Jak zrobić zdrowe słodkie wypieki, 7 prostych i pysznych sposobów
Olga Zacharowa 2 września 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Jesteś miłośnikiem domowych wypieków z ciemnej czekolady, szarlotką, a może chcesz złagodzić smutek słodkimi bułeczkami? Dobra wiadomość dla Ciebie: na forach kulinarnych znaleźliśmy kilka prostych i niedrogich zamienników składników, a także kilka naturalnych produktów, które można dodać do ciasta na słodkie wypieki. Wszystko to może znacząco zwiększyć walory Twoich ulubionych dań.
Zastąp masło puree z awokado
Jest to bardzo prosta wymiana – nie musisz nawet niczego obliczać. Wystarczy użyć takiej samej ilości awokado, jak w przepisie jest napisane, że jest to olej.
W ten sposób zmniejszysz ogólną zawartość tłuszczu, jednocześnie zwiększając zawartość błonnika i składników odżywczych, dodając więcej porcji do wypieków. witamina K i E, kwas foliowy, potas i tłuszcze jednonienasycone.
Jeśli obawiasz się lekkiego zielonego zabarwienia, jakie awokado doda do ciasta, używaj tego zdrowego zamiennika wyłącznie podczas pracy z ciastem czekoladowym lub marchewkowym, gdzie różnica w odcieniu nie jest tak zauważalna.
Dodaj trochę ciecierzycy
Może się to wydawać zaskakujące, ale ciecierzyca ma naprawdę wszechstronne zastosowanie. Szczególnie nadaje się do wilgotnych wypieków, takich jak muffiny czy babeczki; Robi doskonałe puszyste ciasteczka.
Ciecierzyca zawiera białko i błonnik, a także wiele innych składników odżywczych, m.in magnez, cynk, żelazo i kwas foliowy.
Aby zastosować tę radę w praktyce, ugotowaną, obraną ciecierzycę (lub puszkową) zmiksuj w blenderze na puree i dodaj kilka łyżek do ciasta, redukując o około 1 łyżkę. l. ilość oleju (roślinnego lub masła).
Dodaj orzechy włoskie
Nie ma nic prostszego niż dodanie orzechów włoskich do słodkich wypieków.
Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe. Zawierają błonnik, magnez i żelazo. Nadają także wypiekom charakterystyczny orzechowy posmak.
Przy okazji, mieszankę orzechową można przygotować do wykorzystania w przyszłości – orzechy włoskie podsmażyć z odrobiną masła i soli morskiej, posiekać i wykorzystać, gdy chcemy poprawić smak wypieków.
Przeczytaj więcej na : Jak upiec całe jabłka w piekarniku
Zastąp jajka nasionami chia lub siemieniem lnianym
Weganie od lat stosują tę sztuczkę w celu zastąpienia jajek, ale Ty też możesz spróbować. Wystarczy wymieszać 1 łyżkę. l. nasiona chia lub siemię lniane z 3 łyżkami. l. wypij wodę i pozostaw mieszaninę na 15-20 minut, aż uzyska konsystencję podobną do ubitego jajka na gładką masę. A następnie po prostu przygotuj ciasto, zastępując każde jajko powstałą masą.
To zastąpienie spowoduje dodanie kwasów tłuszczowych omega-3 do wypieków.
Ogranicz dodatek cukru w przepisach
Ilość cukru można bezpiecznie zmniejszyć o około jedną trzecią w przepisie na nadzienia owocowe, budynie czy budynie, a także domowe batony bez pieczenia (z orzechów, zbóż i suszonych owoców). Spróbuj tego kilka razy, a ci się spodoba.
W wypiekach cukier pełni ważną funkcję – pomaga zatrzymać wilgoć w cieście, a zamiast cukru używa się soczystych suszonych śliwek. Przetrzyj go przez sito lub zmiksuj w blenderze na gładką masę. Stosować jako zamiennik cukru w proporcji 1:1. Ten trik pozwala zmniejszyć zawartość cukru w wypiekach i dodać błonnik, nie psując przy tym tekstury ciasta.
Użyj odpowiedniej wielkości kawałków czekolady
Spróbuj użyć drobnych kawałków czekolady lub kawałków czekolady, gdy przepisy wymagają kawałków czekolady. Ten trik zmniejsza ilość czekolady, ale dodaje czekoladowego smaku każdej kromce wypieków, ponieważ delikatna czekolada jest bardziej równomiernie rozprowadzana w cieście.
Uwielbiam mini
Przejdź do robienia mini deserów. Często wystarczy niewielka ilość słodkich wypieków, aby sprawić przyjemność. Małe ciasta, ciastka i profiteroles to rozsądna przyjemność.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #domowe wypieki #lifehacks #zalety zdrowotne #zdrowe deseryPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych