Jak zrobić rybę z frytkami w stylu gwiazdki Michelin

Jak zrobić rybę z frytkami w stylu gwiazdki Michelin

Ryba z frytkami (ryba z frytkami) przez wielu uważane za najsłynniejsze danie narodowe Wielkiej Brytanii. Dziś fish and chips, te dwa produkty stanowią podstawę angielskiego hitu kulinarnego, serwowane są nie tylko w pubach i jadłodajniach, ale trafiają do menu restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin. Jak gotować rybę z frytkami soczysty dorsz w chrupiącej panierce z frytkami doskonały? Weźmy lekcje od 4 angielskich szefów kuchni.

Ryba z frytkamiRyba z frytkamiRyba z frytkami

Ryba z frytkami od Gordona Ramsaya

Gordona Ramsaya można nazwać współczesnym popularyzatorem ryby z frytkami. Aktywnie przygotowuje to danie w programach telewizyjnych, umieszcza przepis w swoich książkach i oczywiście w menu swoich gwiazdorskich restauracji.

Szef kuchni wierzy, że sekret przyrządzania ryb z frytkami tkwi w cieście. Przygotowuje się go z mąki pszennej i ryżowej, jajek, sody, jasnego piwa, proszku do pieczenia, szczypty cukru i soli. Gordon Ramsay wybiera wyłącznie dorsza i smaży je podwójnie we frytownicy, aby były jak najbardziej chrupiące. „Zanurzaj ugotowane ziemniaki w mieszance drobno posiekanej natki pietruszki, mielonej papryki i soli” – oto kolejny sekret Ramsaya. Danie podawane będzie z domowym majonezem, plasterkiem cytryny i zielonego groszku, podsmażane z szalotką i czosnkiem na maśle.

Ryba z frytkami od Gordona Ramsaya

Ryba z frytkami od Nathana Outlawa

Nathan Outlaw preferuje dorsza, frytki i sos tatarski, który składa się z domowego majonezu, drobno posiekanych kaparów, pikli, estragonu i soli. Szef kuchni najpierw gotuje ziemniaki, a następnie smaży je w głębokim tłuszczu, a także opiera się na cieście. Jest idealne – bez grudek, zrobione z mąki pszennej, drożdży, piwa, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli. A co najważniejsze, ciasto podaje się przez 10 minut.

Ryba z frytkami od Nathana Outlawa

Ryba z frytkami od Hestona Blumenthala

Heston Blumenthal to prawdziwy magik kulinarny. Nie tylko smaży ryby i ziemniaki i robi ciasto. Na każdym kroku zapewnia naukowe podstawy.

Ma trzyetapowy proces przygotowania ziemniaków: najpierw ziemniaki gotuje się przez 10-20 minut, następnie schładza w lodówce, gotuje we frytownicy, umieszcza w siatce i studzi. Czynności te należy powtórzyć 3 razy, za wyjątkiem gotowania ziemniaków.

Blumenthal do przygotowania ciasta używa syfonu. Po wymieszaniu mąki pszennej, miodu, wódki i piwa szef kuchni przelewa mieszankę do syfonu i wkłada do lodówki, aby w trakcie smażenia ciasto stało się puszyste i musujące… A Blumenthal w przeciwieństwie do Ramsaya i Outlawa gotuje halibuta , nie dorsz.

Ryba z frytkami od Hestona Blumenthala

Ryba z frytkami od April Bloomfield

Motto April Bloomfield Fish & Chips brzmi: „Świeża ryba i świetne frytki!” Technika kulinarna Bloomfielda jest prosta i dokładna, ale danie okazuje się niezwykle pikantne i smaczne. Szef kuchni radzi pokroić ziemniaki w dość duże plasterki bez ich obierania. Halibut (ten, który wybrał April) jest krojony tak, jak ziemniaki – na duże kawałki. Ciasto na ryby jest również proste. Używane składniki to: mąka pszenna, kilka żółtek, suszone drożdże i piwo.

Ryba z frytkami od April Bloomfield

Swoją drogą, na jednej z angielskich stron znaleziono kolejną praktyczną poradę, która pomoże prawidłowo przygotować rybę z frytkami i to po angielsku: filet z dorsza pokroić na małe, długie kawałki i zanurzyć na 7 minut w zalewie z wodą, cukier i sól do smaku, ryba stała się bardziej nasycona. Na 2 litry wody potrzeba 200 g cukru i 300 g soli. Po marynowaniu rybę osusz i ugotuj według własnego przepisu.

Klasyczna angielska ryba z frytkami

I specjalnie dla Ciebie kilka świetnych przepisów na rybę z frytkami: ryba&Chipsy z okonia morskiego w cieście piwnym i kuleczkami ziemniaczanymi, klasycznie ftak&żetony (opcja 1 i opcja 2), ftak&frytki sandacz i ziemniaki z sosem tatarskim oraz dorsz z frytkami i ziemniaki w cieście piwnym z tatarem musztardowym.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak gotować #rybę z frytkamiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja