Jak zrobić szarlotkę pieczoną w jabłku

Jak zrobić szarlotkę pieczoną w jabłku

Jak zrobić szarlotkę pieczoną w jabłku

Olga Zacharowa 20 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Z badań wynika, że ​​najpopularniejszym i ulubionym owocem w naszym kraju jest jabłko. Zielone i czerwone, kwaśne i słodkie, lato i zima – to wszystko są jabłka! Chcesz w oryginalny sposób wykorzystać owoce nowych zbiorów? Co powiesz na upieczenie spektakularnej szarlotki… w jabłku? Wiedzcie, że i dla nas ten deser był wielkim odkryciem.

Jak zrobić szarlotkę pieczoną w jabłku

Przepis na szarlotkę zapiekaną w jabłku znaleźliśmy na jednym z zagranicznych portali, na których szefowie kuchni z różnych krajów zamieszczają swoje dania. Wystarczy kilka kroków i 5 składników, nie licząc jabłek, a efekt jest niezwykły i imponujący – zwłaszcza, że ​​sezon na jabłka już się zbliża.

Pomysł na wariację na temat otwartej szarlotki z kratką ciasta jest prosty. W dużym jabłku o chrupiącym i soczystym miąższu należy ostrożnie usunąć rdzeń, zamieniając go w zasadzie w naczynie do pieczenia. Następnie napełnij je farszem, połóż na wierzch kratkę ciasta i piecz jabłko w nagrzanym piekarniku. Wszystko!

Wydaje się, że to nic skomplikowanego, ale jest kilka wskazówek, których nie należy lekceważyć.

  • Przede wszystkim właściwy wybór jabłek. Jabłka Granny Smith czy Pink Lady są idealne nie tylko ze względu na swój aromat i smak, ale także dlatego, że są jędrne i idealnie okrągłe. Jabłka te stanowią doskonałe „formy” do naszych mini szarlotek. Wypróbuj także nasze odmiany – Renet Simirenko lub Antonovka. Takie jabłka dobrze znoszą pieczenie, zachowując swój kształt.
  • Ściany formy jadalnej powinny mieć taką grubość (około 1 cm), aby jabłko podczas pieczenia nie rozpadało się, a ciasto było upieczone. Możliwe, że po usunięciu rdzenia zepsujesz pierwsze kilka jabłek. Nie przestawaj. Najpierw odetnij górę jabłka, a następnie spróbuj usunąć miąższ za pomocą małego noża do obierania, pionowej obieraczki lub łyżki z ostrym dziobkiem.
  • Kiedy osiągniesz szczyt w tworzeniu foremek do pieczenia jabłek, przejdź do eksperymentowania z nadzieniem. Oczywiście nie wyrzucaj usuniętego miąższu. Posiekaj i wymieszaj z orzechami, suszonymi owocami, świeżymi jagodami, kawałkami innych owoców sezonowych i/lub nawet czekoladą, piankami marshmallow, pokruszonymi ciasteczkami lub kawałkami herbatników. Trochę miodu i szczypta cynamonu też nie zaszkodzi. Pulpę jabłkową można podgrzać.

Oczywiście wykonanie foremek do jabłek wymaga czasu i wysiłku, ale gotowe mini ciasta z pewnością zachwycą Twoich gości, zwłaszcza podawane z kremem, lodami lub solonym karmelem.

Przepis na mini szarlotki zapiekane w jabłkach

Wszystko, co kochasz w szarlotce, zostało zmontowane i upieczone w jabłku, aby zapewnić słodką, osobistą porcję!

Mini placki z jabłkami
Mini placki z jabłkami

Do przygotowania 6 mini ciast potrzebujesz:

  • jabłka – 6 szt.
  • cukier, brązowy, jeśli to możliwe – 80-100 g
  • nasiona z ¼ laski wanilii
  • mielony cynamon – 1 łyżeczka.
  • ciasto francuskie lub ciasto kruche – 200-250 g
  • żółtko – 1 szt. + trochę wody
  • miód i/lub sezonowe jagody do podania
  1. Przygotuj jabłka zgodnie z powyższym opisem. Usunięty miąższ pokroić na kawałki. Umieścić w małym rondlu, dodać cukier, wanilię i cynamon. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, 15 minut. Zdejmij z ognia i pozwól nadzieniu lekko ostygnąć.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  3. Jeśli naczynie żaroodporne jest duże, włóż do niego wszystkie jabłka lub ugotuj je w dwóch partiach. Jabłka powinny znajdować się w pewnej odległości od siebie. Napełnij jabłka farszem.
  4. Za pomocą noża do pizzy lub bardzo ostrego noża pokrój ciasto na paski o szerokości 7-8 mm i uformuj kratkę dla każdego jabłka. Ułożyć na jabłkach, docisnąć, odciąć nadmiar ciasta i posmarować od góry roztrzepanym żółtkiem i wodą.
  5. Piec mini ciasta w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut. Ciasto powinno się upiec, a jabłka powinny stać się nieco bardziej miękkie, ale nie rozpadać się.
  6. Wyjmij deser z piekarnika i studź przez 10-15 minut. Skropić miodem i/lub podawać z sezonowymi jagodami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jabłka #pieczone jabłka #szarlotkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja