Jak zrobić pyszny sos żurawinowy na świąteczny stół

Jak zrobić pyszny sos żurawinowy na świąteczny stół

Jak zrobić pyszny sos żurawinowy na świąteczny stół

Ksenia Woroncowa 17 listopada 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Sosy jagodowe przygotowane w domowej kuchni są o wiele lepsze niż kupny ketchup i majonez. Dziś proponujemy dodać do Waszego repertuaru kolejny przepis – aromatyczny dodatek do mięs na bazie żurawiny i fig.

Sos żurawinowy z figami

Żurawiny to wspaniała jesienna jagoda. Jest w stanie wesprzeć naszą odporność w trudnym okresie mrozów i różnorodnych wirusów. Inspiruje także do eksperymentów kulinarnych: w wypiekach, w gorących potrawach, wszędzie żurawina ujawnia się w szczególny sposób. Ale my w redakcji najbardziej kochamy sosy na bazie tej jagody. Doskonale uzupełniają drób i pieczone mięsa oraz świetnie prezentują się na świątecznym stole.

Poza tym samodzielne zrobienie sosu jest o wiele lepsze niż kupowanie go w sklepie. Dzięki temu posiłek jest pełniejszy – sam przemyślasz każdy niuans i połączenie gastronomiczne. A jednocześnie zadbaj o to, aby menu wyszło zdrowo, bez zbędnych dodatków z przedrostkiem E.

W serwisie kulinarnym Thekitchn.com znaleźliśmy nietrywialny przepis na sos żurawinowy, który naszym zdaniem warto wypróbować przed zbliżającymi się świętami. Sos ten wydobywa smak nie tylko żurawiny, ale także fig, przypraw i bourbona. Połączenie jest złożone, wielowymiarowe. Poleca się podawać do dań na ciepło i śniadań – na przykład serników, twarogu, naleśników (lub np. dodanego do ciasta).

Jak zrobić sos żurawinowo-figowy

Składniki:

  • 125 ml bourbona (można zastąpić taką samą ilością świeżo wyciśniętego soku lub wody)
  • 125 ml wody
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki l. ocet jabłkowy
  • 2 laski cynamonu
  • 2-gwiazdkowy anyż
  • 15-20 g posiekanego korzenia imbiru
  • 200 g suszonych fig
  • 350 g mrożonej żurawiny

Metoda gotowania:

  1. W rondlu wymieszaj bourbon, wodę, cukier i ocet i zagotuj.
  2. Dodać przyprawy, imbir, suszone figi i żurawinę. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i podgrzewaj przez kolejne 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Sos ostudzić, przełożyć do szczelnego pojemnika lub torebki i przechowywać w lodówce lub zamrażarce przez kilka dni. Następnie sos można podać na świąteczny stół.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sos #żurawina #nowość #sos żurawinowy #nowościPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja