Jak zrobić sos shawarma

Jak zrobić sos shawarma

Jak zrobić sos shawarma

Ksenia Woroncowa 11 grudnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz

Odłóżmy na chwilę oceny najlepszej shawarmy w Twoim mieście – ugotujmy ją w domu! Z nadzieniem powiedzmy wszystko jest jasne: mięso (kurczak, wołowina lub jagnięcina), kapusta, świeże pomidory, papryka, ogórek kiszony… I oczywiście sos. To esencja shawarmy i klucz do jej smaku.

Shawarma z sosami

Treść materiału:

  • Klasyczny sos shawarma
  • Sos pomidorowy do shawarmy
  • Sos jogurtowy do shawarmy
  • Pikantny sos shawarma
  • Sos czosnkowy do shawarmy
  • Azjatycki sos shawarma
  • Sos musztardowo-miodowy do shawarmy
  • Sos shawarma z serka śmietankowego
  • Sos pesto do shawarmy
  • Sos serowy do shawarmy
  • Sos Shawarma z curry
  • Sos Shawarma z mango

Shawarma to chyba najpopularniejsze jedzenie uliczne w Rosji. Można to nazwać inaczej: shawarma, shawarma, doner. Ale istota jest zazwyczaj ta sama – mięso i świeże warzywa, zgrabnie zawinięte w chlebek pita (klasyczny, serowy) lub rzadziej w chlebek pita. Jedzą bez sztućców, więc to również wymaga pewnych umiejętności: przynajmniej żeby nie ubrudzić się soczystym nadzieniem, przynajmniej zjeść całość bez pozostawienia śladu i nie pozwolić, aby wypłynął choćby kawałek kiszonego ogórka.

Możesz zjeść kupioną w sklepie shawarmę w biegu, zamiast przegapić lunch, lub delektować się nią jak smakosz i oceniać sos, nadzienie i umiejętności szefa kuchni, który ją przygotował. Tematów do omówienia jest tutaj wiele, ale dzisiaj porozmawiamy o domowej roboty shawarmie. Co gotujesz w domu dla siebie i swojej rodziny. Na przykład według tego przepisu lub innego, nawet jeśli nie klasycznego, z odchyleniami i podstawieniami. Pomożemy w ostatnim szlifie – sosie, który pomoże połączyć wszystkie składniki. Nasze przepisy przeznaczone są dla dużej, przyjaznej rodziny lub firmy składającej się z 6 osób.

Klasyczny sos shawarma

Delikatny i wcale nie pikantny sos shawarma, klasyka gatunku. Zwykle każdemu smakuje, jest przygotowywany szybko z najbardziej dostępnych składników. Można zapisać w domowej książce kucharskiej i wykorzystać do dań mięsnych oraz jako marynata.

Shawarma z klasycznym sosem
Shawarma z klasycznym sosem

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • kefir – 180 ml
  • śmietana – 2 łyżki. l.
  • majonez – 2 łyżki. l.
  • czosnek – 23 goździki
  • chmeli-suneli – 1 łyżeczka.
  • sól, pieprz – do smaku
  1. Wlać kefir do głębokiej miski.
  2. Dodać śmietanę i majonez, dokładnie wymieszać.
  3. Czosnek posiekaj nożem lub przepuść przez prasę.
  4. Do bazy dodać czosnek i przyprawy, wymieszać. Spróbuj i jeśli chcesz, dodaj więcej soli i pieprzu.

Przy okazji: wybierz niezbyt tłustą śmietanę (1520%) i kefir (1,52,5%). Gotowy sos można przechowywać w lodówce, jeśli pozostanie po shawarmie, ale nie dłużej niż kilka dni.

Uwaga dla gospodyni: ten sos nie jest zbyt gęsty, dlatego lepiej dodać go do środka shawarmy, aby nie nasiąknął chlebem pita.

Sos pomidorowy do shawarmy

Świeże i lekkie – świetna propozycja dla tych, którzy chcieliby ograniczyć ilość tłuszczu w swojej diecie, nie rezygnując przy tym ze smaku. Oczywiście shawarma z sosem pomidorowym będzie smakować inaczej niż to, do czego przyzwyczaiłeś się jeść na straganach, ale to nie znaczy, że Cię rozczaruje.

Sos pomidorowy do shawarmy
Sos pomidorowy do shawarmy

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • pomidory – 1 kg
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • bazylia – 1 gałązka
  • cukier – 2 łyżki. l.
  • sól – do smaku
  1. Przygotuj składniki na prosty sos pomidorowy. Przede wszystkim umyj pomidory. Następnie przekrój każdy w poprzek i umieść na durszlaku.
  2. Pomidory na sos zalać kilka razy wrzątkiem. Następnie pozwól owocom lekko ostygnąć. Ostrym nożem usuń skórkę z pomidorów. Drobno posiekaj miąższ pomidorowy.
  3. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek do sosu. Gałązkę bazylii umyć, osuszyć i posiekać. Przygotowane składniki umieścić w dużym rondlu i postawić na średnim ogniu.
  4. Dodać cukier i sól do smaku. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszaj. Nadmiar płynu pojawi się na powierzchni, ostrożnie usuń go chochelką. Zmiel gorący sos pomidorowy w blenderze.

Przy okazji: żeby zimą nie zaprzątać sobie głowy tym, gdzie znaleźć i kupić słodkie, aromatyczne pomidory, spróbuj zastąpić je pokrojonymi pomidorami we własnym soku.

Sos jogurtowy do shawarmy

Sos odpowiedni również do grillowanych mięs, drobiu, ryb i warzyw. Zawiera dużo przypraw, więc przygotuj się na pikantny i wyrazisty smak.

Sos jogurtowy do shawarmy i dań mięsnych
Sos jogurtowy do shawarmy i dań mięsnych

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • jogurt naturalny – 400 g
  • mięta – jeden średni pęczek
  • pietruszka – 23 gałęzie
  • kolendra – 23 gałęzie
  • zira – 1 łyżeczka.
  • nasiona kolendry – 0,5 łyżeczki.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • sól – do smaku
  1. Na patelnię wlać olej i na średnim ogniu podgrzać na nim kminek i nasiona kolendry. Gdy nasiona zaczną pękać, przełóż je wraz z olejem do miski i wymieszaj z jogurtem.
  2. Dodać posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, sól i pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki na 3060 minut

Przy okazji: opcjonalnie sos można podawać na zimno do mięs, ryb, drobiu i grillowanych warzyw.

Pikantny sos shawarma

Za podstawę weźmy połączenie jogurtu i majonezu. I rozcieńczmy go adjiką – ostrą, pikantną, z mocnym charakterem.

Shawarma z pikantnym sosem
Shawarma z pikantnym sosem

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • majonez – 250 g
  • Jogurt grecki – 125 g
  • czerwona abchaska adjika – 1 łyżka. l.
  1. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Dodawaj adjika w małych porcjach (po jednej łyżeczce na raz), aby uzyskać komfortową pikantność.

Przy okazji: wybieraj bogatszą i gęstszą śmietanę i jogurt. Idealnie sprawdzi się, jeśli do sosu użyjesz domowego majonezu. Tutaj możesz zobaczyć, jak go przygotować.

Sos czosnkowy do shawarmy

Czosnek dobrze komponuje się z mięsem i warzywami oraz nadaje przyjemną ostrość. Po ugotowaniu zalecamy schłodzenie sosu. Można go używać nie tylko jako składnika, ale także podawać z shawarmą w sosjerce do maczania dla bardziej wyrazistego smaku.

Sos czosnkowy do shawarmy i przystawek
Sos czosnkowy do shawarmy i przystawek

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • śmietana 30% – 300 g
  • koperek – 0,5 pęczka
  • czosnek – 3 ząbki
  • ser twardy – 30 g
  • sól – 3 g
  • pieprz czarny mielony – 3 g
  1. Koperek dokładnie opłucz i osusz. Usuń zwiędłe gałązki i twarde łodygi. Bardzo drobno posiekaj warzywa. Obierz ząbki czosnku, a następnie przepuść je przez prasę.
  2. W małej misce wymieszaj posiekany koperek i czosnek, posyp solą do smaku i rozgnieć tłuczkiem. Masa powinna puścić sok i zacząć wydzielać aromat.
  3. Sito wyłóż gazą, śmietanę wylej i pozostaw do odcieknięcia nadmiaru płynu. Następnie śmietanę łączymy z masą koperkową i dokładnie mieszamy.
  4. Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce. Jeśli używasz sera topionego, lepiej go najpierw zamrozić, a następnie zetrzeć. Do sosu dodać ser, wymieszać.
  5. Sos posypać solą, mielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Posmakuj tego. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub przypraw. Sos śmietanowo-czosnkowy jest gotowy.

Przy okazji: sos można podawać także do ziemniaków, drobiu i ryb. Lepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, nie więcej niż 23 dni.

Azjatycki sos shawarma

Będziesz musiał trochę majstrować przy tym sosie, ale możesz przygotować go do przyszłego użytku i zamknąć w słoikach na całą zimę. Podawać nie tylko z shawarmą, ale także z gorącymi daniami z jagnięciny, wołowiny i drobiu.

Azjatycki sos Shawarma ze śliwkami
Azjatycki sos Shawarma ze śliwkami

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • śliwki ciemnoniebieskie – 3 kg
  • cebula średnia – 2 szt.
  • korzeń imbiru – 5 cm
  • czosnek – 3 ząbki
  • czerwone chili – 1 duży strąk
  • ocet ryżowy lub biały winny – 500 ml
  • sos sojowy – 200 ml
  • cukier brązowy – 200 g
  • olej roślinny
  • anyż – 5 gwiazdek
  • cynamon – 2 laski
  • sól
  1. Śliwki pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Włóż śliwki do miski i dodaj cukier. Wyjdź, póki wszystko inne będzie przygotowane.
  2. Obierz cebulę, czosnek i imbir. Posiekaj bardzo drobno, a najlepiej zetrzyj na drobnej tarce. Chili przekrój wzdłuż na pół, w razie potrzeby usuń nasiona i błony (jeśli nie lubisz zbyt ostrego smaku), paprykę posiekaj bardzo drobno.
  3. W głębokim, szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju i smaż wszystkie pikantne warzywa na średnim ogniu, aż będą miękkie, mieszając.
  4. Dodać śliwki wraz z wypuszczonym sokiem, zalać octem i 800 ml zimnej wody pitnej. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż śliwki będą całkowicie miękkie. Gorącą masę przetrzeć przez sito i ponownie przełożyć do rondla.
  5. Dodaj sos sojowy oraz połamany anyż i cynamon na duże kawałki. Doprowadzić sos do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego. Gotować, od czasu do czasu mieszając, przez 2 godziny. Dodać sól i wymieszać.
  6. Ostry sos przelej do wysterylizowanych słoików tak, aby wypełnić je po brzegi. Zamknij natychmiast.

Przy okazji: zgodnie z przepisem powinno wyjść około 2 litrów gotowego sosu. W przypadku mniejszych objętości proporcjonalnie zmniejsz ilość każdego składnika.

Sos musztardowo-miodowy do shawarmy

Sos ten nadaje się nie tylko do shawarmy, ale także do innych pożywnych przekąsek, takich jak kanapka z szynką. Można nim także ozdobić sałatki, a po prostu posmarować nim kawałek świeżej brioszki – będzie pysznie.

Sos musztardowo-miodowy do shawarmy
Sos musztardowo-miodowy do shawarmy

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • kwaśna śmietana – 3 łyżki. l.
  • Musztarda Dijon – 1 łyżka. l.
  • miód – 12 łyżeczki
  • curry – 1/4 łyżeczki.

W małej misce wymieszaj musztardę, śmietanę, miód i curry. Mieszaj, aż będzie gładkie.

Przy okazji: musztardę Dijon można zastąpić zwykłą musztardą, ale sos najprawdopodobniej będzie bardziej pikantny.

Sos shawarma z serka śmietankowego

Zwykle przygotowuje się go do makaronu, ale sos nadaje się również do shawarmy. Można go zagęścić według własnych upodobań – po prostu nie dodawaj całego bulionu.

Sos śmietanowo-serowy do shawarmy
Sos śmietanowo-serowy do shawarmy

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • ser twarogowy – 250 g
  • bulion z kurczaka – 2/3 szklanki
  • masło – 1 łyżka. l.
  • czosnek – 3 ząbki
  • drobno posiekana cebula – 1 łyżka. l.
  • suszona bazylia – 0,5 łyżeczki.
  • tarty twardy ser – 100 g
  • sól i pieprz – do smaku
  1. W rondlu rozgrzać masło i smażyć czosnek i cebulę przez 30 sekund. Dodać bazylię i wymieszać.
  2. Rozłóż ser twarogowy. Mieszaj, aż masa będzie gładka, a ser się roztopi.
  3. Wlewaj bulion porcjami, ciągle mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  4. Wyłącz ogień i dodaj starty ser. Doprawić solą i pieprzem.

Nawiasem mówiąc: rosół z kurczaka można zastąpić bulionem warzywnym lub mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu.

Sos pesto do shawarmy

Klasyczny sos shawarma z włoskim akcentem. Minimalne przygotowanie składników i maksymalny smak.

Klasyczny sos pesto do shawarmy
Klasyczny sos pesto do shawarmy

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • zielona bazylia – 100 g
  • oliwa z oliwek – 150 ml
  • orzeszki piniowe – 4 łyżki. l.
  • Parmezan – 50 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól
  1. Usuń dolną, twardą część łodygi bazylii. Posiekaj resztę. Obierz czosnek, posiekaj ser.
  2. Bazylię, czosnek, orzechy i ser rozdrobnić w moździerzu lub blenderze i doprawić solą. Sos zmiksować, dodając cienkim strumieniem oliwę z oliwek. Mieszać do pożądanego stopnia jednorodności.

Przy okazji: bazylię można zastąpić innymi ziołami, chociaż klasycznego pesto oczywiście nie przygotowuje się w ten sposób. Dobrym zamiennikiem jest rukola. Zamiast orzeszków piniowych możesz wziąć orzechy włoskie.

Sos serowy do shawarmy

Świetny sos z mnóstwem zastosowań….

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja