Jak zrobić suszone owoce i owoce kandyzowane na babeczki noworoczne i świąteczne
Alena Spirina 03 grudnia 2023 r(11)Dodaj do ulubionychUdział
Jeśli zamierzasz przygotować babeczki i budynie na Nowy Rok i Boże Narodzenie, to teraz jest czas na najważniejsze przygotowania do nich – owoce suszone i owoce kandyzowane nasączane aromatycznym alkoholem. Idealnie takie „akcesoria” przygotowuje się na miesiąc przed pieczeniem babeczek.
Treść
- Susz
- Alkohol
- Orzechy i przyprawy
- Lekkie przygotowanie do Nowego Roku i Bożego Narodzenia babeczki
- Ciemne puste miejsce na Nowy Rok i Boże Narodzenie babeczki
Suszone owoce zazwyczaj moczymy w wodzie – rodzynki, suszone morele, śliwki, – aby stały się bardziej miękkie. Jeśli zamiast wody używasz alkoholu, lepiej jest przyjmować mieszanki różnych napojów – owoce kandyzowane i suszone nie tylko zmiękczają, ale także nabierają bukietu aromatów.
Później, po dodaniu do wypieków, aromatyzowane i zmiękczone suszone owoce nadają mu złożony, złożony, prawdziwie świąteczny smak i aromat. Ale nie dzieje się to natychmiast, ale w trakcie „przestrzegania”. Do tego alkohol i cukier – doskonałe konserwanty: nie ma się co martwić o bezpieczeństwo produktów. Dlatego muffiny i budynie z suszonymi owocami można i należy przygotować wcześniej – miesiąc, a nawet rok przed wakacjami.
Susz
Zrobi to dowolny wybór suszonych, suszonych i kandyzowanych owoców. Szczególnie dobre są jednak 2 suszone owoce, ponieważ mają właściwość długotrwałego przechowywania i nie powodują czerstwienia wypieków. To są figi i daktyle.
Ostatnio pojawiła się tendencja do oddzielnego moczenia ciemnych i jasnych suszonych owoców. To zawsze ma sens: ciemne rodzynki, suszone śliwki, daktyle „pokonają” bursztynową przezroczystość suszonych moreli, grzanek pomarańczowych i jasnych rodzynek i zamienią cały preparat w ciemną masę, nie pozostawiając miejsca na manewr.
Wszystkie owoce należy doprowadzić do najmniejszego rozmiaru, najczęściej rodzynek. Owoce suszone i kandyzowane kroimy nożem – To kolejna czynność: próbują przykleić się do noża lub deski. Jest proste rozwiązanie: użyj nożyczek kuchennych. Spędzaj znacznie mniej czasu: przetestowano.
Alkohol
Zwykle pierwszym kandydatem na alkohol do przygotowania świątecznej mieszanki jest rum ciemny lub jasny. Można go zastąpić brandy, grappą, likierem wiśniowym lub wzmocnionym winem. Ale najlepiej oczywiście zastosować mieszankę trzech lub czterech napojów, które się uzupełniają. Na przykład rum, brandy i sherry. Lub lekki rum, grappa i likier wiśniowy.
Nawiasem mówiąc, miło byłoby wybierać napoje alkoholowe według koloru: ciemne – do ciemnej mieszanki, jasnej – w świetle. I czas przypomnieć sobie nasze letnie przygotowania – owoce w alkoholu. Jego bogaty aromat owoców i jagód będzie bardzo odpowiedni.
Orzechy i przyprawy
Dzięki temu do świątecznych wypieków można dodawać nie tylko owoce, ale także orzechy i wcześniej je namoczyć. Czy warto to zrobić, każdy musi sam zdecydować, w zależności od smaku i konsystencji mokrych orzechów. Moim zdaniem nadal smaczniejsze jest ich suszenie i dodawanie już na etapie wyrabiania ciasta.
Ale nie należy zaniedbywać przypraw! O ich wyborze decydują przede wszystkim własne wyobrażenia na temat zgodności smaków i aromatów. Jest oczywiście standardowy zestaw aromatów noworocznych: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir. Można jednak spojrzeć szerzej i dodać skórkę z cytryny, pomarańczy czy mandarynki, czarny pieprz, kardamon, a nawet mieloną kolendrę.
Nie zapomnij o szczypcie soli: harmonizuje ona smak i aromat mieszanki. Odrobina ciemnego brązowego cukru też nie zaszkodzi, dodając do mieszanki nieco mniej słodyczy. – Jest go już wystarczająco dużo, jak melasa ze smakiem.
Kilka lifehacków
Jeżeli masa jest przygotowywana co najmniej 3 tygodnie przed wyznaczonym dniem pieczenia, dalsze kroki są proste: dodać wszystkie przygotowane i odmierzone owoce, owoce kandyzowane, przyprawy, sól, cukier i alkohol, dokładnie wymieszać, włożyć do słoików z czystymi roztworami i zalać w szafce. Przez pierwsze kilka dni należy wstrząsnąć słoikami, następnie suszone owoce wchłoną wystarczającą ilość wilgoci i przestaną być ściskane.
Ale nawet na tydzień przed pieczeniem nie wszystko stracone! Wystarczy przenieść wszystkie przygotowane składniki do rondla, dodać składniki i postawić na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, przez około 15 minut. Ostudzić, przelać do słoików i uzbroić się w cierpliwość.
Taką mieszankę można przechowywać latami, warto więc zrobić jej dużo na raz, bo zapewne zdecydujesz się na upieczenie babeczki, stołka, budyniu i koszyczków, żeby obdarować znajomych i sprawić sobie przyjemność.
Lekkie przygotowanie do babeczek noworocznych i świątecznych
2 babeczki o średnicy 20 cm każda
- 110 g jasnych rodzynek
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g kandyzowanego imbiru
- 140 g kandyzowanych skórek pomarańczy i cytryny
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych fig
- 6 łyżek l. lekki rum
- 5 łyżek l. likier wiśniowy
- 3 łyżki. l. słodkie mocne wino
- 3 łyżki. l. woda
- 1 łyżeczka suchy mielony imbir
- 0,5 łyżeczki gałka muszkatołowa
- 0,5 łyżeczki mielone goździki
- 0,5 łyżeczki mielona kolendra
- 0,5 łyżeczki sól
Ciemne przygotowanie do babeczek noworocznych i świątecznych
2 babeczki o średnicy 20 cm każda
- 150 g ciemnych rodzynek
- 140 g śliwek
- 170 g śliwki wiśniowej lub derenia
- 140 g daktyli bez pestek
- 6 łyżek l. ciemny rum
- 5 łyżek l. likier owocowy
- 3 łyżki. l. słodkie wzmocnione wino
- 3 łyżki. l. woda
- 1 łyżeczka starta skórka pomarańczowa
- 1 łyżeczka Sahara
- 0,5 łyżeczki mielony kardamon
- 0,5 łyżeczki mielony czarny pieprz
- 0,5 łyżeczki mielony cynamon
- 0,5 łyżeczki sól
Co zrobić:
Na tydzień przed planowanym pieczeniem ciasta odmierz wszystkie płynne składniki i wlej je do dużego rondla. Duże suszone owoce pokroić na kawałki wielkości rodzynek.
Wszystkie suszone owoce, owoce kandyzowane, przyprawy, sól i cukier umieść w rondlu i mieszaj, aż wszystkie kawałki będą wilgotne. Gotuj mieszaninę na małym ogniu aż do złotego koloru, często mieszając, około 15 minut.
Całość ostudzić, przelać do słoików i odstawić na tydzień w chłodne miejsce.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #suszone owoce #babeczka #Świąteczne Wypieki #owoce kandyzowane #Alena SpirinaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa6 grudnia 2022 r
Gulnara, dzięki za komentarz! Staramy się zachwycać sprawdzonymi przepisami i ciekawymi artykułami. Zostań z nami i gotuj z nami nie tylko suszone i kandyzowane owoce. Tobie też szczęśliwego Nowego Roku!
00Odpowiedź
6 grudnia 2022 r
Dziękujemy za bardzo potrzebną pracę! Korzystamy z Twojej witryny od wielu lat, tak jak kiedyś żyliśmy! Szczęśliwego nowego roku! Zdrowia i sukcesu!
00OdpowiedźGalina Kompancewa19 lipca 2020 r
Dziękuję za przepisy na ciasta świąteczne. Dla mnie pojawiła się nowa informacja o właściwościach fig i daktyli oraz o tym, że suszone jasne i ciemne owoce należy namoczyć osobno. Teraz takie mieszanki przygotuję na miesiąc przed pieczeniem. Wtedy same babeczki będą musiały siedzieć przez kolejny miesiąc. I piekę ich dużo – dla przyjaciół i krewnych. Powiedz mi, czy po wchłonięciu alkoholu przez suszone owoce tę mieszaninę należy przechowywać w lodówce, czy też w temperaturze pokojowej?
00OdpowiedźKonstanca16 listopada 2018 r
Dziękuję za ciekawe informacje!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych