Jak zrobić świetny sos z bitą fetą
Olga Zacharowa 23 czerwca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Sos z fety lub innego średnio solonego sera solankowego to rzecz uniwersalna. Nadaje się na szybkie śniadanie w dni powszednie, a także na spokojną sobotnią przekąskę na wsi. Można go smarować tostami, robić kanapki i kanapki, dodawać do chłodników i podawać ze świeżymi warzywami. A taki splendor przygotowuje się w zaledwie 5 minut.
Ser feta nadaje się do sałatek i zapiekanek, jako nadzienie do ciast i ciast francuskich. Może również stać się składnikiem bardzo smacznego sosu lub pasty do smarowania. Oprócz fety będziemy potrzebować kremowej bazy do sosu. Może to być serek śmietankowy lub połączenie majonezu i kwaśnej śmietany. Ale jeszcze lepszy jest jogurt naturalny. Po pierwsze sprawi, że sos i pasta będą mniej tłuste, a po drugie, sprawią, że będą bardziej jednolite i delikatne w smaku.
5 wskazówek dotyczących przygotowania sosu feta
- Do miksowania składników używaj wyłącznie blendera – przetestowanego przez tych, którzy wielokrotnie przygotowywali ten sos. Mikser nie nadaje się do tego, sos nie będzie gładki i jednolity.
- Sama feta jest krucha, więc należy się przygotować, że nawet po dokładnym wymieszaniu sos będzie prawdopodobnie miał lekko ziarnistą konsystencję. To nie jest złe. Ten sos do smarowania jest idealny do kanapek i kanapek. W razie potrzeby można go przetrzeć przez drobne sito dla uzyskania gładkości, jednak z naszego punktu widzenia nie jest to konieczne.
- Do sosu polecamy dodać odrobinę oliwy i przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Po przygotowaniu podstawowej wersji bitego sosu feta puść wodze fantazji – poszerzaj i dopasowuj listę składników. Mięta, oregano, koper, świeżo zmielony czarny pieprz, mielona papryka, pieczony czosnek, odrobina posiekanego świeżego imbiru lub papryczki chili (bez nasion), harissa, pesto, hummus, mielone pistacje – wszystkie te produkty całkiem nadają się do sosu z fetą . Jeśli chcesz pracować z pieczoną papryką lub suszonymi pomidorami, zmniejsz ilość jogurtu, aby sos nie stał się zbyt rzadki.
- Możesz zmieniać proporcje fety do jogurtu, aby sos był grubszy lub rzadszy. Nawiasem mówiąc, po przechowywaniu w lodówce zgęstnieje jeszcze bardziej.
Przepis na bity sos feta
Spróbuj sosu lub dipu polanego oliwą z oliwek i posiekanymi, prażonymi pistacjami. Można w nim maczać świeże, posiekane warzywa, krakersy i frytki. Lub posmaruj nim tosty, dodaj pokrojone w cienkie plasterki ogórki i listki świeżego tymianku i zaczynaj jeść! Dip można podawać z pieczywem do smażonej jagnięciny lub wyłożyć go na talerz jako bazę, a na wierzch ułożyć plasterki mięsistych pomidorów z pikantnymi ziołami. Nadaje się tu również pieczona papryka, a nawet lekko solone ogórki.
Bita sos feta
Do przygotowania sosu na 2-4 porcje potrzebne będą:
- 230 g sera feta
- 170 g jogurtu greckiego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- W misie robota kuchennego lub blendera zanurzeniowego połącz ser, jogurt i posiekany czosnek. Mieszaj, aż masa będzie gładka, w razie potrzeby zdrapując boki miski.
- Dodaj oliwę z oliwek i mieszaj, aż masa będzie gładka.
- Przełóż mieszaninę przez drobne sito, aby uzyskać bardziej jedwabistą konsystencję.
- Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Zużyć natychmiast lub przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sery kiszone #sos #feta #blender #dipPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych