemniaki z mięsem i cukinią

    • Przepis na duszone ziemniaki z indyka

    • Przepis na duszone ziemniaki z mięsem mielonym i grzybami

Co dodać do duszonych ziemniaków z mięsem: najbardziej pachnąca lista

Odpowiadamy bohaterowi historii: cebula! Co jest dobrego w cebuli: jeśli usmażysz ją razem z mięsem, sos będzie gęstszy i jeszcze bardziej mięsisty, a jeśli dodasz czosnek, doda apetycznego aromatu.

Kolejnym świetnym dodatkiem są grzyby. Dla urody i urozmaicenia można dodać kilka warzyw: cukinię/bakłażan, słodką paprykę, kalafior, seler. Można go wcześniej usmażyć, nie trzeba gotować na parze i wszystko od razu łączyć.

Przyprawy – możliwości jest tutaj niezliczona ilość, dodaj dowolne mieszanki lub pojedyncze przyprawy, które lubisz.

Do duszonych ziemniaków i mięsa dodajemy dowolne przyprawy, aromatyczne zioła i mieszanki
Do duszonych ziemniaków i mięsa dodajemy dowolne przyprawy, aromatyczne zioła i mieszanki

Pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl:

  • curry w proszku lub pasta;
  • chmeli-suneli;
  • suszone zioła prowansalskie lub włoskie;
  • przyprawa warzywna, taka jak „vegeta”;
  • sucha adjika.

Działa również świetnie:

  • smalec lub boczek;
  • kiełbasa domowa (lub kiełbasa „krakowska”);
  • wędzona papryka;
  • Sos Worcestershire;
  • sos sojowy;
  • trochę musztardy;
  • pasta miso.

Oto przepis krok po kroku na duszone ziemniaki z kurczakiem o orientalnym smaku.

Jak najlepiej doprawić sos do duszonych ziemniaków z mięsem: lista najsmaczniejsza

Wszystko wydaje się jasne: gdy ziemniaki i mięso zostaną odpowiednio duszone, sos sam się uformuje. Jeśli zagłębimy się w szczegóły: oprócz soku mięsnego nadal będziesz potrzebować jakiegoś płynu do duszenia. Może to być:

  • rosół (warzywny, mięsny, grzybowy);
  • przecier pomidorowy lub gotowy sos pomidorowy ze słoika;
  • wino/piwo rozcieńczone wodą;
  • tylko woda.

Ziemniaki duszone przez dłuższy czas doskonale zagęszczą sos poprzez gotowanie. Jeśli ziemniaki nie są ugotowane, można przed smażeniem mięsa obtoczyć je w mące – później połączy się z płynem i ponownie zagęści sos.

O soli i pieprzu w sosie chyba nie ma co mówić, bez nich jest on bez smaku.

Jakie dania zastosować do duszonych ziemniaków z mięsem

Idealnym naczyniem do duszenia, które dobrze akumuluje ciepło i równomiernie je rozprowadza, jest tzw. patelnia do gęsi, czyli garnek do kaczki, czy też grill. Jest to głęboka, ciężka patelnia, często żeliwna, z grubym dnem i (miejmy nadzieję) szczelnie przylegającą pokrywką.

Patelnia do gęsi lub brytfanna to idealne naczynie do przygotowania duszonych ziemniaków i mięsa
Patelnia do gęsi lub brytfanna to idealne naczynie do przygotowania duszonych ziemniaków i mięsa

Również dobre:

  • ciężkie garnki,
  • głębokie patelnie
  • zwykłe garnki do zupy o grubym dnie
  • głębokie naczynia do pieczenia z pokrywką. W takim przypadku można usmażyć wszystko na patelni, ułożyć w tej formie, doprowadzić sos do wrzenia, wlać go – i przykryć w piekarniku nagrzanym do 130–140 ° C.

Teraz gotujmy. Poniżej proponujemy sprawdzone przepisy, których duch będzie niesamowity, a sos będzie chciał zanurzyć się w miękkim pieczywie, nie zostawiając ani kropli na talerzu.

Szybkie duszone ziemniaki z mięsem i cukinią

Najszybszą i najbardziej satysfakcjonującą opcją przygotowania ziemniaków z mięsem i cukinią jest gulasz. Problem jednak w tym, że zazwyczaj jest bardzo tłusty. Spróbujmy wykorzystać resztki wczorajszego dnia lub przedwczorajszego pieczonego mięsa? Albo pół grillowanego kurczaka ze sklepu. Albo szynka.

Szybkie duszone ziemniaki z mięsem i cukinią
Szybkie duszone ziemniaki z mięsem i cukinią

4–6 porcji

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g cukinii
  • 400 g dowolnego przygotowanego mięsa
  • 2 średnie cebule, 200–250 g
  • 70–90 g oleju roślinnego
  • 50 g mąki
  • 1 łyżka. l. chmeli-suneli
  • sól
  • mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  1. Drobno posiekaj gotowe mięso. Ziemniaki obieramy i grubo siekamy. W razie potrzeby cukinię obierz i pokrój w 2–3 cm kawałki. Cebulę obierz i pokrój w średnie półpióra.
  2. Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i khmeli-suneli, zwinąć cukinię.
  3. Rozgrzej około jednej trzeciej oleju na żeliwnej lub głębokiej, ciężkiej patelni na średnim ogniu. Smaż cukinię partiami na złoty kolor ze wszystkich stron, w razie potrzeby dodając po trochu oleju. Za pomocą łyżki cedzakowej ułóż gotową cukinię na talerzu.
  4. Gdy cała cukinia się usmaży, wlej pozostały olej na żeliwo, dodaj cebulę i ziemniaki, smaż, mieszając, aż ziemniaki staną się złotobrązowe, 7-10 minut.
  5. Dodać mięso, zalać 2 szklankami gorącej wody, solą i pieprzem, wymieszać, przykryć i dusić na średnim ogniu przez 20 minut.
  6. Dodać cukinię, bardzo ostrożnie wymieszać, aby nie zmiażdżyć cukinii, dusić pod częściowo przykrytym przykryciem, aż ziemniaki będą prawie całkowicie ugotowane, 10–15 minut. Podawać na gorąco.

Przy okazji. Zamiast cukinii można użyć cukinii lub bakłażana. Bardzo smacznie smakuje z bakłażanami – ale lepiej je upiec niż usmażyć, bo one bardzo lubią wchłaniać ogromne ilości oleju.

Ziemniaki duszone z indykiem

Aby duszone ziemniaki z indykiem okazały się nie tylko smaczne, ale „wow, czy możesz podzielić się przepisem?” – trzeba spełnić kilka warunków. Najpierw smaż udko z indyka, a nie pierś. Udo jest bardziej soczyste i toleruje długie gotowanie. Po drugie, dobrze usmaż ziemniaki przed duszeniem. Po trzecie, po zebraniu wszystkich składników, gotuj na małym ogniu przez co najmniej godzinę, pomimo kuszącego aromatu. Po czwarte, nie usuwaj z przepisu słodkiej papryki – nada ona potrawie zarówno bogaty kolor, jak i dodatkowy wspaniały smak.

Ziemniaki duszone z indykiem
Ziemniaki duszone z indykiem

4–6 porcji

  • 600 g ziemniaków
  • 600–700 g filetu z udka indyka
  • 2 słodkie czerwone papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki l. ghee (można zastąpić mieszanką warzyw i masła)
  • sól
  • mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  1. Udo z indyka pokroić na 3-4 cm kawałki, posypać solą i pieprzem i wymieszać rękoma, aby przyprawy wchłonęły się w mięso.
  2. Obierz ziemniaki i pokrój je w duże kawałki (w przypadku dużych ziemniaków na ćwiartki lub 6 sztuk).
  3. Obierz czosnek i paprykę. Czosnek pokroić w grube kółka, paprykę w małe kwadraty.
  4. Na żeliwnej patelni, rondlu o grubym dnie lub głębokiej patelni rozgrzej połowę oleju na dużym ogniu, dodaj indyka i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor, około 10 minut. Wyjmować na talerz łyżką cedzakową.
  5. Ziemniaki włóż do żeliwa, dodaj olej i smaż na złoty kolor.
  6. Ziemniaki posypać słodką papryką i czosnkiem, solą i pieprzem, smażyć, mieszając, przez 2 minuty.
  7. Włóż indyka z powrotem do żeliwa, zalej 600 ml gorącej wody, zamieszaj. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do małego, gotować przez 1 godzinę.

Przy okazji. Możesz użyć połowy jednej papryki jako dekoracji (zachowaj ją). Paprykę pokroić w zgrabną kostkę o grubości 5 mm i bardzo szybko podsmażyć na łyżce masła. Gotowe danie na talerzu polewamy oliwą i pieprzem.

Ziemniaki duszone z mięsem mielonym i grzybami

Takie duszone ziemniaki z mięsem mielonym można by nazwać „ziemniaczanym bolońskim”, a dlaczego nie? W przeciwieństwie do prawdziwego sosu bolońskiego, tę wersję przygotowuje się dość szybko, a można ją przygotować z dowolnego mięsa mielonego: wieprzowego. wołowina, kurczak, mieszane… nawet królik! Wygodne jest to, że część mięsną można przygotować wcześniej i zamrozić – a na obiad można po prostu usmażyć ziemniaki i chwilę dusić razem z mięsem.

Ziemniaki duszone z mięsem mielonym i grzybami
Ziemniaki duszone z mięsem mielonym i grzybami

4–6 porcji

  • 600 g ziemniaków
  • 500 g dowolnego mięsa mielonego
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała marchewka, 50 g
  • 1 duża cebula, 200 g
  • 4 ząbki czosnku, 20 g
  • 1 mała pęczek natki pietruszki, 30 g
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżka. l. pasta pomidorowa, 20 g
  • 3 łyżki l. olej roślinny, 45 g
  • 1 łyżka. l. masło, 15 g
  • 1 łyżka. l. mieszanka suszonych ziół włoskich, 4 g
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Część mięsną obierz i pokrój marchewkę, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na żeliwną, głęboką patelnię lub rondelek o grubym dnie wlać 2-3 łyżki. l. olej, postaw na średnim ogniu i poczekaj, aż się rozgrzeje. Dodajemy przygotowane warzywa, doprawiamy odrobiną soli i smażymy, mieszając, przez 10 minut.
  2. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je w średnie plasterki, włóż do rondla, zalej wrzącą wodą z czajnika, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Odcedź bulion do miski, będzie Ci potrzebny.
  3. Pod żeliwem zwiększ ogień do maksimum, dodaj mięso mielone i smaż, cały czas mieszając drewnianą szpatułką i rozbijając grudki, aż całe mięso mielone zmieni kolor.
  4. Sól, pieprz, dodaj suszone zioła, wymieszaj i dodaj sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy i około 2 szklanki bulionu ziemniaczanego. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Do sosu dodać ziemniaki, wymieszać, gotować 10 minut. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
  6. Pieczarki pokroić w plasterki i najpierw smażyć na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą na dużym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy masło, doprawiamy odrobiną soli i smażymy kolejne 3 minuty. Do ziemniaków z mięsem mielonym dodać grzyby i natkę pietruszki, wymieszać i smażyć kolejne 1-2 minuty, po czym podawać.

Uwaga dla gospodyni

W tym przepisie możesz również użyć mielonej ryby – ale musisz ją gotować na wolnym ogniu znacznie krócej, wystarczy 10 minut.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ziemniaki z mięsemPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja