Jak zrobić puszyste tłuczone ziemniaki: wybór najlepszego narzędzia

Jak zrobić puszyste tłuczone ziemniaki: wybór najlepszego narzędzia

Jak zrobić puszyste tłuczone ziemniaki: wybór najlepszego narzędzia

Alena Spirina 10 stycznia 2022 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Na pierwszy rzut oka puree ziemniaczane to proste danie, zawierające nie więcej niż trzy składniki, nie licząc soli. Tak naprawdę jego przygotowanie rodzi wiele pytań. Można je podzielić na trzy grupy: wybór ziemniaków, wybór sposobu gotowania ziemniaków i wybór narzędzia do rozgniatania ugotowanych ziemniaków.

Narzędzia do robienia pureeTłuczone ziemniakiNarzędzia do robienia pureeTłuczone ziemniaki

Dziennikarz gastronomiczny i praktyk kulinarny Alena Spirina w naszej redakcyjnej kuchni szczegółowo zapoznałem się z trzecią kwestią – doborem narzędzi. Ale nie zapomniałem o dwóch pierwszych.

Zacznijmy od definicji kryteria. W naszym rozumieniu idealne puree ziemniaczane powinno być: – jednorodne, bez ani jednej grudki puree. Puree to eleganckie danie, a nie tylko „masa”! – bujne, nasycone powietrze, jakby ubite, niezależnie od konsystencji; – o czystym ziemniaczanym smaku, uzupełnionym kremowym aromatem produktów mlecznych.

1. Ziemniaki

Wszystkie wiarygodne źródła zalecają staranny dobór ziemniaków do zacierania, a nawet polecają niektóre odmiany o dużej zawartości skrobi i niskiej wilgotności. W naszym rozumieniu są to ziemniaki kruche, czasami określane przez sprzedawców jako „ziemniaki do pieczenia”. Po obróbce cieplnej kruszy się, a wiele spęczniałych ziaren skrobi wystawia swoje boki na działanie masła. Ziemniaki woskowe, które często są sprzedawane jako „nowe” lub „gotowane”, można również wykorzystać do przygotowania dobrych tłuczonych ziemniaków – mniej puszystych, ale bardziej „kremowych”. Ale w życiu najczęściej kupujemy ziemniaki o nieprzewidywalnych właściwościach. Dlatego naszym zadaniem jest przygotowanie idealnego puree z tego co mamy.

2. Sposób przygotowania

Bardzo często zaleca się pieczenie ziemniaków na tłuczone ziemniaki w mudnirze, wyjaśniając, że bulwy nie są nasycone otaczającą je wodą, ale wykorzystują wodę wewnętrzną. Dzięki temu pozostają suche, stają się bardziej aromatyczne, a skrobia nie jest z nich wypłukiwana. Ale musisz rozgnieść ziemniaki, gdy są gorące, co oznacza, że ​​musisz je szybko obrać, uważając, aby się nie poparzyć. Można założyć rękawiczki lub nabić bulwę na widelec i szybko obrać. Obie metody wymagają sporej zręczności manualnej i odrobiny entuzjazmu. Kolejną wadą tej metody gotowania jest to, że ziemniaki pozostają niesolone, co oznacza, że ​​nie są tak smaczne, jak mogłyby być. Ogólnie rzecz biorąc, umyj bulwy pędzlem, nakłuj skórkę, rozgrzej piekarnik, piecz do miękkości, obieraj, aż ostygną – dokładny zestaw czynności. O wiele łatwiej gotować! I gotujemy! Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, aby szybciej się gotowały, zalać wrzącą wodą z czajnika lub zimną wodą z kranu, tak aby ziemniaki były przykryte, dodać sól i gotować do miękkości. Odrywamy się od własnych spraw i pamiętamy o ziemniakach, gdy zupełnie się rozpadły. Wrząca woda wymyła większość skrobi, ziemniaki były tak nasycone wodą, że nie trzeba było mówić o „suszeniu”. Niech ta historia nie będzie o nas! Pójdziemy inną trasą. Obrane ziemniaki pokroić w poprzek na dwie części. W ten sposób powierzchnia kontaktu bulwy z wodą będzie minimalna. Nie ma potrzeby krojenia małych ziemniaków. Ziemniaki włóż do rondla z grubym dnem i szczelną pokrywką. Zalać wrzącą wodą tak, aby przykryła tylko ziemniaki na dnie. Dodaj sól i zagotuj wodę. Zamknij pokrywkę, zmniejsz ogień do minimum i zapomnij o ziemniakach na około 20 minut. Nie ma sensu wcześniej sprawdzać, czy są gotowe, a z patelni nie można wypuścić pary. Jeśli naprawdę chcesz wymieszać ziemniaki, po prostu potrząśnij patelnią, nie otwierając pokrywy. Gotowe ziemniaki będą miękkie i prawie suche. Odcedź pozostałą wodę i osusz ziemniaki przez kilka minut na małym ogniu. Teraz możesz zrobić z niego puree.

3. Dobór narzędzi

Wyobraź sobie kucharza przecierającego ziemniaki przez drobne sito, aby przygotować puree ziemniaczane. Tak, tak, zdarza się to do dziś, chociaż istnieją inne sposoby mechanizacji na małą skalę, które znacznie upraszczają ten proces. Sprawdźmy, jak wybór narzędzia wpływa na konsystencję puree ziemniaczanego. Dla czystości doświadczenia w zamkniętym rondlu gotowaliśmy ziemniaki niezidentyfikowanej odmiany, przekrawając je na pół, w zamkniętym rondlu i suszyliśmy na umiarkowanym ogniu.

Następnie oddzieliliśmy 300 g ziemniaków, dodaliśmy 30 g (10% masy ziemniaków) masła i zmiksowaliśmy je za pomocą różnych narzędzi. Ziemniaki rozgniecione z masłem ubito silikonową szpatułką i przeniesiono do misek dla porównania.

Narzędziami były te, które można znaleźć niemal w każdym domu: zwykła tłuczka z otworami, prasa do ziemniaków, młynek do warzyw (francuski moulin – młynek), ręczny mikser elektryczny, mikser stojący z przystawką do łopatek oraz blender zanurzeniowy. .

Narzędzia do robienia puree
Narzędzia do robienia puree

Tołkuszka – najprostsze narzędzie dostępne w każdym gospodarstwie domowym. Dobrze radzi sobie z zadaniem oddzielania spęczniałych kulek skrobi. Jednak w wyniku kilkukrotnego uderzenia tłuczka w to samo miejsce część kulek pęka i uwalnia się skrobia. W rezultacie puree może okazać się nieco „przeciągnięte”.
Korzyść: niedrogie narzędzie, dobre wyniki.
Wada: Przygotowanie dużej ilości naprawdę puszystego puree jest trudne i niewygodne.

Tłuczek do puree
Tłuczek do puree

Młynek do warzyw – stożkowy bęben z otworami i ręcznym mechanizmem przepychania masy przez otwory. Jest to uniwersalne narzędzie, które służy do nacierania wszelkich warzyw, roślin strączkowych, owoców i jagód. W takim przypadku przez otwory przechodzi tylko czysta miazga, skórki, nasiona i nasiona pozostają w młynie. Puree ziemniaczane z młynka są tak samo gładkie i puszyste, jak te z prasy.
Korzyść: Wszechstronny, możesz szybko zrobić wiele wspaniałych tłuczonych ziemniaków.
Wada: Dość drogi i nieporęczny instrument, który wymaga miejsca do przechowywania. Sensowne jest używanie go tylko do dużej objętości przecieru, w przeciwnym razie zbyt dużo surowca pozostanie w „grzechach” młyna.

Młynek do warzyw
Młynek do warzyw

Prasa do ziemniaków – narzędzie podobne do dużej „wyciskarki do czosnku”. Ma je ​​wielu producentów sprzętu kuchennego, kosztują od 500 do 2500 rubli. Ziemniaki ugniata się jednoetapowo, spęczniałe kuleczki skrobi łatwo oddzielają się i są gotowe do interakcji z olejem i produktami mlecznymi. Jednocześnie ryzyko pęknięcia kuleczek i uwolnienia skrobi jest zminimalizowane.

Korzyść: mały rozmiar, doskonały, prawie idealny wynik.
Wada: Przygotowanie dużej objętości zajmie dużo czasu. Przy aktywnym użytkowaniu tanie wersje psują się dość szybko.

Prasa do ziemniaków

Ręczny mikser elektryczny z końcówkami do ubijania – Powszechne narzędzie w domowej kuchni. Często słyszymy, że robi z niego doskonałe puree, jednak okazało się, że nie jest to do końca prawdą. Nawet przy ubijaniu na minimalnej prędkości trzepaczki niszczą ścianki spęcznionych kuleczek skrobi i wypływa ona na zewnątrz. W rezultacie puree staje się rozrzedzone, traci puszystość i staje się lepkie.
Korzyść: Często mam go pod ręką.
Wada: Nadaje się tylko do robienia szybkich przecierów dla bezpretensjonalnych smakoszy, jeśli nie posiadasz żadnego z wymienionych powyżej sprzętów.

Ręczny mikser elektryczny z końcówkami do ubijania

Mikser stojący z przystawką do wiosła – dla tych, którzy często pieczą w domu. Za jego pomocą dobrze jest wymieszać ciasto na muffinki, ubić masło na śmietanę i zagnieść mięso mielone na kotlety. Jeśli masz taki mikser w kuchni, to jest on w widocznym miejscu, pod ręką. Postanowiliśmy więc sprawdzić, czy puree ziemniaczane sprawdzą się w nim świetnie. Ale nie! Ziemniaki posiekano nierównomiernie: część z nich zrobiła się już puree, część pozostała w całych kawałkach. Rezultatem jest mniej więcej to, co powszechnie nazywa się „kruszonymi ziemniakami”. Nadaje się całkiem do napełniania ciast, ale daleko mu do „idealnego puree”.
Korzyść: Możesz pracować z dużą ilością ziemniaków, a twoje ręce są wolne.
Wada: Puree jest grudkowate, nie puszyste, dalekie od ideału.

Mikser stojący z przystawką do wiosła

Blender zanurzeniowy lub robot kuchenny z dolnymi ostrzami – bardzo przydatne kompaktowe urządzenie, które znajduje się w niemal każdej kuchni. Słyszeliśmy tak wiele historii o zrujnowanych puree z blendera zanurzeniowego, że musieliśmy je sprawdzić, aby sprawdzić, czy są prawdziwe. Chociaż wynik można było przyjąć bez eksperymentu: ostre, szybko obracające się noże blendera zanurzeniowego przecinają ścianki kulek skrobi, skrobia wypływa i powstaje gęsta, lepka, skrobiowa masa ziemniaczana. Nie ma co mówić o jakimkolwiek przepychu i wolumenie. Najlepiej zrobić to puree, dodając do niego bulion i zamieniając go w zupę puree.
Korzyść: Nie ma żadnych do robienia puree ziemniaczanego! Weź dowolne inne narzędzie wymienione powyżej. Chyba, że ​​jesteś fanem owsianki ziemniaczanej.

Blender zanurzeniowy lub robot kuchenny z dolnymi ostrzami
Blender zanurzeniowy lub robot kuchenny z dolnymi ostrzami

WNIOSKI dla tych, którzy nie mają czasu na przeczytanie całego tekstu:
Tłuczek, młyn i prasa dają równie dobre rezultaty. Tłuczek i prasa są optymalne do przygotowania niewielkich ilości puree, nawet do kilograma. Młynek bez problemu poradzi sobie z dużą ilością ziemniaków, ale w przypadku trzech ziemniaków nie ma sensu ich wyjmować z szafki.

Gdzie jest mleko lub śmietana, pytasz? A my odpowiemy, że jeśli wszystko zostanie zrobione poprawnie, to będzie to możliwe bez nich. Ale jeśli już go dodasz, to dopiero po dodaniu oleju i gdy będzie gorący. Chociaż to stwierdzenie ma również sens, aby sprawdzić!

Puree przygotowywane na różne sposoby
Puree przygotowywane na różne sposoby
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ziemniaki #Alena Spirina #ziemniaki puree #ziemniaki pureePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nata (gość)

28 stycznia 2020 r

Wszystko jest bardzo prawdziwe. Ważna jest różnorodność, nie topić się w wodzie, tak! A narzędzia są takie same. Zweryfikowano. Najgorszy jest ten podwodny. Najlepsza jest prasa lub muł. Dobry artykuł!

00Odpowiedźhne.niehne.nie23 stycznia 2020 r

Zgadzam się z autorem artykułu, że konsystencja i smak puree zależy od wyboru odmiany ziemniaków. Do przygotowania puree zawsze używam określonego rodzaju ziemniaków. Do ugniatania używamy ubijaka, składającego się z poziomej płyty i przymocowanej do niej drewnianej rączki. Puree okazuje się smaczne i przewiewne.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca23 stycznia 2020 r

Przydatny artykuł.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja