Jak zrobić topione figurki do zup, ziemniaków i deserów
Ksenia Woroncowa 24 marca 2024 r
Na portalach społecznościowych panuje nowy trend kulinarny – smakosze na całym świecie robią figurki ze zbóż, masła i lodów. Rezultatem są urocze niedźwiedzie i kaczątka, które można podawać jako dodatek do dania, dekorację lub deser. Porozmawiajmy bardziej szczegółowo.
Tak naprawdę topiące się (albo wcale!) figurki można zrobić ze wszystkiego, byle było to coś, co będzie w stanie wypełnić formę i nie rozpaść się poza nią. Lepkie płatki zbożowe, masło, lody to tylko niektóre z opcji; nie musisz ograniczać swojej wyobraźni. Jedyną trudnością w tym kulinarnym dowcipie jest znalezienie foremek (nawiasem mówiąc, mogą być też dowolne). Wierzymy, że nie można ich znaleźć w każdej kuchni, ale targowiska z pewnością w tym pomogą.
Przepis na topione figurki z masła
Składniki
- Masło – 1 opakowanie
- Ziemniaki – 4 szt.
- Papryka – 0,5 łyżeczki.
- Sól do smaku
Jak gotować
- Ziemniaki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół, nie trzeba ich obierać. Dopraw kawałek solą i papryką.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec 20–25 minut, aż będzie miękka.
- Masło należy lekko roztopić w temperaturze pokojowej, przełożyć na głęboki talerz i ubić mikserem. Za pomocą łyżki i kokilki uformuj kilka kaczątek maślanych.
- Podawać gorące ziemniaki wraz z kaczątkami maślanymi.
Przepis na figurki ryżowe
Składniki
- Ryż krótkoziarnisty – 1 szklanka
- Kurkuma – 0,5 łyżeczki
- Sól – do smaku
Jak gotować
- Gotuj ryż, aż będzie gotowy. Jak to zrobić poprawnie, przeczytasz w tym artykule. Dodać kurkumę i dokładnie wymieszać, aż ryż będzie jednolicie żółty.
- Użyj foremki do ciastek, aby zrobić kilka kaczątek ryżowych. Podawać jako dodatek do każdego gorącego dania lub gęstej zupy-kremu.
Przepis na topienie figurek lodowych
Składniki
- Lody lodowe – 500 g
- Czekolada gorzka – 100 g
- Śmietanka 20% tłuszczu – 300 ml
- Cukier puder – 2 łyżeczki.
Jak gotować
- Przygotuj sos czekoladowy. W tym celu czekoladę połamać na kawałki i umieścić w rondlu razem ze śmietanką. Delikatnie podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Dodać cukier puder i wymieszać.
- Lody przekładamy do głębokiej miski i za pomocą łyżki wypełniamy nimi foremki. Zrób kilka lodowych misiów.
- Na dno miski nałóż sos czekoladowy. Na wierzchu umieść figurkę lodów. Podawać bezpośrednio zanim deser się roztopi.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #masło #ryż #jak gotować #trendy #lodyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych