Jak zrobić tort urodzinowy z ciasteczek. I nie tylko tiramisu
Alena Spirina 24 listopada 2021 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Świąteczne ciasteczka gościły na naszych stołach na długo przed odkryciem tiramisu. Ale prawdę mówiąc, włoski gość ze swoimi zwiewnymi, długimi biszkoptami, gotowy chłonąć aromatyczną kawę z modnym likierem migdałowym i bogatą, ale lekką śmietanką, wyraźnie odsunął na bok swoich skromniejszych towarzyszy i stał się ciasteczkowym tortem nr 1.
Ciasto Savoiardi
Dziś te ciasteczka savoiardi można kupić w prawie każdym sklepie. Podobnie serek mascarpone. A dwadzieścia lat temu wszyscy szukali przepisu na te ciasteczka (spoiler – są robione z ciasta biszkoptowego z przewagą białek) i dzielili się tajemnicą ich chropowatej powierzchni (znowu spoiler – przed pieczeniem ciasto posypuje się drobnym cukier lub cukier puder). A pytanie „czym zastąpić serek mascarpone” padało na wszystkich forach kulinarnych. Swoją drogą, jeden z pierwszych poprawnych przepisów na tiramisu – z kremem mascarpone i pasteryzowanymi żółtkami – ukazał się w magazynie Gastronom w 2005 roku!
Ciasteczka Savoiardi
Jubileuszowy tort
Ale w wielu rodzinach głównym tortem urodzinowym z ciasteczek był tort z maślanych ciasteczek jubileuszowych. Cienki, o kremowym smaku, łatwo i szybko nasącza się śmietaną. Zaleca się jednak wcześniejsze zwilżenie ciasteczek mlekiem, kawą, sokiem, kakao, czekoladą, truskawką, mlekiem waniliowym – w zależności od wybranego kremu. Zrób to za pomocą pędzla do ciasta; zanurzanie ciasteczek nie jest wygodne – są zbyt delikatne. (Nawiasem mówiąc, ci, którzy lubią ciasta z ciasteczkami owsianymi, wręcz przeciwnie, powinni trzymać je w płynie trochę dłużej, aby dobrze nasiąkły.) Wtedy wszystko jest proste: ułóż ciasteczka w prostokątny kształt, zwilż je odpowiednim płynem, przykryć kremem i powtarzać warstwy, aż forma nie będzie wypełniona.
Ciasto na bazie ciasteczek Yubileiny z mandarynkami
Krem ciasteczkowy na ciasto
Krem na ciasto ciasteczkowe może być dowolny, w zależności od upodobań rodziny i umiejętności gospodyni: masło z mlekiem skondensowanym, budyń, śmietana, twaróg. Zwykłe mleko skondensowane zastępuje się mlekiem gotowanym, do śmietanki dodaje się kakao lub czekoladę, a zamiast masła stosuje się twarożek lub serek śmietankowy.
Bita śmietana jest kremem najszybszym w przygotowaniu, warto jednak ustabilizować ją utrwalaczem do śmietanki, żelatyną lub budyniem. Stabilizator budyniowy lub do śmietanki przyda się również, jeśli zdecydujesz się na tort urodzinowy z ciasteczek z kremem twarogowym. Na taką śmietanę ubija się śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 30% z mlekiem i utrwalaczem, a następnie dodaje się miękki twarożek.
Krem do ciastek na ciasto może być masłem ze skondensowanym mlekiem, budyniem, śmietaną, twarogiem, śmietaną
Ciasteczka macza się w kawie lub kakao i układa w jednej warstwie. Na ciasteczkach – 1/3 kremu, warstwa ciasteczek, ponownie 1/3 kremu, ciasteczka i śmietanka. Takie ciasta najczęściej dekoruje się startą lub roztopioną czekoladą, jagodami, kawałkami miękkich owoców – brzoskwiń, moreli, mango. Nawiasem mówiąc, możesz zrobić warstwę między warstwami kremu z jagód i kawałków owoców. Ale nie daj się ponieść emocjom: takie dodatki zakłócają stabilność konstrukcji, a kawałek ciasta może rozpaść się na talerzu.
Ciasteczka najczęściej dekoruje się startą lub roztopioną czekoladą, jagodami i kawałkami miękkich owoców.
Ciasto ciasteczkowe z owocami w żelatynie
Jeśli naprawdę chcesz, aby Twój urodzinowy tort zawierał więcej orzeźwiających owoców i jagód, wybierz inną strategię gotowania – z żelatyną.
W tym przypadku ciasteczka są łamane na małe kawałki i mieszane z jagodami lub kawałkami miękkich świeżych owoców lub owoców z puszki. Nawiasem mówiąc, nie możesz łamać ciasteczek, ale od razu kupuj małe – ryby, litery i pierścionki. Taką mieszaninę miesza się z ciężką śmietaną lub kwaśną śmietaną ubitą z cukrem i łączy z rozpuszczoną żelatyną. Zamieni wszystkie składniki w prawdziwe ciasto! Najpierw jednak przygotowaną masę przełóż do miski wyłożonej wcześniej folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin, aby żelatyna się ustabilizowała. Przed podaniem obróć ciasto na drugą stronę, wyjmij miskę i folię. Nowoczesne formy silikonowe doskonale nadają się również do wypieku tego typu ciast. Ale podaje się je prosto z lodówki: jeśli pozostawione na dłuższy czas w temperaturze pokojowej, żelatyna się rozpuści, a ciasto będzie płynne.
Ciasto Alaska z ciastek maślanych z żelatyną
Inną wersję świątecznego ciasta z ciastek pokruszonych na kawałki przygotowuje się na zasadzie kiełbasy czekoladowej, ale w formie ciasta o grubości 2,5-3 cm Na wierzch układa się warstwę bitej śmietany czekoladowej ciasto – okazuje się smaczne, powściągliwe i eleganckie. Mówią, że królowa Wielkiej Brytanii bardzo uwielbia to ciasto.
Ciasto szaszłykowe wykonane z ciasteczek Yubileiny w formie kiełbaski lub bułki
Suche ciasto biszkoptowe
Natomiast w Meksyku i Wenezueli bardzo popularne są ciasteczka zwane „Carlotta”. Tak, tak, zupełnie jak Charlotte we Francji czy Charlotte tutaj. Opiera się na suchych ciasteczkach biszkoptowych typu „Maria”. Śmietanka – rodzaj budyniu lub śmietanki budyniowej, natychmiast fermentowanej z dodatkiem soku z cytryny lub limonki. Ciasta te przygotowuje się w następujący sposób: na dnie formy kładzie się 2-3 warstwy ciasteczek, posmarowanych cienką warstwą kremu. Podstawę tę pokrywa się warstwą kremu o grubości 1,5-2,5 cm i zamraża na kilka godzin. Okazuje się prawie jak ciasto lodowe na bazie ciasteczek.
Ciasto na bazie ciasteczek Carlotta
Przygotowanie wszystkich tych ciast nie zajmuje dużo czasu, ale żadne z nich nie nadaje się na sytuację „gości na wyciągnięcie ręki”. W każdym razie namoczenie ciasteczek i ustabilizowanie kremu wymaga czasu.
Ciasto ciasteczkowe Trzy mleka
Za główną zaletę świątecznych ciasteczek uważa się ich przygotowanie „na zimno”. Rzeczywiście, jeśli ciasteczka są używane jako warstwy ciasta lub podstawa ciasta, piekarnik nie jest potrzebny. Ale amerykańskie gospodynie domowe poszły dalej i używają połamanych ciasteczek jako teksturalnego dodatku do ciasta. To bardzo sprytne posunięcie, polegające na tym, że raz upieczone ciasto nie zmienia kształtu po ponownym upieczeniu, czyli zachowuje się podobnie jak orzechy.
Przykładem takiego świątecznego ciasta jest „Trzy Mleczka” z ciasteczkami Oreo. Chociaż ciasto śmiało można by nazwać „Trzy Oreo”, bo ciasteczka są użyte w każdej części ciasta. Pokruszone lub drobno połamane ciasteczka dodaje się do ciasta jako dodatek teksturyzujący – to wszystko. Trzy rodzaje mleka – zwykłe pełne lub śmietankowe, niesłodzone mleko skoncentrowane lub pieczone i słodkie mleko skondensowane – miesza się, wylewa na połamane ciasteczka i zalewa, aby wchłonęły ich smak. To dwa. Upieczony spód nakłuwa się i moczy w tej mieszance mleka o zapachu Oreo, posypuje bitą śmietaną i dekoruje kandyzowanymi wiśniami i okruchami ciasteczek. Brzmi obiecująco, prawda?
Ciasto ciasteczkowe Trzy mleka
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #tort urodzinowy #tort ciasteczkowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca24 listopada 2021 r
W czasach szkolnych często robiłam ciasta z ciasteczek typu Yubileinoe. Ciasteczka moczyłam w mleku lub herbacie i przekładałam kremem na bazie masła, cukru pudru i kakao. Było pyszne!)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych