Jak zrobić sos serowy, który pasuje do wszystkiego
Olga Zacharowa 6 października 2023 r5,00 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Jednym z najprostszych sposobów na uatrakcyjnienie potrawy i podkreślenie jej smaku jest dodanie bogatego sosu serowego. Ten prosty, ale wszechstronny sos można polać do wszystkiego, od ziemniaków i steków po makaron i frytki.
Jest wiele sosów serowych. Mogą być bardzo proste i przyrządzane z fety, serka śmietankowego lub mieszanki sera i majonezu (przepisy poniżej). Ale większość sosów serowych opiera się na klasyczny sos beszamelowy (Francuski biały sos na bazie masła, mąki i mleka). Słynny Szef kuchni Yasmin Al-Sawwaf z Kanady podzieliła się z nami przepisem na swój ulubiony sos serowy i zdradziła tajniki jego przygotowania.
Yasmin radzi, aby do przygotowania sosu użyć różnych serów. Tylko upewnij się, że idealnie uzupełniają swoje gusta. Na przykład parmezan i ser Gruyere to klasyczne połączenie, ponieważ mają delikatnie orzechowe nuty smakowe. Sery takie jak Gruyère, Cheddar i Gouda nadają się do topienia. Camembert i brie również dobrze się topią, ale lepiej najpierw odciąć od nich skórkę, wtedy sery szybciej się roztopią.
Każdy ser topi się lepiej, jeśli ogrzał się już do temperatury pokojowej, dlatego wyjmij go z lodówki 20-30 minut wcześniej. przed przygotowaniem sosu.
Lepiej samemu zetrzeć ser. Sprzedawane w sklepach sery rozdrobnione często zawierają substancje zapobiegające sklejaniu się produktu w worku, np. skrobię. Sos z takiego sera może okazać się niejednorodny.
Im wyższa zawartość tłuszczu w mleku, tym bardziej kremowy będzie sos. Yasmin radzi, aby w razie potrzeby można było zastosować nawet śmietankę od 20% lub rozcieńczyć ją mlekiem (1:1). Do sosu o obniżonej zawartości tłuszczu użyj mleka 2% tłuszczu.
Aby przygotować sos serowy z Yasmin Al-Sawwaf potrzebujesz:
- 60-70 g masła
- 65-75 g mąki
- 400 ml mleka
- zmieloną gałkę muszkatołową i proszek musztardowy na czubku noża
- 250-300 g startego sera
- sól i świeżo zmielony biały pieprz
- Rozpuść masło w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
- Dodaj mąkę i mieszaj, aż masa będzie gładka. Kontynuuj mieszanie bazy przez 3-4 minuty. na średnim ogniu. Pomoże to pozbyć się smaku surowej mąki.
- Powoli, cienkim strumieniem wlewać mleko o temperaturze pokojowej, nie przerywając mieszania. Powinno zgęstnieć, stać się gładkie i jednolite. Nie powinno być w nim grudek mąki. Konsystencja mieszaniny powinna być lekko wilgotna, ale nie płynna; gęsty, ale nie na tyle lepki, żeby się nie rozprowadzał.
- Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową. Można dodać szczyptę suchej musztardy w proszku.
- Zdejmij rondelek z ognia i stopniowo dodawaj partiami ser, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Yasmin ostrzega, że dodanie sera po podgrzaniu może spowodować rozdzielenie produktu na tłuszcze i substancje stałe. W rezultacie powstanie grudkowaty sos o serowej konsystencji, dlatego zawsze zdejmuj patelnię z ognia przed dodaniem sera. To wszystko, sos jest gotowy! Można do niego dodać pikantne zioła, czosnek i bardzo drobno posiekane warzywa.
Kontynuując temat serów, czytaj więcej na : Jak zamienić prosty makaron z serem w super danie, wykorzystując wyłącznie dostępne produkty
5 pysznych dań z różnymi odmianami sosu serowego z
Świeże warzywa z trzema rodzajami sosu serowego
Nie przekąska, ale cały bukiet warzywny. Ten luksusowy talerz przygotowuje się prosto i szybko. Nie zapomnij o sosach serowych, bo dzięki nim smak warzyw staje się o wiele ciekawszy.
Świeże warzywa z trzema rodzajami sosu serowego
Do przygotowania 10-12 porcji potrzebne będą:
- 2 kg świeżych warzyw (marchew, ogórki, papryka słodka, seler naciowy)
Na bazowy sos serowy:
- 600 g tartego sera (Gouda, Edam, Rosyjski, Tilsiter)
- 150 g majonezu
- 3 łyżki. l. sok z cytryny
- 2 łyżki l. brandy lub koniak
- świeżo zmielony biały pieprz
Na sos pomarańczowy:
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka. l. posiekane liście mięty
Na sos serowo-orzechowy:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka. l. posiekane orzechy włoskie + do podania
- 2 ugotowane żółtka
Na sos serowo-awokado:
- miąższ z 1 awokado
- szczypta mielonej papryki
- 1 łyżka. sok z cytryny
- sól i świeżo zmielony biały pieprz
- Warzywa pokroić w kostkę.
- Na sos bazowy Wymieszaj ser z majonezem, sokiem z cytryny, koniakiem i pieprzem. Bazowy sos serowy podzielić na trzy równe części.
- Do sosu pomarańczowego Owoce zalać wrzątkiem, skórkę zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć sok. Wymieszaj 4 łyżki. l. sok z 2 łyżeczkami. skórkę i miętę dokładnie wymieszać z jedną częścią sosu bazowego. Podczas serwowania udekoruj sos skórką.
- Do sosu z orzechami przepuścić czosnek przez prasę, wymieszać z orzechami, żółtkami i drugą częścią sosu bazowego. Podczas serwowania posyp sos grubo posiekanymi orzechami włoskimi.
- Do sosu z awokado Owoce przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ i gotuj na wolnym ogniu z pozostałym sosem bazowym, aż uzyskasz gładką masę. Sól, pieprz i dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Podczas serwowania posyp sos papryką.
- Sosy podawać z przygotowanymi warzywami.
Skrzydełka BBQ z sosem serowym
Skrzydełka z kurczaka BBQ można przyrządzać nie tylko na grillu lub grillu. W piekarniku skrzydełka są nie mniej smaczne i aromatyczne. Najważniejsze jest prawidłowe przygotowanie sosu barbecue. Nie oszczędzaj na dobrym, wysokiej jakości ketchupie i koniecznie dodaj wędzoną paprykę; smak sosu zależy od tych składników. I oczywiście do podania użyj naszego sosu serowego!
Skrzydełka BBQ z sosem serowym
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- Skrzydełka 1 kg
- 1 łyżka. oliwa z oliwek
- łodygi selera i pęczek rzodkiewek do dekoracji
Na sos BBQ:
- 150 g ketchupu
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml bourbona lub whisky opcjonalnie
- 4 łyżki l. ciemny cukier trzcinowy
- 2 łyżki l. ostry sos chili (jeśli używasz Tabasco, użyj trochę mniej)
- 1 łyżka. l. Sos Worcestershire
- 1 łyżeczka mielony kminek
- 1 łyżeczka mielona kolendra
- 1 łyżeczka wędzona papryka
- 10-15 g masła
Na sos serowy:
- 100 g dowolnego sera pleśniowego
- 150 g kwaśnej śmietany
- 50 g majonezu, lepszy niż domowy
- sok z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Odetnij końcówki skrzydełek i przekrój je na dwie części na styku.
- Do sosu BBQ Wszystkie składniki (oprócz masła) wymieszać w rondlu i doprawić obficie mielonym czarnym pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aby sos zgęstniał. Zdjąć z ognia i wymieszać z masłem. Dodaj trochę soli.
- Ułóż skrzydełka w jednej warstwie na dużej blasze do pieczenia, skrop oliwą i dopraw solą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut, po 15 minutach wyjąć i obficie posmarować sosem (z całkowitej ilości powinno zostać 2/3 sosu).
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C i piecz skrzydełka przez kolejne 20-25 minut. Wyjmij skrzydełka i polej pozostałym sosem BBQ.
- Do sosu serowego wszystkie składniki wymieszać i dokładnie ubić blenderem lub ręcznie w misce. Przed podaniem włożyć do lodówki.
- Jeśli pieczesz skrzydełka na grillu lub grillu, połóż je na dobrze nagrzanym grillu i smaż, aż będą gotowe, 15-20 minut. Skrzydełka należy często obracać, aby zapobiec przypaleniu sosu i zapieczeniu się w glazurze. Dlatego lepiej jest zastosować podwójną kratkę z zamkiem.
- Podawać skrzydełka z sosem serowym i warzywami.
Smażona cukinia z sosem serowym
Smażoną cukinię najczęściej podaje się z kwaśną śmietaną lub majonezem, ziołami i czosnkiem. Oferujemy nową opcję dodatku – sos na bazie miękkiego sera i kwaśnej śmietany z ziołami. Jest bardzo smaczny i pożywny.
Smażona cukinia z sosem serowym
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 4 średnie cukinie
- roztopione masło
- 200 g kwaśnej śmietany
- 150 g sera feta lub sera żółtego
- 1 pęczek mieszanki warzyw (bazylia, pietruszka, mięta)
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Cukinię (obraną lub nie, według uznania) pokroić w krążki o grubości 1,5–2 cm.
- Smażymy na patelni o grubym dnie, na roztopionym maśle, z obu stron na złoty kolor. Można to zrobić wieczorem i po prostu szybko rozgrzać rano. Gotową cukinię posolić i popieprzyć.
- Do sosu serowego posiekaj warzywa nożem lub blenderem. Ser rozgnieć widelcem, wymieszaj z ziołami i kwaśną śmietaną (można to zrobić także poprzedniego wieczoru).
- Gorącą cukinię ułożyć na talerzach, polać sosem, popieprzyć i od razu podawać.
Pappardelle z sosem serowym, cukinią i brokułami
Jeśli sos serowy do makaronu okaże się rzadki, nie martw się! Wystarczy trochę ugotować makaron (1-2 minuty), odcedzić go na durszlaku. Wodę z patelni dodać do sosu wraz z makaronem i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, 1-2 minuty.
Pappardelle z sosem serowym, cukinią i brokułami
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 250 g pappardelle
- 2 cukinie lub mała cukinia
- 100 g brokułów
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 100 g sera pleśniowego
- 8-10 g oliwy z oliwek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 30%
- sól
- Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podczas gotowania makaronu pokrój cukinię w plasterki, brokuły podziel na małe różyczki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa wymieszać z czosnkiem i solą. Na patelni rozgrzej masło i smaż plasterki cukinii i brokułów przez 2-3 minuty.
- Do sosu Ser rozgnieć widelcem. Warzywa zalewamy winem i śmietaną, dodajemy ser i oliwę, mieszamy i doprawiamy pieprzem. Gotuj na małym ogniu na wolnym ogniu przez 7-8 minut.
- Do sosu dodać gorący makaron, wymieszać, nałożyć na talerze i udekorować listkami bazylii.
Sznycle cielęce z polentą i sosem serowym
Jeśli chcesz poczuć się jak w przytulnej karczmie w ośrodku narciarskim gdzieś w Alpach, przygotuj danie według naszego przepisu. Soczyste mięso i chrupiąca polenta z aromatycznym sosem serowym napełnią Twój dom pysznymi aromatami.
Sznycle cielęce z polentą i sosem serowym
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 180 g polenty błyskawicznej
- 1-2 łyżeczki suszone oregano
- 4 łyżki l. tarty parmezan
- 100 g masła
- 8 cienkich sznycli cielęcych po 100 g każdy
- 2 łyżki l. sok z cytryny
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Na sos serowy:
- 300 g sera ementaler
- 100 ml mleka
- 3 żółtka
- świeżo zmielony biały pieprz
- W rondelku zagotuj 1 litr wody, dodaj sól i cienkim strumieniem dodawaj polentę, cały czas mieszając trzepaczką. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając od czasu do czasu, 10 minut. lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Dodaj oregano, parmezan i masło na patelnię i dobrze wymieszaj. Gorącą polentę wylewamy na blachę lub drewnianą deskę i wygładzamy powierzchnię. Ostudzić i pozostawić na 3 godziny lub na noc. Pokrój polentę w schludne romby.
- Sznycle przykryj folią spożywczą i lekko ubijaj. Dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
- Do sosu serowego Postaw rondelek z wrzącą wodą na małym ogniu. Połóż na nim mniejszy rondelek. Ser pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, zalać mlekiem. Mieszać drewnianą łyżką, aż ser całkowicie rozpuści się w mleku. Dodawać po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając – sos powinien stać się gładki i jednorodny. Sos doprawić solą…