Jak zrobić pyszne domowe pączki: twarożek, miód, jabłko, śmietana
gastronomia 28 sierpnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Nie, to nie jest szkodliwe! Jeśli od czasu do czasu pozwolisz sobie na domowe pączki smażone na dobrym oleju, nic złego Ci się nie stanie. Ale gwarantujemy szczerą radość dzieci.
Treść artykułu:
- Meksykańskie pączki z serem
- Włoskie pączki w miodzie
- Francuskie pączki z jabłkami
- Amerykańskie pączki maślane z polewą klonową
Meksykańskie pączki z serem
Meksykańskie pączki z serem
6 porcji, przygotowanie: 40 min.
Czego potrzebujesz:
- 300 g twarogu miękkiego lub twarogu o maksymalnej zawartości tłuszczu (od 18%)
- 3 jajka
- 50 g masła
- 230 g skrobi kukurydzianej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka każdy sól i proszek do pieczenia
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- cukier puder do podania
Co zrobić:
1. Ser/twarożek przetrzeć przez sito, posypać skrobią, solą i cukrem, wymieszać rękoma. 2. Zrób w mieszance „studzienkę” i wbij do niej jajka. Dokładnie wymieszaj. 3. Posyp proszkiem do pieczenia i ugniataj, aż będzie gładkie. Dodać miękkie masło i ponownie zagnieść. 4. Rozgrzej olej do smażenia do temperatury 140–150°C. Z ciasta formuj kulki wielkości piłki do ping-ponga i kładź porcjami na rozgrzanym oleju. 5. Smażyć pączki na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Suszyć na ręcznikach papierowych. Podawać ciepłe, posypane proszkiem.
Włoskie pączki w miodzie
Włoskie pączki w miodzie
Porcja dla 6–8 osób, przygotowanie: 40 min. + 2 godz
Czego potrzebujesz:
- 500 g mąki wysokobiałkowej (ponad 9%)
- 250 g gotowanych ziemniaków
- 250–300 ml wody mineralnej
- 10 g suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki sól
- oliwa z oliwek do głębokiego smażenia
- płynny miód do podania
Co zrobić:
1. Mąkę zagnieść z solą, drożdżami, puree ziemniaczanym i ciepłą wodą – wodę dodawać stopniowo, ciasto nie powinno być sztywne i płynne. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. 2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej do 150°C. Wilgotnymi rękami formuj z ciasta małe pączki z dziurką pośrodku. 3. Smażyć pączki na oleju z obu stron, aż staną się złociste. Gotowe pączki układaj na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. 4. Gotowe gorące pączki obficie posypujemy miodem i od razu podajemy.
Francuskie pączki z jabłkami
Francuskie pączki z jabłkami
4–6 porcji, przygotowanie: 1 godzina
Czego potrzebujesz:
- 4 jabłka Granny Smith
- 250 g mąki
- 40 g brązowego cukru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 średnie jajka C1
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 0,5 łyżeczki każdy soda i sól
- 1 łyżka. l. ekstrakt waniliowy
- 1 łyżka. l. cynamon
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- lody do podania
Co zrobić:
1. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Jajka ubić z solą i jogurtem. 2. Wymieszaj mieszaninę mąki i jajek, nie zagniataj dokładnie, niech pozostaną grudki. 3. Za pomocą specjalnego okrągłego noża usuń rdzeń z jabłek. Bez obierania pokrój jabłka poziomo w koła o grubości 1,5 cm. 4. Rozgrzej olej do smażenia do 170°C. Jabłka zanurzamy w cieście, odsączamy z nadmiaru i wrzucamy na olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe pączki układaj na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać z lodami.
Amerykańskie pączki maślane z polewą klonową
Amerykańskie pączki maślane z polewą klonową
8 porcji, przygotowanie: 40 min. + 1,5 godz
Czego potrzebujesz:
- 450 g mąki wysokobiałkowej (ponad 9%)
- 450 ml śmietanki 20% tłuszczu
- 60 g masła
- 60 g drobnego cukru
- 10 g suchych drożdży
- wanilia
- 0,5 łyżeczki sól morska
- olej do głębokiego smażenia
Do glazury:
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka. l. syrop klonowy
- 1 mały biały
- jaja C2
- krem
Co zrobić:
1. Wymieszaj mąkę z drożdżami i solą. Śmietankę lekko podgrzej, dodaj masło, rozpuść, dodaj cukier i wanilię. 2. Mieszankę mąki i śmietanki zagnieść na jednolite, gładkie, miękkie ciasto. Przykryj folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. 3. Rozwałkować ciasto na warstwę o grubości 1–1,5 cm. Za pomocą pierścienia kucharskiego lub żelaznej puszki wycinać z ciasta kółka. Za pomocą mniejszego pierścienia lub kieliszka wytnij otwór w każdym kubku. Pączki przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 20–25 minut. 4. Na lukier wymieszać wszystkie składniki, dodając śmietankę w takiej ilości, aby lukier był płynny, ok. 30 ml. 5. Rozgrzej olej do smażenia do 170°C. Smaż pączki, aż się zarumienią, około 1,5 minuty każdy. z każdej strony. Gotowe pączki układaj na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z oleju. 6. Zanurz jedną stronę pączków w glazurze i umieść na metalowej kratce, aby lukier wchłonął i wyschnął. Podawać na ciepło.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Pączki #pączki serowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych