Jak zrobić wspaniałą babeczkę bez przepisu
Olga Zacharowa 02 lipca 2022 r4,85 (13)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział5Komentarz
Robienie wypieków jest stosunkowo łatwe, jeśli tak jest gotowa mieszanka zakupiona w supermarkecie lub sprawdzony przepis, z którego piekła go Twoja mama lub babcia. Co zrobić, jeśli nie ma ani jednego, ani drugiego? Można skorzystać z Internetu lub książek kucharskich, albo zastosować idealne proporcje składników w praktyce.
Ogólnie rzecz biorąc, całe pieczenie opiera się na relacjach. Jeśli znasz odpowiednie proporcje, nie potrzebujesz przepisów – chyba że pieczesz coś specjalnego, oczywiście.
Aby przygotować proste, ale idealne ciasto z maślanym, lekko wilgotnym, średnio gęstym miękiszem, wystarczy pamiętać o jak najbardziej przejrzystych proporcjach: 1:1:1:1. Za liczbami kryją się cztery składniki: mąka, cukier, masło i jajka.
Przekrój ciasta funtowego
Używając tej samej ilości (wagowej) każdego składnika, można łatwo upiec ciasto znane na całym świecie jako „Ciasto Funtowe”. Jego nazwa kryje w sobie tajemnicę: ciasto składa się z czterech składników, każdy o wadze funta (0,453 kg). Oczywiście nie jest konieczne pieczenie tak dużych produktów. Ważne jest zachowanie podanych proporcji.
Do czterech podstawowych produktów dodaj dowolne naturalne dodatki smakowe: wanilię, kakao, skórkę z cytrusów, kilka łyżek puree bananowego, orzechy, czekoladę, suszone owoce, ekstrakty, odrobinę rumu. Upiecz ciasto, pokrój je na kawałki i posmaruj je śmietaną, dżemem/dżemem, mlekiem skondensowanym lub śmietaną ubitą z cukrem, a otrzymasz wspaniałe i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto. Do dekoracji można go polać polewą morelową lub czekoladową.
Ale najlepsze połączenie: kawałki ciasta biszkoptowego, bita śmietana i świeże truskawki! I wcale nie jest konieczne budowanie skomplikowanych struktur; możesz pokroić ciasto na plasterki i zrobić tosty z truskawkami i śmietaną.
Tost z ciasta funtowego z jagodami i śmietaną
Wskazówki dotyczące robienia ciasta funtowego
- Niektórzy ludzie nadal nie mają wagi kuchennej. Czy to uniemożliwia przestrzeganie powyższej zasady? NIE! Niewątpliwie z wagą wszystko pójdzie gładko, ale przy odrobinie wprawy można opanować mierzenie wszystkiego za pomocą fasetowanego szkła. Na każde 2 średnie jajka użyj 120 g masła (masę masła można łatwo obliczyć na podstawie masy całego kija), ¾ szklanki cukru i 1 szklanka mąki minus 1 łyżeczka. ze zjeżdżalnią.
- Jeśli masz wagę, zacznij gotowanie od zważenia jajek, ponieważ wszystkie mają różną wielkość i wagę. A następnie do tej wagi dostosuj pozostałe trzy składniki. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
- Masło wyjmij z lodówki na 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta – powinno być miękkie. Jeśli chcesz, możesz spróbować użyć solonego masła – doda ono aromatu i ciekawej nuty smakowej całemu produktowi. Tylko wtedy nie solić jajek!
- Masło i cukier (można użyć brązowego, aby uzyskać lekko karmelowy posmak) ubić mikserem na puszystą i białą masę. Jeśli dodasz ziarenka lub skórkę wanilii, zrób to na tym etapie.
- Jajka ubić widelcem na gładką masę ze szczyptą soli.
- W misce wymieszaj mąkę i jajka, dodaj masę maślaną. Zamieszać. Jeśli dodajesz czekoladę lub suszone owoce, zrób to na tym etapie. Mieszaj, aż będzie gładkie.
- Ciasto przełożyć do żaroodpornej formy, której spód nasmarowano olejem roślinnym. Nie natłuszczaj boków, ułatwi to ciastu „wyrośnięcie” i przylgnięcie do suchych ścianek patelni. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 40-45 minut. lub do całkowitego ugotowania. Ciasto Funtowe osiągnie swój optymalny smak następnego dnia. Następnie najlepiej pokroić go na kawałki.
Czekoladowe Ciasto Funtowe
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasta #domowe ciasta #babeczkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa9 października 2020 r
Marina, próbowałem) Cieszę się, że listy zamieniły się w korzyści) Dziękuję!
00OdpowiedźOlga Zacharowa9 października 2020 r
Gotowanie, to prawda! Poczta pantoflowa jest rzeczą niezbędną i użyteczną! Dziękuję!
00OdpowiedźKonstancja9 października 2020 r
Dziękuję autorowi! Wszystko jest proste i jasne. Zachowałem i ugotuję.
00OdpowiedźGalina Kompancewa9 października 2020 r
Próbowałem kilka razy, zmieniając dodatki. Podzieliłam się tą informacją z moją siostrą. Wszystko naprawdę układa się świetnie. I nieograniczone możliwości wyobraźni. Dziękuję za tak przydatne, interesujące informacje i jasne instrukcje.
00Odpowiedź[email protected]1 lutego 2020 r
Na pierwszy rzut oka bardzo ciekawe i proste. Musimy spróbować.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych