Wydaje się, że to bardzo proste pytanie: jaki rodzaj sałatki jest potrzebny Cezarowi, ale zanim odpowiesz, musisz przestudiować historię pytania. I lepiej zacząć od początku ubiegłego wieku, kiedy po raz pierwszy pojawiła się klasyczna sałatka Cezar.
Jak już pisaliśmy w materiale The History of Caesar Salad (zobacz tutaj), klasyczna sałatka pojawiła się albo w 1903 roku w Chicago w USA, albo w 1924 roku w Tijuanie w Meksyku. W obu przypadkach do przygotowania sałatki Cezar wykorzystano dwa liście sałaty – tak przynajmniej podają różne źródła. Dlatego odpowiadając na pytanie: jaka sałatka jest potrzebna dla Cezara, zauważamy, że do klasycznej sałatki używano sałaty rzymskiej lub ewentualnie sałaty.
Jakiej sałatki potrzebujesz do klasycznej sałatki Cezar?
Romaine (aka sałata rzymska lub rzymska)
O tym, że do klasycznej sałatki, którą w Tijuanie przygotował sam Caesar Cardini (najprawdopodobniej twórca dania) wykorzystano rzymską, napisała w książce From Julia Child’s Kitchen amerykańska szefowa kuchni i prezenterka telewizyjna Julia Dziecko. Kiedy była dzieckiem, przychodziła z rodzicami do restauracji Cardini na sałatkę Cezar. Julia pamięta już, ile liści rzymskiej znajdowało się w dużej drewnianej misce, kiedy Cardine przygotowywała sałatkę Cezar tuż obok ich stołu. Romano było „od wybrzeża do wybrzeża” i natychmiast kremowe po dodaniu dwóch jajek do sosu.
Sałata rzymska, znana również jako sałata rzymska lub sałata rzymska
Child nie tylko uważa Romano za jedną z najdoskonalszych sałatek liściastych dla Cezara, ale wspiera ją wielu szefów kuchni. Cezar jest nadal przygotowany z Romano w Tijuanie.
Jedna główka tej sałatki wystarczy, aby przygotować 2 duże i obfite porcje Cezara i zachwycić konsumentów chrupiącymi liśćmi o orzechowo-korzennym smaku. Jednocześnie można wykorzystać zarówno zielone zewnętrzne liście, jak i słodsze, bardziej miękkie, jasnozielone i lekko żółtawe wewnętrzne liście „głowy kapusty”. Dodawane są do klasycznej sałatki Cezar dla uzyskania różnych tekstur i smaków. Grube „żeberka”, szczególnie na imponujących zewnętrznych liściach dużych główek kapusty, należy usunąć. Zawierają sok, który nadaje sałatie rzymskiej gorzki, ziołowy smak.
W celach informacyjnych. Sałata rzymska jest ceniona jako źródło witamin A i C, a także beta-karotenu, sodu, wapnia i żelaza. Duża garść sałaty zawiera mniej niż 10 kalorii, dzięki czemu rzymska jest idealnym niskokalorycznym posiłkiem.
Dużym plusem Romano jest to, że dobrze znosi ciepło, dlatego można go grillować, smażyć, dusić w sosie czy piec.
Klasyczna sałatka Cezar z sałatą rzymską, przepis znajdziesz tutaj
Sałata
Sałata (Lactuca sativa) to roślina jednoroczna z rodziny rumianków. Ma wiele mieszańców i odmian botanicznych, w tym rzymską i lodową. Na początku stulecia do przyrządzania zup używano sałaty w całej jej różnorodności, dlatego zawsze gościła w kuchniach restauracji. Zatem wersja rzymska ma sens, ale może to być także „inna” sałata, np. sałata liściasta lub głowiasta.
Do klasycznej sałatki Cezar, zdaniem współczesnych szefów kuchni, najlepiej zastosować sałatę głowiastą. Wygląda jak luźna główka kapusty. Jego smak jest bardziej miękki i delikatny w porównaniu do Romano. Do przygotowania dania najlepiej jest pokroić lub porwać sałatę na kawałki łatwe do spożycia. Aby liście sałatki pozostały chrupiące, należy je zalać lodowatą wodą lub nawet lekko w niej namoczyć.
Sałata solna z główkami
W celach informacyjnych. Sałatę po raz pierwszy uprawiano w starożytnym Egipcie, aby z jej nasion uzyskać olej. Następnie z tej rośliny prawdopodobnie Egipcjanie uzyskali roślinę o jadalnych liściach. Wyhodowano go już w 2680 roku p.n.e. Wydaje się, że odmiana uprawna miała około 75 cm (30 cali) wysokości i przypominała dużą wersję współczesnej sałaty rzymskiej. Wierzono, że pomaga zwiększyć męską siłę.
Soczyste liście sałaty są bogate w beta-karoten, kwas foliowy, witaminy C, B, PP i sole potasowe.
Wariacja na temat klasycznej sałatki Cezara „Cezar Pierś z Kurczaka” z sałatą rzymską od szefa kuchni Dmitrija Szurszakowa, przepis znajdziesz tutaj
Jakiej sałatki potrzebujesz do prostej domowej sałatki Cezar?
Od razu zastrzegajmy, że nazywając prostą, domową sałatkę Cezar, mamy na myśli liście sałaty, dressing (jak najbardziej podobny do klasycznego, z niewielkimi ustępstwami na rzecz znanych smaków) i grzanki. Jeśli chcesz, do prostej sałatki Cezar możesz dodać kurczaka, krewetki, a nawet lekko solonego łososia – masz do tego prawo.
Nic nowego – wciąż ten sam Romano
Aby przygotować prostą, domową sałatkę Cezar w nowoczesnym wydaniu, usuń wiotkie i uszkodzone zewnętrzne liście (jeśli występują) z główki sałaty rzymskiej i odetnij szorstki, zdrewniały koniec łodygi, pozostawiając liście połączone razem. Główka kapusty nie może się rozpaść! Pokrój go na ćwiartki. Polej sosem, dodaj grzanki i anchois. Wszystko! Sałatka jest gotowa.
Domowa sałatka Cezar z sałatą rzymską lub pomidorami i kurczakiem, przepis znajdziesz tutaj
Mieszanka chrupiących liści sałaty z przyjemną goryczką rukoli
Jeśli tradycja nakazuje przygotować sałatkę Cezar z sałatką rzymską, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować w domu prostą i smaczną wersję ulubionego dania z mieszanką sałat. Aby to zrobić, użyj romaine, frisee i kilku garści rukoli. Być może jest to optymalne połączenie różnych sałatek liściastych dla Cezara. W ten sposób z pewnością zaspokoisz gusta wszystkich swoich zjadaczy. Smak takiej sałatki będzie odważniejszy, ale rozpoznawalny – dzięki rukoli, która stała się już dla nas znajomym składnikiem.
Sałatka Cezar z Jajkami i Boczkiem, do której można wykorzystać mieszankę sałat, przepis znajdziesz tutaj
Endywia to kolejna opcja na prostą domową sałatkę Cezar.
Powiedz: wow, proste, nawet nie znamy nazwy. Może czas się poznać? Endywia to liściasta roślina cykorii, którą mogłeś przeoczyć, ponieważ nie wiedziałeś, co z nią zrobić.
Jego chrupiące, słodko-gorzkie liście są idealnej wielkości do przygotowania domowej sałatki Cezar. Są na tyle mocne, że nie rozmokną pod ciężkim dressingiem i mają doskonałą konsystencję porównywalną jedynie z Romano. Spośród nich tylko w razie potrzeby należy wyciąć twardą część łodygi i użyć jej. Tak, wybierz jasne liście; smakują lepiej niż te super zielone.
Endywia, czyli liść cykorii, to kolejna sałata, którą można wykorzystać do Cezara
Sałatka Radicchio (aka radicchio, radicchio i endywia włoska)
Fioletowej główki sałaty radicchio trudno nie zauważyć na blacie lub w mieszankach sałatkowych. Sałatka ma charakter i nie można powiedzieć, że jest mdła w smaku. Jest słodko-gorzki i zapada w pamięć. Jednocześnie doskonale równoważy smak domowej sałatki Cezar w towarzystwie dressingu czosnkowo-anchois. Liście sałaty najlepiej ułożyć w stos i pokroić w paski, a następnie dodać dressing i posypać sałatkę chrupiącymi grzankami czosnkowymi, parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sałatka Radicchio, którą można wykorzystać również do Cezara
Kapusta pekińska w sałatce Cezar
Dlaczego nie? Kapusta pekińska dobrze komponuje się z dressingiem i nie zakłóca jego smaku. Jest soczysta, liście łatwo się kroi, a kapusta pekińska jest dostępna – zawsze w promocji i niedrogo! Jedyną rzeczą jest to, że jeśli chcesz chrupkości, musisz wybrać inną zieloną sałatkę do swojej prostej domowej sałatki Cezar. Centralna „żyłka” liści kapusty pekińskiej chrupie, zwłaszcza u nasady liści, i lepiej ją wyciąć. Aby przygotować prostą domową sałatkę Cezar, należy posiekać kapustę pekińską bezpośrednio przed jej użyciem, aby nie wyschła.
Kapusta pekińska
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #endywia #sałata #sałata #sałatka Cezar #romano #sałatka rzymska #sałatka rzymskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych