Jak zrobić topione figurki do zup, ziemniaków i deserów

Jak zrobić topione figurki do zup, ziemniaków i deserów

Jak zrobić topione figurki do zup, ziemniaków i deserów

Ksenia Woroncowa 24 marca 2024 r

Na portalach społecznościowych panuje nowy trend kulinarny – smakosze na całym świecie robią figurki ze zbóż, masła i lodów. Rezultatem są urocze niedźwiedzie i kaczątka, które można podawać jako dodatek do dania, dekorację lub deser. Porozmawiajmy bardziej szczegółowo.

Topniejące figuryTopniejące figury

Tak naprawdę topiące się (albo wcale!) figurki można zrobić ze wszystkiego, byle było to coś, co będzie w stanie wypełnić formę i nie rozpaść się poza nią. Lepkie płatki zbożowe, masło, lody to tylko niektóre z opcji; nie musisz ograniczać swojej wyobraźni. Jedyną trudnością w tym kulinarnym dowcipie jest znalezienie foremek (nawiasem mówiąc, mogą być też dowolne). Wierzymy, że nie można ich znaleźć w każdej kuchni, ale targowiska z pewnością w tym pomogą.

Przepis na topione figurki z masła

Składniki

  • Masło – 1 opakowanie
  • Ziemniaki – 4 szt.
  • Papryka – 0,5 łyżeczki.
  • Sól do smaku

Jak gotować

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół, nie trzeba ich obierać. Dopraw kawałek solą i papryką.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec 2025 minut, aż będzie miękka.
  3. Masło należy lekko roztopić w temperaturze pokojowej, przełożyć na głęboki talerz i ubić mikserem. Za pomocą łyżki i kokilki uformuj kilka kaczątek maślanych.
  4. Podawać gorące ziemniaki wraz z kaczątkami maślanymi.

Przepis na figurki ryżowe

Składniki

  • Ryż krótkoziarnisty 1 szklanka
  • Kurkuma 0,5 łyżeczki
  • Sól do smaku

Jak gotować

  1. Gotuj ryż, aż będzie gotowy. Jak to zrobić poprawnie, przeczytasz w tym artykule. Dodać kurkumę i dokładnie wymieszać, aż ryż będzie jednolicie żółty.
  2. Użyj foremki do ciastek, aby zrobić kilka kaczątek ryżowych. Podawać jako dodatek do każdego gorącego dania lub gęstej zupy-kremu.

Przepis na topienie figurek lodowych

Składniki

  • Lody lodowe – 500 g
  • Czekolada gorzka – 100 g
  • Śmietanka 20% tłuszczu – 300 ml
  • Cukier puder – 2 łyżeczki.

Jak gotować

  1. Przygotuj sos czekoladowy. W tym celu czekoladę połamać na kawałki i umieścić w rondlu razem ze śmietanką. Delikatnie podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Dodać cukier puder i wymieszać.
  2. Lody przekładamy do głębokiej miski i za pomocą łyżki wypełniamy nimi foremki. Zrób kilka lodowych misiów.
  3. Na dno miski nałóż sos czekoladowy. Na wierzchu umieść figurkę lodów. Podawać bezpośrednio zanim deser się roztopi.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #masło #ryż #jak gotować #trendy #lodyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja