Jak zrobić Red Velvet – delikatny deser z czekoladową nutą
Maria Zinowjewa 20 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
„Aksamitne Tort”, „Red Cake”, „Red Velvet Cake”, „Waldorf Astoria Cake”, „Devil’s Food” – to nazwy wilgotnego, aksamitnego biszkoptu o delikatnym smaku i lekkiej czekoladowej posmaku. To jasne ciasto z niezwykłymi czerwonymi warstwami ciasta zostało po raz pierwszy przygotowane w USA. Przez półtora wieku istnienia tego deseru narosło o nim wiele legend. A powodem tego jest nazwa ciasta, która ciągle się zmieniała.
Przepis na „Red Velvet” znany jest amerykańskim cukiernikom od końca XIX wieku, jednak masowe uznanie i swojski wygląd deser zyskał dopiero w latach 40. i 50. XX wieku. Ciasta zaczęto sprzedawać nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach, ale także w zwykłych supermarketach na terenie całego kraju. Cukiernicy zainspirowali się efektem wizualnym i delikatnym smakiem oryginalnego Red Velvet i tak powstały liczne wersje deseru: babeczki, brownie, bułki, ciasteczka, cake pops, drobiazgi, ciasto naleśnikowe, babeczki i wiele innych.
Około 15 lat temu przepis Red Velvet stał się powszechny w Rosji i zdecydowanie zajął miejsce wśród ulubionych deserów wszystkich miłośników słodyczy.
Jasny biszkopt ceniony jest nie tylko za bogatą barwę i niesamowity smak, ale także za względną łatwość przygotowania. We wczesnych wersjach słynny czerwono-rdzawy odcień uzyskano w wyniku reakcji chemicznej, podczas której zmieszano maślankę (produkt z mleka fermentowanego), kakao w proszku, ocet i sodę. Później, aby uzyskać jak najbardziej soczysty odcień fioletowo-czerwonego, do ciasta dodano puree z buraków.
Głównymi składnikami tworzącymi legendarny smak „Red Velvet” są wilgotny, miękki, maślany, sypki biszkopt oraz krem maślany. Właściwą konsystencję ciastka uzyskujemy dzięki zastosowaniu oleju roślinnego i maślanki (można ją zastąpić kefirem). Krem w klasycznej recepturze sporządzany jest na bazie serka śmietankowego i masła lub śmietanki – to połączenie doskonale współgra ze smakiem biszkoptu. Dodatkowo krem ten dobrze nasącza ciasta. Dopełnieniem ogólnego spektrum smaków jest subtelny aromat czekolady, którego nie można spodziewać się po jasnoczerwonym torcie.
Trzeba powiedzieć, że dziś technologia przygotowania „Red Velvet” stała się jeszcze bardziej uproszczona. Nie musisz już ugniatać składników aż do zemdlenia lub włożenia buraków do ciasta. Obecnie istnieje wiele wysokiej jakości barwników spożywczych, które zapewniają wymagany kolor. Barwniki mogą być różnego rodzaju (suche, płynne, żelowe), ale wszystkie są nieszkodliwe dla zdrowia. Aby uzyskać „ten sam” jasny kolor ciasta, zalecamy użycie dobrych barwników żelowych.
Rolada z czerwonego aksamitu
Red Velvet Roll to wariacja na temat popularnego deseru. Niezwykły, efektowny wygląd (z połączenia czerwonych ciast i białej śmietanki), łatwość przygotowania i zrównoważony smak zapewniły temu deserowi niezapomnianą sławę.
Rolada z czerwonego aksamitu
Do przygotowania bułki potrzebujesz:
Na skórkę:
- Wybrana kategoria Jaja w temperaturze pokojowej – 4 szt.
- maślanka/kefir – 2 łyżki.
- olej słonecznikowy – 1 łyżka.
- mąka pszenna premium – 100 g
- cukier granulowany – 150 g
- kakao – 30 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka.
- sól – 1/4 łyżeczki.
- ocet – 1 łyżeczka.
- czerwony barwnik żelowy – 1 łyżka.
Do kremu:
- Twaróg kremowy w temperaturze pokojowej – 230 g
- masło w temperaturze pokojowej – 60 g
- cukier puder – 180 g
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Przygotuj czysty ręcznik kuchenny, na którym połóż kawałek pergaminu i odłóż go na bok. Do jednej miski przesiej suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać sól i wymieszać trzepaczką.
- W dużej misce ubijaj jajka na średnich obrotach miksera przez 2-3 minuty, dodaj cukier i olej roślinny i ubijaj przez 3-4 minuty na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta. Dodaj maślankę/kefir, ocet, barwnik i wanilię i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą na średniej prędkości.
- Dodać suche składniki w dwóch turach, mieszając je mikserem na najniższych obrotach. Ważne jest, aby po prostu połączyć produkty suche z mokrymi i nie wyrabiać ich zbyt długo.
- Ciasto wyłożyć na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Piec 12-15 minut. Gotowość sprawdzić wykałaczką: wbić ją w środek ciasta i wyjąć, końcówka powinna pozostać sucha.
- Gorące ciasto przełóż na drugi przygotowany arkusz pergaminu i ostrożnie zdejmij papier, na którym pieczono ciasto. Natychmiast zwiń ciasto wzdłuż krótszego boku, trzymając warstwę za pergamin i pomagając sobie ręcznikiem. Całkowicie ostudź zwiniętą bułkę.
- Na krem za pomocą miksera ubić miękkie masło z twarogiem na puszystą masę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy i ponownie wymieszać na wysokich obrotach.
- Ostrożnie rozwiń bułkę, równomiernie nałóż krem na całą powierzchnię ciasta, odsuwając się 1 cm od brzegów. Zwiń ponownie rolkę, lekko dociskając. Owiń go folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Uwaga dla właściciela: Do kremu znajdującego się w bułce możesz dodać świeże lub mrożone jagody (należy je najpierw rozmrozić i odsączyć z nich wodę). Jako dodatek nadają się także orzechy, drobno posiekana czekolada, można też na wierzch kremu nałożyć cienką warstwę dżemu.
Przy okazji: Bułka dobrze znosi zamrażanie. Zawiń w podwójną warstwę folii spożywczej i przechowuj w zamrażarce nie dłużej niż 2-3 miesiące. Bułkę można rozmrażać na dwa sposoby:
1. Dzień przed podaniem przełożyć do lodówki.
2. Zamrożoną bułkę pokroić na kawałki i pozostawić na stole. Po godzinie bułkę można zjeść.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czerwony aksamitPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych