Jak zrobić wspaniałą babeczkę bez przepisu

Jak zrobić wspaniałą babeczkę bez przepisu

Jak zrobić wspaniałą babeczkę bez przepisu

Olga Zacharowa 02 lipca 2022 r4,85 (13)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział5Komentarz

Robienie wypieków jest stosunkowo łatwe, jeśli tak jest gotowa mieszanka zakupiona w supermarkecie lub sprawdzony przepis, z którego piekła go Twoja mama lub babcia. Co zrobić, jeśli nie ma ani jednego, ani drugiego? Można skorzystać z Internetu lub książek kucharskich, albo zastosować idealne proporcje składników w praktyce.

Wspaniała babeczka bez przepisu - ciasto funtowe

Ogólnie rzecz biorąc, całe pieczenie opiera się na relacjach. Jeśli znasz odpowiednie proporcje, nie potrzebujesz przepisów – chyba że pieczesz coś specjalnego, oczywiście.

Aby przygotować proste, ale idealne ciasto z maślanym, lekko wilgotnym, średnio gęstym miękiszem, wystarczy pamiętać o jak najbardziej przejrzystych proporcjach: 1:1:1:1. Za liczbami kryją się cztery składniki: mąka, cukier, masło i jajka.

Przekrój ciasta funtowego

Używając tej samej ilości (wagowej) każdego składnika, można łatwo upiec ciasto znane na całym świecie jako „Ciasto Funtowe”. Jego nazwa kryje w sobie tajemnicę: ciasto składa się z czterech składników, każdy o wadze funta (0,453 kg). Oczywiście nie jest konieczne pieczenie tak dużych produktów. Ważne jest zachowanie podanych proporcji.

Do czterech podstawowych produktów dodaj dowolne naturalne dodatki smakowe: wanilię, kakao, skórkę z cytrusów, kilka łyżek puree bananowego, orzechy, czekoladę, suszone owoce, ekstrakty, odrobinę rumu. Upiecz ciasto, pokrój je na kawałki i posmaruj je śmietaną, dżemem/dżemem, mlekiem skondensowanym lub śmietaną ubitą z cukrem, a otrzymasz wspaniałe i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto. Do dekoracji można go polać polewą morelową lub czekoladową.

Ale najlepsze połączenie: kawałki ciasta biszkoptowego, bita śmietana i świeże truskawki! I wcale nie jest konieczne budowanie skomplikowanych struktur; możesz pokroić ciasto na plasterki i zrobić tosty z truskawkami i śmietaną.

Tost z ciasta funtowego z jagodami i śmietaną

Wskazówki dotyczące robienia ciasta funtowego

  • Niektórzy ludzie nadal nie mają wagi kuchennej. Czy to uniemożliwia przestrzeganie powyższej zasady? NIE! Niewątpliwie z wagą wszystko pójdzie gładko, ale przy odrobinie wprawy można opanować mierzenie wszystkiego za pomocą fasetowanego szkła. Na każde 2 średnie jajka użyj 120 g masła (masę masła można łatwo obliczyć na podstawie masy całego kija), ¾ szklanki cukru i 1 szklanka mąki minus 1 łyżeczka. ze zjeżdżalnią.
  • Jeśli masz wagę, zacznij gotowanie od zważenia jajek, ponieważ wszystkie mają różną wielkość i wagę. A następnie do tej wagi dostosuj pozostałe trzy składniki. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Masło wyjmij z lodówki na 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta – powinno być miękkie. Jeśli chcesz, możesz spróbować użyć solonego masła – doda ono aromatu i ciekawej nuty smakowej całemu produktowi. Tylko wtedy nie solić jajek!
  • Masło i cukier (można użyć brązowego, aby uzyskać lekko karmelowy posmak) ubić mikserem na puszystą i białą masę. Jeśli dodasz ziarenka lub skórkę wanilii, zrób to na tym etapie.
  • Jajka ubić widelcem na gładką masę ze szczyptą soli.
  • W misce wymieszaj mąkę i jajka, dodaj masę maślaną. Zamieszać. Jeśli dodajesz czekoladę lub suszone owoce, zrób to na tym etapie. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  • Ciasto przełożyć do żaroodpornej formy, której spód nasmarowano olejem roślinnym. Nie natłuszczaj boków, ułatwi to ciastu „wyrośnięcie” i przylgnięcie do suchych ścianek patelni. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 40-45 minut. lub do całkowitego ugotowania. Ciasto Funtowe osiągnie swój optymalny smak następnego dnia. Następnie najlepiej pokroić go na kawałki.

Czekoladowe Ciasto Funtowe

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasta #domowe ciasta #babeczkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa9 października 2020 r

Marina, próbowałem) Cieszę się, że listy zamieniły się w korzyści) Dziękuję!

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa9 października 2020 r

Gotowanie, to prawda! Poczta pantoflowa jest rzeczą niezbędną i użyteczną! Dziękuję!

00OdpowiedźKonstancjaKonstancja9 października 2020 r

Dziękuję autorowi! Wszystko jest proste i jasne. Zachowałem i ugotuję.

00OdpowiedźGalina KompancewaGalina Kompancewa9 października 2020 r

Próbowałem kilka razy, zmieniając dodatki. Podzieliłam się tą informacją z moją siostrą. Wszystko naprawdę układa się świetnie. I nieograniczone możliwości wyobraźni. Dziękuję za tak przydatne, interesujące informacje i jasne instrukcje.

00Odpowiedźabalakina.aa@mail.ru[email protected]1 lutego 2020 r

Na pierwszy rzut oka bardzo ciekawe i proste. Musimy spróbować.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja