Jak zrobić pyszne przekąski z orzechów: 8 sprawdzonych przepisów

Jak zrobić pyszne przekąski z orzechów: 8 sprawdzonych przepisów

Jak zrobić pyszne przekąski z orzechów: 8 sprawdzonych przepisów

Tatiana Sotnikowa 20 lutego 2024 r

Tylko leniwi nie mówili o korzystnych, a nawet leczniczych właściwościach orzechów. Na pewno tacy nie jesteśmy, dlatego pisaliśmy o tym nie raz. Ale nie wszyscy wiedzą, że orzechy mogą wywoływać dreszczyk emocji. Dziś podpowiemy Ci, jak poprawić ich smak i wydobyć z nich jak najwięcej.

Jak zrobić pyszne przekąski z orzechów

Treść artykułu:

  • Rodzaje przekąsek
  • Dlaczego przekąski orzechowe są dobre?
  • Przepisy na przekąski orzechowe:
  • Słodkie orzeszki ziemne z czosnkiem
  • Przyprawione orzechy laskowe z sosem Worcestershire
  • Koreańskie orzechy włoskie
  • Migdały w pieprzu
  • Orzechy nerkowca z solą, czosnkiem i ziołami
  • Orzeszki ziemne z wasabi
  • Orzechy laskowe z papryką
  • Orzechy w pikantnej polewie

Rodzaje przekąsek

Angielskie słowo przekąska oznacza „przekąskę”. Mówimy o bardzo prostych opcjach mających na celu szybkie i skuteczne zaspokojenie głodu. Kolejną charakterystyczną cechą właściwej przekąski jest jej mini format. Oznacza to, że wielkość jednej „porcji” powinna być taka, aby można ją było wziąć rękami, a nie widelcem i natychmiast włożyć do ust. A przekąski są przechowywane przez długi czas.

Przekąski często mają jasny smak i atrakcyjny aromat. Zgadzam się, przekąski po prostu muszą być apetyczne, aby Twoja ręka mimowolnie sięgnęła po kolejną porcję! Wreszcie, wszystkie te miniprzekąski muszą być bogate w kalorie (ups), abyś czuł się pełny.

Przekąski obejmują krakersy, nasiona, frytki, wędzone i suszone ryby, solony i wędzony ser, kiełbaski i pastylki owocowe. I oczywiście orzechy, które zostaną omówione.

Dlaczego przekąski orzechowe są dobre?

Przekąski służą jako przekąska, ale nie powinny zastępować pełnego posiłku.
Przekąski służą jako przekąska, ale nie powinny zastępować pełnego posiłku.

Zalety są dość oczywiste: magazyn niezbędnych składników odżywczych, przyjemny smak, łatwość użycia, trwałość. Dodatkowo, w odróżnieniu od samych chipsów, orzechy są produktem całkowicie naturalnym. Jeśli porównamy je z wędzonym mięsem, rybą lub serem, znowu jest plus na korzyść głównych bohaterów tego artykułu: wszyscy wiedzą o niekorzystnym wpływie tego samego „dymu” na organizm. Ale oczywiście nie powinieneś czynić przekąsek orzechowych znaczącą częścią swojej codziennej diety. Przekąski nie powinny zastępować pełnych posiłków.

Przepisy na przekąski orzechowe

Zróbmy rezerwację od razu: w poniższych przepisach znajdziesz zarówno same orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce), jak i orzeszki ziemne, które oficjalnie należą do rodziny roślin strączkowych, a także migdały, owoc pestkowy. Po prostu dlatego, że cokolwiek by nie powiedzieć, wszystkie wymienione produkty są popularnie nazywane „orzechami”! Dlatego spory botaniczne i filologiczne zostawiamy nudziarzom.

Słodkie orzeszki ziemne z czosnkiem

Słodkie orzeszki ziemne z czosnkiem
Słodkie orzeszki ziemne z czosnkiem

Podobna przekąska jest bardzo popularna w Indonezji, danie różni się od naszego jedynie konkretnymi przyprawami. Lekko dostosowaliśmy i uprościliśmy przepis, aby dostosować go do naszych rosyjskich realiów.

Składniki:

obrane orzeszki ziemne – 300 g

mąka – 200 g

duże jajko – 1 szt.

rafinowany olej roślinny do smażenia – 30–50 ml

czosnek – 8 ząbków

cukier puder – 50 g

mielona wędzona papryka – 1 łyżeczka.

sól – 1/2 łyżeczki.

1. Przeciśnij czosnek przez praskę, a następnie przetrzyj przez metalowe sito do uzyskania miękkiego puree. Cukier puder wymieszać z papryką i solą. Dodaj czosnek i jajko. Wymieszaj trzepaczką.

2. Dodaj trochę orzeszków ziemnych. Dokładnie wymieszaj, aby każdy „orzech” był pokryty mieszaniną ze wszystkich stron. Do układania na talerzu użyj łyżki cedzakowej. W ten sposób przygotuj wszystkie orzeszki ziemne.

3. Rozgrzej olej na patelni. Smażyć orzeszki ziemne partiami na złoty kolor. Gotowe danie układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Przyprawione orzechy laskowe z sosem Worcestershire

Przyprawione orzechy laskowe z sosem Worcestershire
Przyprawione orzechy laskowe z sosem Worcestershire

Te orzechy o wyrazistym, pikantnym smaku można z przyjemnością chrupać podczas oglądania serialu. Świetnie komponują się także z piwem, jasnym i ciemnym. Do tego przepisu zalecamy użycie orzechów laskowych, ale sprawdzą się również orzechy włoskie, orzechy nerkowca czy migdały.

Składniki:

obrane orzechy laskowe – 400 g

masło – 60 g

Sos Worcestershire – 1/2 łyżeczki.

sól – 1/2 łyżeczki.

papryka mielona – 1/4 łyżeczki.

mielony pieprz cayenne – 1/4 łyżeczki.

mielona papryczka chili – 1/4 łyżeczki.

mielona kolendra – na czubku noża

1. Na patelni o grubym dnie i średnicy 28 cm rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj orzechy laskowe i sos Worcestershire. Smażyć, mieszając, 5 minut na średnim ogniu.

2. W misce wymieszaj sól, paprykę, pieprz cayenne, chili i kolendrę. Umieścić w ciasnej torbie.

3. Połóż prażone orzechy z patelni na 2-3 warstwach ręczników papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju.

4. Dodaj orzechy laskowe do torebki z przyprawami. Zawiąż go i potrząśnij kilka razy, aby rozprowadzić go pomiędzy orzechami. Całkowicie ostudź i podawaj.

Koreańskie orzechy włoskie

Koreańskie orzechy włoskie
Koreańskie orzechy włoskie

Jeśli nie przeszkadza Ci wyjątkowo bogaty smak i aromat czosnku, przygotuj się na miłą niespodziankę! Karmelizowane orzechy włoskie w stylu koreańskim niosą ze sobą tylko jedno niebezpieczeństwo: wydaje się, że nie da się przestać ich jeść!

Składniki:

orzechy włoskie łuskane – 200 g

czosnek – 2 główki

sos sojowy – 3 łyżki. l.

miód – 2 łyżki. l.

mielona papryczka chili – 1/2 łyżeczki.

sezam – 2 łyżki. l.

olej roślinny – 3 łyżki. l.

1. W rondlu zagotować 500 ml wody. Zanurz w nim orzechy włoskie na 3 minuty. Odcedzić na durszlaku i od razu zanurzyć w bardzo zimnej wodzie. Pozwól orzechom ostygnąć.

2. Umieść orzechy na suchej patelni. Smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie sucha i lekko rumiana.

3. Obierz czosnek i przekrój goździki wzdłuż na połówki. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, 4 minuty. Usuń czosnek z patelni.

4. Na patelnię dodaj orzechy, sos sojowy, miód i papryczkę chili. Mieszaj i smaż, aż do karmelizacji na średnim ogniu (3-4 minuty). Dodaj nasiona sezamu. Zamieszać. Trzymaj ogień przez nieco ponad minutę. Pozwól ostygnąć i podawaj.

Migdały w pieprzu

Migdały w pieprzu
Migdały w pieprzu

Znowu do piwa, znowu do serialu czy dobrego filmu… Jednak wielu „pracowników zdalnych” twierdzi, że taka przekąska pozwala na aktywną pracę bez konieczności przemieszczania się w stronę kuchni czy sofy. Migdały doskonale odżywiają mózg, a pieprz utrzymuje organizm w formie bojowej.

Składniki:

obrane migdały – 200 g

papryka mielona – 1/2 łyżeczki.

mielony pieprz cayenne – 1/4 łyżeczki.

mielony kminek – 1/2 łyżeczki.

mielony kminek – na czubku noża

sól – 1/2 łyżeczki.

1. Migdały zalać wrzątkiem i gotować 2 minuty. Odcedź na durszlaku i włóż do pojemnika z lodowatą wodą.

2. Obierz migdały z brązową skórką. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 10 minut. Okresowo obracaj migdały i upewnij się, że wyschną, ale nie przypalą się.

3. Wymieszaj wszystkie przyprawy w misce. Dodaj gorące migdały. Mieszaj, aż przyprawy zostaną równomiernie rozłożone. Pozwól ostygnąć i podawaj.

Orzechy nerkowca z solą, czosnkiem i ziołami

Orzechy nerkowca z solą, czosnkiem i ziołami
Orzechy nerkowca z solą, czosnkiem i ziołami

To właśnie te orzechy o słodkawym smaku, smażone z czosnkiem i ziołami, nabierają ciekawych, lekko ostrych nut. Już od pierwszego kęsa zrozumiesz, że wielu rzeczy o nich nie wiedziałeś.

Składniki:

surowe orzechy nerkowca – 200 g

olej roślinny – 2 łyżki. l.

czosnek – 3 ząbki

sól – 1/2 łyżeczki.

suszony rozmaryn, tymianek i bazylia – po 1/2 łyżeczki

1. Orzechy nerkowca połóż na suchej patelni i mieszając, obsmaż na średnim ogniu. Wlać olej. Zamieszać. Smaż przez 2 minuty.

2. Obierz czosnek i przekrój każdy ząbek wzdłuż na trzy części. Na patelnię dodaj orzechy nerkowca, suszone zioła i sól. Mieszając, smażymy na małym ogniu przez 7 minut.

3. Ostudź. Przed podaniem usuń czosnek.

Orzeszki ziemne z wasabi

Orzeszki ziemne z wasabi
Orzeszki ziemne z wasabi

Orzeszki ziemne glazurowane są bardzo popularne wśród osób w każdym wieku. Nasza wersja jest odpowiednia dla dorosłych: dzieciom raczej nie spodobają się płonące nuty wasabi. Ale smakosze docenią zarówno jasny smak, jak i ładny wygląd.

Składniki:

obrane, surowe orzeszki ziemne – 300 g

woda pitna – 150 ml

cukier – 60 g

proszek wasabi – 2 łyżki. l.

drobna sól – 1 łyżeczka.

papryka mielona – 1/2 łyżeczki.

skrobia kukurydziana – 2 łyżeczki.

1. Orzeszki ziemne włóż na suchą patelnię. Podgrzać i smażyć mieszając na małym ogniu przez 7-10 minut. Lekko ostudzić, przełożyć do szczelnego worka i zakręcić. Następnie pocieraj dłońmi, aby usunąć łupiny z orzeszków ziemnych. Przygotowane orzechy przełożyć do czystej miski.

2. Aby przygotować glazurę, wymieszaj sól, wasabi i skrobię. Do rondelka wsypać cukier i zalać wodą. Postawić na średnim ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i pozostawić na 10 minut.

3. Do syropu dodaj orzeszki ziemne. Wymieszaj i odcedź na durszlaku. Niech syrop odcieknie.

4. Orzeszki ziemne zanurzamy w suchej mieszance wasabi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga: nakrętki nie powinny się stykać, w przeciwnym razie będą się sklejać. Włóż blachę do pieczenia z orzeszkami ziemnymi do piekarnika na 30 minut (w temperaturze 130°C).

5. Zmniejsz temperaturę do 80–90 °C i susz przez kolejne 15–20 minut. Przed podaniem odczekaj, aż glazurowane orzeszki ziemne całkowicie ostygną.

Orzechy laskowe z papryką

Orzechy laskowe z papryką
Orzechy laskowe z papryką

A teraz odpocznijmy od długiego, skomplikowanego przygotowywania glazurowanych orzeszków ziemnych i usmażmy orzechy laskowe na patelni w dosłownie 10 minut. Co więcej, sprawimy, że nie będzie nudno, by wyszło aromatycznie i smacznie.

Składniki:

obrane orzechy laskowe – 400 g

oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.

słodka papryka mielona – 1/2 łyżeczki.

mielona wędzona papryka – 1/2 łyżeczki.

sól – do smaku

1. Wysuszyć orzechy laskowe na patelni bez oleju. Lekko ostudzić, przelać do torebki i pocierając dłońmi obrać z łusek.

2. Na tej samej patelni rozgrzej olej. Dodaj orzechy laskowe i mieszaj, aż zostaną równomiernie rozłożone. Smażyć, mieszając, na małym ogniu przez 3 minuty.

3. Posyp orzechy laskowe słodką i wędzoną papryką oraz solą. Dokładnie wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Pozwól ostygnąć i podawaj.

Orzechy w pikantnej polewie

Orzechy w pikantnej polewie
Orzechy w pikantnej polewie

I na koniec kolejny niezbyt szybki przepis, według którego można ugotować migdały, orzechy nerkowca i orzechy włoskie. W każdym razie okaże się bardzo smaczne. Do tego nowe doznania i wyjście ze strefy komfortu.

Składniki:

obrane, surowe migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie – 400 g

cukier trzcinowy – 30 g

mielony kminek – 1,5 łyżeczki.

mielona papryczka chili – 1/2 łyżeczki.

mielona kurkuma – 1/2 łyżeczki.

białko z dużego jajka – 1 szt.

olej roślinny – 1 łyżka. l.

1. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym. W misce wymieszaj cukier trzcinowy, kminek, chili, kurkumę. Białka ubić z 1 łyżką. l. wodę w pianę.

2. Dodać orzechy i wymieszać. Ułożyć na sicie, aby odsączyć nadmiar płynu.

3. Obtocz orzechy w mieszance przypraw. Ułożyć na blasze do pieczenia tak, aby się nie stykały. Piec 25 minut w temperaturze 120°C, a następnie kolejne 30 minut w temperaturze 90°C. Pozwól ostygnąć.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #orzechy #orzeszki ziemne #orzechy laskowe #orzechy włoskie #przekąski #orzechy karmelizowanePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja