Jak zrobić pyszny sos żurawinowy na świąteczny stół
Ksenia Woroncowa 17 listopada 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Sosy jagodowe przygotowane w domowej kuchni są o wiele lepsze niż kupny ketchup i majonez. Dziś proponujemy dodać do Waszego repertuaru kolejny przepis – aromatyczny dodatek do mięs na bazie żurawiny i fig.
Żurawiny to wspaniała jesienna jagoda. Jest w stanie wesprzeć naszą odporność w trudnym okresie mrozów i różnorodnych wirusów. Inspiruje także do eksperymentów kulinarnych: w wypiekach, w gorących potrawach, wszędzie żurawina ujawnia się w szczególny sposób. Ale my w redakcji najbardziej kochamy sosy na bazie tej jagody. Doskonale uzupełniają drób i pieczone mięsa oraz świetnie prezentują się na świątecznym stole.
Poza tym samodzielne zrobienie sosu jest o wiele lepsze niż kupowanie go w sklepie. Dzięki temu posiłek jest pełniejszy – sam przemyślasz każdy niuans i połączenie gastronomiczne. A jednocześnie zadbaj o to, aby menu wyszło zdrowo, bez zbędnych dodatków z przedrostkiem E.
W serwisie kulinarnym Thekitchn.com znaleźliśmy nietrywialny przepis na sos żurawinowy, który naszym zdaniem warto wypróbować przed zbliżającymi się świętami. Sos ten wydobywa smak nie tylko żurawiny, ale także fig, przypraw i bourbona. Połączenie jest złożone, wielowymiarowe. Poleca się podawać do dań na ciepło i śniadań – na przykład serników, twarogu, naleśników (lub np. dodanego do ciasta).
Jak zrobić sos żurawinowo-figowy
Składniki:
- 125 ml bourbona (można zastąpić taką samą ilością świeżo wyciśniętego soku lub wody)
- 125 ml wody
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki l. ocet jabłkowy
- 2 laski cynamonu
- 2-gwiazdkowy anyż
- 15-20 g posiekanego korzenia imbiru
- 200 g suszonych fig
- 350 g mrożonej żurawiny
Metoda gotowania:
- W rondlu wymieszaj bourbon, wodę, cukier i ocet i zagotuj.
- Dodać przyprawy, imbir, suszone figi i żurawinę. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i podgrzewaj przez kolejne 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Sos ostudzić, przełożyć do szczelnego pojemnika lub torebki i przechowywać w lodówce lub zamrażarce przez kilka dni. Następnie sos można podać na świąteczny stół.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sos #żurawina #nowość #sos żurawinowy #nowościPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych