Jak zrobić spód ciasta z posiekanego ciasta
gastronomia 02 lipca 2022 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz
Ciasto posiekane służy do przygotowania ciast otwartych i zamkniętych, ciast koszykowych lub jako spód przyszłego dania z nadzieniem. Do przygotowania siekanego ciasta na pewno potrzebne będzie bardzo zimne masło, które nada wypiekom lekką warstwę.
Do wykonania 1 spodu o średnicy 24 cm z posiekanego ciasta potrzebne będą: – 150 g mąki – 110 g masła – 1 żółtko – 20 ml mleka – 2,5 g soli – jajko do wysmarowania
Sposób wykonania: 1. Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Na stolnicę przesiać mąkę i dodać sól. Połóż kostki masła na mące.
2. Za pomocą dużego noża szefa kuchni posiekaj masło, mąkę i sól na okruchy.
3. Żółtko ubić z zimnym mlekiem, wlać do mieszanki mącznej i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
4. Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 2-3 mm, ułożyć w naczyniu do pieczenia o średnicy 24 cm tak, aby brzegi zwisały. Nakłuj spód widelcem i włóż formę do lodówki na 30 minut.
5. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, przykryć obciążeniem (fasolą gotowaną lub suszoną), piec w temperaturze 180°C przez 15–20 minut. (krawędzie powinny się złocić).
6. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. Zdejmij obciążenie i papier, posmaruj ciasto jajkiem i włóż ponownie do piekarnika na 5-7 minut. Fajny.
Co można dodać do posiekanego ciasta?
Ciasto to można wykorzystać do różnorodnych ciast otwartych i zamkniętych.
Jego smak można zmienić za pomocą niektórych dodatków, na przykład: – 2 łyżki. l. brązowy cukier + 1 łyżeczka. cynamon (do słodkich ciast); – po 1 łyżeczce drobno starta skórka z cytryny i pomarańczy + wanilia (do ciast jagodowych); – 1 łyżeczka słodka mielona papryka + 0,5 łyżeczki. wędzona papryka + szczypta mielonego chili (do pasztetów z tłustym mięsem lub drobiem); – 1 łyżeczka mielony kminek + 0,3 łyżeczki. mielona kolendra + 0,5 łyżeczki. proszek imbirowy (do pasztetów jagnięcych lub bakłażanowych).
Sztuczka jak zrobić siekane ciasto
Heston Blumenthal oferuje doskonałą opcję wagową do pieczenia w ciemno. Zamiast fasoli wrzuca drobne – monety! To działa świetnie!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasta #ciastoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xz25 stycznia 2022 r
Dzisiaj było więcej żółtek, więc wyrabiałam to ciasto dwa razy mocniej. Ale nie mam czasu na pieczenie, więc wkładam je do zamrażarki. Jak będę miała czas to po prostu wyjmę i zrobię ciasto. Dziękuję bardzo za przepis, ciasto jest bardzo przyjemne w dotyku.
00Odpowiedźaleks5555xz24 stycznia 2022 r
Olgo, dziękuję za odpowiedź. Czytałam o margarynie, dziękuję, wszystko zrozumiałam, już idę robić ciasto, bo inaczej często zostają mi żółtka po zrobieniu pianek.
00OdpowiedźOlga Zacharowa24 stycznia 2022 r
Aleksandro, możesz też użyć margaryny. Jeśli lubisz to w gotowaniu, tutaj jest ten materiał o ciasteczkach margarynowych. Znalazłem tam wiele ciekawych rzeczy na temat margaryny)
00Odpowiedźaleks5555xz24 stycznia 2022 r
Dziękuję za przepis. Powiedzcie mi, czy zamiast masła nie mogę użyć margaryny maślanej?
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych