Jak zrobić pyszny sos śmietanowy

Jak zrobić pyszny sos śmietanowy

Jak zrobić pyszny sos śmietanowy

Ksenia Woroncowa 19 listopada 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

Bez wątpienia sos śmietanowy powinien znajdować się w arsenale każdego kucharza. Gotuje się szybko (dosłownie 5-10 minut), doskonale uzupełnia różnorodne dania (od przystawek po dania główne), nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności ani chęci do dokonań w kuchni. Krótko mówiąc, jeśli szukasz prostych przepisów, które odmienią Twoją domową rutynę kulinarną, jesteś we właściwym miejscu.

Pyszny sos śmietanowy

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Podstawowy sos śmietanowy
  • Sos śmietanowy z musztardą
  • Sos śmietanowy z serem do zapiekania
  • Sos śmietanowy do ryb

Podstawowy sos śmietanowy

W kuchni rosyjskiej podstawowy sos śmietanowy przygotowywany jest z mąki sauté. Wcześniej śmietanę po prostu odparowywano, aby była gęstsza. Teraz działają bardziej przebiegle – ale wynik jest ciekawszy. Musisz usmażyć mąkę, aby sos okazał się smaczny, gęsty, gładki, o orzechowym smaku. Technika ta jest często stosowana w kuchni francuskiej. Na przykład sosu beszamelowego nie da się przygotować bez specjalnego podłoża – mąki podgrzanej na roztopionym maśle. Ważne jest, aby nie rozgotować mąki, ale po prostu uzyskać złoty kolor. Jeśli smażenie zmieni kolor na brązowy, śmietana również ściemnieje. Nie jest źle (robią to w przypadku bulionów mięsnych), ale biały sos śmietanowy wygląda bardziej apetycznie.

Czego potrzebujesz do podstawowego sosu śmietanowego

  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki l. mąka pszenna
  • 20 g masła
  • sól i pieprz

Do przepisu lepiej wybrać śmietanę o zawartości tłuszczu 20%. Jeśli wymagana jest rzadsza konsystencja, czyli coś w rodzaju sosu, sos można rozcieńczyć bulionem warzywnym lub mięsnym. W niektórych przypadkach stosuje się mleko lub po prostu wodę.

Sos śmietanowy z pieczonymi warzywami i kurczakiem
Sos śmietanowy z pieczonymi warzywami i kurczakiem

Jak zrobić podstawowy sos śmietanowy

  1. Na patelni roztapiamy masło i ostrożnie dodajemy mąkę. Smażyć, ciągle mieszając, aż mieszanina stanie się złocista. Podsmażona mąka powinna być lekko krucha.
  2. W rondlu podgrzać śmietanę i doprowadzić ją prawie do wrzenia. Dodajemy mąkę, podsmażamy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Dodać sól i pieprz do smaku.
  3. Sos przecedzić przez sito i wlać do sosjerki.

Podstawowy sos śmietanowy można podawać do mięs, drobiu i ryb, np. pieczonych skrzydełek z kurczaka lub wieprzowiny z czosnkiem i ziołami. Jeśli nie jesteś fanem prostych smaków, spróbuj ulepszyć sos śmietanowy, doprawiając go suszonym czosnkiem i/lub dodając drobno posiekaną dymkę, koperek i natkę pietruszki.

Sos śmietanowy z musztardą

Doskonała propozycja do smażonych w głębokim tłuszczu mięs, drobiu i przystawek. Zanotuj go na wieczory z gośćmi – można go przygotować dosłownie w pięć minut, ma bogaty i pikantny smak, nie budzi żadnych wątpliwości wśród przeciwników majonezu i ketchupu, idealnie nadaje się jako dip do potraw wymagających trzymać w dłoniach (grzzanki czosnkowe, ziemniaki po wiejsku).

Czego potrzebujesz do sosu śmietanowego z musztardą

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka. l. musztarda
  • 1 łyżeczka suche zioła
  • sól i pieprz

Lepiej jest wziąć grubszą śmietanę – 25% tłuszczu. Ma przyjemny kremowy smak z lekką kwaskowatością, gęstą i gładką konsystencję. Zamiast zwykłej musztardy można użyć musztardy Dijon (ziarnistej). Potrzebuje również 1 łyżki stołowej. Zamiast zieleni w tym przypadku weź suchy lub świeży czosnek.

Do pieczenia można również używać sosu śmietanowo-musztardowego
Do pieczenia można również używać sosu śmietanowo-musztardowego

Jak zrobić sos śmietanowy z musztardą

W dowolnym wygodnym pojemniku wymieszaj musztardę i śmietanę. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli to konieczne, dodaj sól.

Sos powinien być na tyle gęsty, aby można go było łatwo zanurzyć. Lepiej wybrać sosjerkę bez dziobka – małą i głęboką. Dla wygody umieść łyżeczkę w pobliżu.

Sos śmietanowy z serem do zapiekania

Do pieczenia stale używa się śmietany. Po podgrzaniu staje się nieco mniej kwaśne i gęste. Do tych celów można również przygotować pyszny sos śmietanowy. Będziesz potrzebował dobrego półtwardego sera – kolejnego stałego bohatera przepisów na piekarnik. Służy do gotowania mięsa i ryb.

Czego potrzebujesz do sosu śmietanowego z serem do pieczenia

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki l. majonez
  • mała cebula
  • 100 g sera
  • łyżeczka oleju roślinnego
  • sól i pieprz

Możesz wybrać niezbyt tłustą śmietanę – 15% lub 20%. Lepiej nie oszczędzać na serze – nie należy liczyć na to, że zginie w tłumie. Niech to będzie dobry produkt, do którego masz pewność: niezbyt słony, rozpływający się. Idealne są tłuste odmiany, które można równomiernie roztopić w piekarniku: Tilsiter, Gouda, Edam, Cheddar, Maasdam.

Sos śmietanowy sprawia, że ​​mięso jest bardziej miękkie i soczyste
Sos śmietanowy sprawia, że ​​mięso jest bardziej miękkie i soczyste

Jak zrobić sos śmietanowy z serem do pieczenia

  1. Drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
  2. Zetrzyj ser na grubej tarce.
  3. W głębokiej misce wymieszaj śmietanę, smażoną cebulę, starty ser i majonez. Dodaj przyprawy.
  4. Dodaj sos do produktu, który zamierzasz upiec i równomiernie rozprowadź.

Sos śmietanowy do ryb

Będzie to wymagało dodatkowej kwaskowatości – uzyskamy ją z cytryny. Owoce cytrusowe dobrze komponują się z prawie każdą rybą – czerwoną i białą, tłustą i chudą. Najlepiej jest przygotować sos wcześniej i odstawić na godzinę do lodówki. Dlatego zacznij gotować zaraz po włożeniu ryby do piekarnika.

Czego potrzebujesz do sosu śmietanowego do ryb

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka. l. majonez
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki otarta skórka z cytryny
  • 3 łyżki l. sok z cytryny
  • sól i pieprz

Wybierz dowolną markę kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 20%. Na cały przepis wystarczy jedna cytryna – weź większą, z piękną żółtą skórką, bez wgnieceń i uszkodzeń. I koniecznie spróbuj kiedyś zrobić domowy majonez. Pisaliśmy o tym szczegółowo w tym materiale.

Podawać sos śmietanowy z smażonymi w cieście filetami rybnymi
Podawać sos śmietanowy z smażonymi w cieście filetami rybnymi

Jak zrobić sos śmietanowy do ryb

  1. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę.
  2. W głębokiej misce umieść śmietanę.
  3. Dodać majonez, czosnek, skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Przenieś do sosjerki i pozwól mu zaparzyć.

Czasami do makaronu dodaje się sos śmietanowy. Inne przepisy na sosy (od bolońskiego po dyniowy), które doskonale komponują się z daniami kuchni włoskiej, możesz zobaczyć klikając w link.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryba #drób #mięso #śmietana #sos #sos śmietanowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja